Östeuropa tillbaka på fondtoppen

Utblick Det har varit en svängig månad på de globala börserna. Riskaptiten på finansmarknaden var som bortblåst i maj. Men från månadsskiftet har riskaptiten kommit tillbaka och skapat många fondvinnare den senaste månaden.

Katalysatorn till den senaste månadens risk av är i vanlig ordning president Donald Trump. Utökade spänningar i handelskriget mellan USA och Kina och ett nyvaknande intresse för Mexico-tullar, var ingen bra kombination. Det fick investerarna att sälja aktier och köpa långa amerikanska och tyska räntepapper, som nått nya låga nivåer.

Men investerarkollektivet är snabbrörligt. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har varit ute och gett signaler om en snar räntesänkning, vilket satt fart på riskaptiten i juni. Att sedan Donald Trump backade på höjda tullar på mexikanska produkter blev ytterligare en anledning att leta sig tillbaka till aktiemarknaden. Det gör att den senaste månadens utveckling landar ungefär kring noll.

Placera har i vanlig ordning valt att lista vinnar- och förlorarfonder ur Avanzas fondutbud. Och det skiljer mycket mellan vinnar- och förlorarfonderna den senaste månaden.

Östeuropa är det stora temat på vinnarlistan. Just Rysslandsfonder och Östeuropafonder hör till årets fondvinnare. Fondkategorin Rysslandsfonder är upp närmare 30 procent i genomsnitt sedan årsskiftet. Östeuropafonderna ligger snäppet efter med en knappt 25-procentig uppgång.

Båda fondkategorierna tillsammans med Turkietfonder har haft betydande avkastning den senaste månaden. Den senaste månadens rally har fått Turkietfonder att nå upp till en positiv avkastning sedan årsskiftet.

Överst på vinnarlistan hittar vi två Turkietfonder, som stigit runt 10 procent i svenska kronor. Den turkiska liran har under månaden stärkts mot den amerikanska dollarn med 3 procent, men trots månadens uppgång hör valutan till en av de stora förlorarna i år.

Istanbulbörsen är en av få börser med positiv avkastning den senaste månaden, vilket hjälpt till med fondernas avkastning. Den viktigaste faktorn stavas nog Fed. Den amerikanska centralbankens kommande räntesänkningar kommer som ett brev på posten till det högt skuldsatta landet. Och stora delar av statsskulden och företagslånen är just i utländsk valuta och främst i amerikanska dollar. En lägre ränta och svagare dollar gynnar landet betydligt.

Utöver det har det kommit överraskande bra makrostatistik som indikerar lägre inflation än marknadens förväntningar.  

Turkiskfund Equities som stigit 10 procent under månaden är aktivt förvaltad med ett koncentrerat innehav på 37 aktier. Fondens två största innehav är banker. Både Turiye Garanti Bankasi och Akbank väger drygt 9 procent vardera i fonden. Akbank har stigit mest den senaste månaden med hela 9 procent i lokal valuta.

Vi hittar flera Rysslandsfonder på vinnarlistan. Moskvabörsen har varit lite av ett handelskrigets ”safe haven”, då man har ett otal sanktioner från både Europa och USA och därmed inte så stor del i den globala handeln. Men en viktig och drivande faktor på Moskvabörsen har varit att det stundar utdelningssäsong och att börsen är historiskt billig. Många ryska bolag kommer att betala rekordstora utdelningar i sommar.

Månadens vinnare på Moskvabörsen är Gazprom. Aktien steg betydligt efter ett nytt överraskande stort gasfynd och inte minst efter en stark kvatalsrapport med dubblad vinst samt annonserades en betydligt större utdelning än vad marknaden hade förväntat sig. Och bolaget blev återigen Moskvabörsens största bolag mätt i börsvärde.

Även energibolaget Surgutneftegaz annonserade en rekordutdelning. Direktavkastningen på preferensaktien är nästan 20 procent. Även Lukoils styrelse har beslutat ett betydande återköp under sommaren. Lägg där till att flera på den globala finansmarknaden hör tongångar i Washington om en möjlighet för mildare sanktioner från USA på sikt. Något som kan locka tillbaka många globala investerare på sikt.

Bäst har Carnegie Rysslandsfond avkastat med 8,5 procent. Bästa bidrag under månaden har givetvis Gazprom varit. Det är fondens största innehav på knappt 10 procent.

Att vi hittar flera Östeuropafonder på topplistan är inte konstigt. Runt halva värdet i Östeuropafonder brukar utgöras av ryska bolag och drygt 8 procent av turkiska bolag.

Fondförlorarna den senaste månaden hittar vi i huvudsak i de båda handelskrigande länderna, USA och Kina. Båda länderna var i toppen med tydliga fondvinnare fram till slutet på april. Kinesiska A-aktiefonder hade uppgångar på närmare 40 procent sedan årsskiftet. Och vi hittade flera USA-tunga teknikfonder med liknande avkastning.

Men den senaste månaden har även de fonderna tagit mycket stryk. Sämsta fond är Credit Suisse USA Value Equity som backat drygt 10 procent. Flera av fonden större innehav har haft en jobbig månad. Brev och paketeringshanteringsbolag Pitney Bowes som är fondens fjärde största innehav backade drygt 15 procent under månaden.

Fondkategorin Kinafonder har backat närmare 6 procent den senaste månaden. Kinas klart största bolag, internetkonglomeratet Tencent Holding och e-handelsbolaget Alibaba backade 12 respektive 7 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -