Börsen: Positiv inledning att vänta

Morgonrapport De amerikanska indexen föll under fredagen. I Asien har morgonens utveckling varit positiv. Ledande terminer indikerar en positiv öppning för OMXS30

I New York föll de ledande indexen i fredags. Nedgången drevs av dyster makrostatistik från Kina som rapporterade den lägsta ökningen av industriell produktion på 17 år vilket investerare tolkade som en generell nedtrappning av den internationella tillväxten. Eventuellt hade fallet varit större om det inte vore för motpolen som ser den minskade tillväxten som ett incitament för Fed att sänka räntorna. Industritunga Dow Jones föll 0,1 procent, breda S&P 500 0,2 procent och teknikfokuserade Nasdaq Composite 0,5 procent.På oljefronten såg vi i fredags avancemang när både Brent och WTI handlades upp. Brent noterades upp 0,7 dollar till ett fatpris på 62,0 dollar. För WTI var det upp 0,3 dollar till ett pris på 52,5 dollar.

Bland basmetallerna var fredagens siffror röda när samtliga metaller exklusive nickel, som steg 0,7 procent, föll i pris. Värst gick det för aluminium som föll 1,6 procent. De övrigt tappade strax under 1 procent under dagen. Guldet var också tungt och sjönk 2,5 dollar till ett pris på 1339,9 dollar per uns.

Sektorvis gick det utför för tech-sektorn i USA när chiptillverkarna föll. Drivande för detta var Broadcoms besvikande rapport som ledde till att aktien föll över 5 procent. Fallet drog även med Detta drog även ned chiptillverkarna AMD, Micron Technology och Intel som noterades ned 3, 2 respektive 1 procent.

Den amerikanska tioåriga statsräntan noterades ned 1 punkt till 2,08 procent.

I Asien har morgonhumöret varit gott och de ledande asiatiska indexen noteras upp. Hang Seng klättrar mest och är upp 0,8 procent. Shanghai Composite och Nikkei 225 är upp 0,2 respektive 0,1 procent. 

På Stockholmsbörsen är det en lugn dag då Svolder (före börsöppning) är det enda rapporterande bolaget.

Under morgonen har Morgan Stanley höjt riktkursen för Swedish Match till 540 kronor från 500 kronor. Rekommendationen övervikt upprepades. 

Även på makrofronten har vi en tämligen lugn veckostart. Dagens inleds i Sverige när AF rapporterar veckostatistik (kl. 10.45) och fortsätter på det temat när EMU rapporterar arbetskraftskostnader för Q1 (kl. 11.00). Under eftermiddagen är det USA-fokus då Empire manufacturing index släpps (kl. 14.30) och NAHB bomarknadsindex för juni avslutar dagen (kl. 16.00).

placera.se i samarbete med:

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -