Evighetsportföljen levererar igen

Börs Hittills i år har evighetsportföljen gett en avkastning på drygt 7 procent. Samtliga tillgångsslag ligger på plus under 2019.

Evighetsportföljen utvecklades av politikern och finansrådgivaren Harry Browne. Han ville skapa en investeringsstrategi som skulle ge avkastning i alla typer av marknader.


Harry Browne.

Det lyckades han bra med. Till exempel gick portföljen med plus under finanskrisåren 2008 och 2009 och även under IT-kraschen 2001–2002.

För enkelhetens skull delade Browne upp konjunkturcykeln fyra delar: uppgång, nedgång, inflation och deflation.

I uppgångsfasen är aktier bästa valet. I nedgångsfaser är statsobligationer med kort löptid säkrast. I tider med hög inflation brukar guldet hålla emot bäst och i deflationstider brukar det vara bäst att äga långa statsobligationer.

25 procent av kapitalet investerades i vardera aktier, guld, statsobligationer med lång löptid och statsobligationer med kort löptid.  

Inte oväntat är det aktiedelen som gått starkast under 2019. Aktiedelen följer det amerikanska storbolagsindexet S&P500 som hittills i år är upp drygt 15 procent.

Även guldpriset har stigit. Guldandelen i form av ETF:en GLD är upp 4,4 procent.

Bäst efter aktier har dock långa amerikanska statsobligationer gått. De är upp cirka 8 procent i år. Långa statsobligationer är obligationer med löptider på över 20 år. De går att följa via ETF:en TLT.

Även statsobligationer med kort löptid ligger på plus i år. Uppgången sträcker sig till drygt en procent.

Sedan 1972 har portföljen backat med som mest 4,2 procent. Den största uppgången hade portföljen 1979, då den steg med hela 39 procent främst till följd av att guldpriset steg med 126 procent det året.

I genomsnitt har evighetsportföljen avkastat 8,7 procent per år sedan 1972 i amerikanska dollar. Den har hittills aldrig uppvisat negativ avkastning under två år i följd.

2018 backade portföljen med drygt 3 procent. Det var också det första året hittills som samtliga tillgångsslag tappade i värde.


Källa: suredividend.com

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -