Tre enkla fondportföljer att ta rygg på

Fonder För ett år sedan skrev jag en artikel hur man kan komma igång med sitt fondsparande fast man inte riktigt har tid. Jag skapade då tre förslag på fondportföljer, som jag nu passar på att göra några ändringar i.

Tanken då som nu, att det är tre olika fondportföljer – med olika risknivå och avgiftsnivå. Det är fondidéer som ska så ett frö och skapa inspiration för att komma igång med fondsparande. Vill man kan man kopiera fondportföljerna rakt av eller byta ut någon eller några fonder efter eget huvud.

Indexfonder och lägre fondavgifter är en stark trend. Det är just den kombinationen som gör att jag väljer att byta ut fjolårets val av global indexfond.

Snåljåpen

Den fondportfölj som jag ser som en instegsportfölj har jag valt att kalla ”Snåljåpen”. Den har en bas med billiga och indexnära fonder. Fondportföljen består av ett antal fonder som följer index på olika regioner för att få en bra riskspridning. Fördelen med indexfonder är du vet vad du får till en billig kostnad. Fondportföljen kommer i teorin alltid att hamna snäppet efter index, för fonderna har en förvaltningskostnad som drar ner avkastningen, även om den kostnaden är låg.

Jag gör ett fondbyte i snåljåpens fondportfölj. Under hösten släppte Avanza en global indexfond som hör till de billigaste i världen. Den årliga förvaltningsavgiften är på rekordlåga 0,05 procent. Så den fonden tas in istället för Swedbank Robur Access Global som har en årlig förvaltningsavgift på 0,20 procent.

Förutom globalfondbytet har jag kvar övriga tre aktieindexfonder och räntefonden. Basen är Spiltan Räntefond Sverige är den enda fonden i portföljen som är aktivt förvaltad, men till en avgift i nivå med en indexfond. Jag har valt att lägga räntefondens andel på 40 procent av snåljåpens fondportfölj. Givetvis går det att justera risknivån med räntefondens andel. Vill du ta mer risk minskar du räntefondens andel och vice versa.

De övriga tre indexfonderna omfattar regionerna USA, Europa och Sverige. De fyra indexfonderna får en vikt på 15 procent vardera. Totalt landar den årliga förvaltningsavgiften på låga 0,11 procent.

Latmasken

För den som kan tänka sig att ta lite högre risk och möjlighet till högre avkastning än index, har jag skapat fondportföljen, ”Latmasken”. Här väljer jag en blandning av två indexfonder som vi kryddar med några bra och väl valda aktivt förvaltade spetsfonder. Även här byter jag in Avanza Global i stället för Swedbank Robur Access Global för att sänka kostnader.

Jag passar även på att ta in IKC Avkastningsfond, en räntefond som har snäppet högre risk än Spiltan Räntefond Sverige. Det passar in på profilen i ”latmasken” med högre risk. Jag satsar på samma regioner som i snåljåpens fondportfölj. Den enda skillnaden är att jag ökar andelen till 17,5 procent per region från 15 procent.

Genom de två fondbytena så lyckas jag faktiskt få ner den årliga förvaltningsavgiften från 0,77 procent till 0,75 procent per år. Då har jag valt att ha en 30-procentig vikt för räntefonden, vilket är en minskning med 10 procentenheter jämfört med Snåljåpens fondportfölj. Även här går det utmärkt att öka eller minska räntefondens del för att justera risken i den egna portföljen.

Fondatleten

Vill du ta mer risk i ditt fondsparande och inte tycker avkastning i nivå med index är det solklara valet? Då är valet att ta in fler aktivt förvaltade fonder. Jag har skapat portföljen ”Fondatleten”. Det ger helt klart möjlighet till högre avkastning.

Fondatleten har högre risk och uteslutande bra aktivt förvaltade spetsfonder. Här ökar risken jag byter dessutom in två fonder med fokus på tillväxtmarknader. BMO Responsible Global Emerging Markets är en bred tillväxtmarknadsfond med en tydlig hållbarhetsanalys i investeringsprocessen. Vår närmaste tillväxtmarknad är Östeuropa. Här är valet Swedbank Robur Östeuropa där knappt halva fonden utgörs av ryska bolag, Turkiet är näst största marknad på 13 procent.

Den sista aktivt förvaltade fonden är Öhman Sweden Microcap som har fokus på små- och medelstora bolag. Det brukar vara en bra mylla för aktiva förvaltare för att hitta överavkastning och slå index.

Baksidan med aktivt förvaltade fonder är avgiften som nu stiger betydligt, till 1,40 procent per år. En annan baksida är att under enskilda år kan avkastningen ta stryk då en aktiv fondförvaltare kan avvika mycket från index. Placera tycker det är motiverat att betala högre fondavgifter för genuint aktivt förvaltade fonder som levererar bra riskjusterad avkastning.

Alla tre fondportföljer ger dig en bra grund för fondsparande i flera år. En enkel tummregel är att ju fler aktivt förvaltade fonder man investerar i ju oftare krävs utvärdering. För att säkerställa att förvaltaren fortfarande levererar som det är tänkt. Det kan vara på sin plats att se över fondportföljen en gång per år.

För dig som vill lära dig mer om fonder så hänvisar vi till Placeras fondskola, vill du själv botanisera bland Placeras favoritfonder kan du läsa vidare här.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -