Därför sätter Goldman köp på Lupe

Börs Oljebolaget Lundin Petroleums aktie har rasat i takt med oljepriserna under den senaste månaden, vilket gör att aktien nu är köpvärd enligt Goldman Sachs

Detta inte minst mot bakgrund av den väntade produktionsstarten vid det gigantiska Johan Sverdrup-fältet mot slutet av året.

Det menar Goldman Sachs, som höjt sin rekommendation för Lundin Petroleum till köp från neutral, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat.

"Vi tror att produktionen kan näst intill fördubblas under 2020 jämfört med 2019, vilket innebär starten på ett decennium med starka kassaflöden", skriver investmentbankens analytiker.

Därtill finns andra möjligheter, för närvarande undervärderade, att öka produktionen så att bolaget kan komma att slå sina egna prognoser flera år framåt, resonerar banken.

Enligt Goldman är Lundin Petroleum en av sektorns skickligaste aktörer med prospekteringsframgångar som har gett bolaget havsbaserade tillgångar med lägst kostnader och högst tillväxt i branschen.

Investmentbanken räknar med att aktiens direktavkastning ska växa från omkring 5,5 procent under 2019 till cirka 7 procent nästa år och till i storleksordningen 9 procent till 2022.

Lundin Petroleum handlades vid 10-tiden på fredagen till omkring 266 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med 2,6 procent för dagen.

Graf: Lundin Petroleum kursutveckling 1 år

image

Källa: Infront

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -