Analytikerna om trenden i finansbranschen: Pengarna strömmar ut ur de traditionella aktiva fonderna

ANNONS Att spara i faktorfonder blir alltmer populärt över hela världen. Nu tror experterna att det även kommer att bli vanligare i Norden under de kommande åren.

Atle Christiansen

– Det expanderar internationellt, både bland privatpersoner och stora institutionella kapitalförvaltningsföretag, säger Atle Christiansen, VD för faktorfonden Harvest.

Flera internationella analytiker och experter pekar på en förändring i branschen under de senaste decennierna, från aktiva fonder till mer automatiserade och billiga fonder, såsom faktorfonder.

Enligt Financial Times har mer än 1 000 miljarder dollar investerats i faktorfonder globalt, med en årlig tillväxt på 25 procent under de senaste fem åren.

– Trenden är stark. Enligt Morningstar har det i USA flödat kapital ur de aktiva fonderna och in i index- och faktorfonder varje år sedan 2006, säger Christiansen.

– Varför är det så, tror du?

– Det finns tre skäl till det växande intresset för faktorfonder: Möjlighet till högre avkastning, lägre risker och lägre kostnader. Många aktiva fonder har varit dyra, vilket har inneburit att investerare inte har fått någon avkastning när kostnaderna räknats in, säger han.

Startskottet har gått i Norge och Sverige

Fondsparandet har ökat i popularitet i Norge under de senaste åren och 2017 blev ett rekordår. Då köpte privatpersoner fondandelar på över 20 miljarder kronor, enligt siffror från Värdepappersfondernas förening.

Men trots att faktorfonder växer över hela världen, är fortfarande 90 procent av aktiekapitalet för norska privatkunder placerade i traditionella aktiva fonder. Christiansen tror att startskottet har gått även här, men det tar lite tid innan det sprids.

– Även om norrmännen är snabba på att ta till sig ny teknologi så ligger vi ofta efter när det gäller att spara och investera. Vi får inte heller glömma att det tog några år från det att den första mobiltelefonen tillverkades tills det att smarttelefoner blev var mans egendom, ler han.

Han ser samma tendens hos svenska sparare när det kommer till faktorfonder och menar att den mognare svenska fondmarknaden kommer att uppskatta denna typen av investeringsstrategi och de låga avgifterna.

– Vi lanserade faktorfonden Harvest Sverige under januari 2019 och ser en stark efterfrågan av denna typen av fond, säger Christensen.

– Jag tror att norrmän och svenskar alltmer inser att det är klokt att investera i aktiefonder. Vi ser att många unga människor investerar långsiktigt. De inser att de måste börja tidigt och ha en plan så att de får lite över när de blir äldre, eller för att uppnå andra mål. Realiteten är nog att alla som har möjlighet bör spara i fonder, säger Christiansen.

Läs mer och köp Harvests fond här.

Populärt bland ”proffsen”

En undersökning som gjorts av Bloomberg visar att stora institutionella kapitalförvaltningsföretag kommer att öka sina investeringar i faktorfonder till 18 procent innan 2022, att jämföra med dagens 12 procent. De främsta orsakerna ska vara att de vill ha bättre avkastning och mindre risk, enligt hemsidan.

Enligt Harvest-chefen Christiansen har 61 procent av professionella investerare i Europa placerat pengar i faktorfonder. För Oljefonden används även liknande förvaltningsmetoder.

Inte längre endast tillgänglig för stora investerare

Harvest baseras på cirka 2 500 aktier i nästan 50 länder, som analyseras utifrån fem egenskaper, eller faktorer, som aktierna bör ha: värde, momentum, kvalitet, volatilitet och storlek.

Resultatet är en optimal aktieportfölj som investeras på det mest kostnadseffektiva sättet på marknaden.

– Många av dessa strategier har tidigare endast varit tillgängliga för professionella investerare och förmögna privatpersoner, delvis på grund av de höga minimikraven för investeringar. Huvudtanken är att vi kan göra de grundläggande delarna av aktiv förvaltning tillgängliga på ett billigare och enklare sätt, så att fler människor kan använda dem.

– Dinosaurierna som håller sig till de gamla metoderna är förmodligen en utdöende ras. Det är en stor förändring på marknaden, utan tvekan, säger Christiansen.

Läs mer och köp Harvests fond här.

Klicka här för att prenumerera på Harvests nyhetsbrev

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bl.a. bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens riskprofil och förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ som ett resultat av kursfall. Information om kostnader och ytterligare upplysningar finns i fonden faktablad och informationsbroschyr på : https://www.harvestfond.se/start#information

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -