Mest kortade aktien bränner blankarna

Börs Inom loppet av en vecka har bostadsutvecklaren JM:s aktie stigit med närmare 15 procent. JM är börsens mest blankade aktie och uppgången är ett hårt slag mot blankarna.

Hittills i år summeras uppgången till 24 procent. Trots det ökar blankarna sina positioner i aktien.

Andelen blankade aktier har nu nått en ny topp. 15,21 procent av JM:s aktiekapital är kortat, enligt Holdings. Vid årsskiftet låg andelen på runt 12 procent.

JM har inte släppt någon bolagsspecifik information utan det som drivit aktien uppåt är uppgifter om att bostadsmarknaden blivit något starkare och framför allt har svenskarnas förväntningar på bostadsmarknaden återhämtat sig.

Under JM:s kapitalmarknadsdag nyligen var tongångarna också fortsatt positiva från ledningens sida. När väl överutbudet av nya bostäder minskar kommer det att vara gynnsamt för JM.

Största blankarna i JM-aktien är Odey Asset Management med 3,4 procent av aktiekapitalet följt av Marshall Wace med 2,3 procent. Totalt finns tolv blankare inne i aktien.

Senaste tillskottet är Canada Pension Plan som så sent som under måndagen blankade 368 000 aktier motsvarande 0,53 procent av JM:s aktier.    

Samtliga institutionella blankare ligger nu klart back på sina investeringar. Det totala värdet på de blankade aktierna uppgår till 2,3 miljarder kronor.

Största ägare i JM är norska bostadsaktören Obos som äger drygt 22 procent av JM. Obos köpte in sig i JM under hösten 2018 och har successivt byggt på innehavet sedan dess. I Oboskoncernen ingår Myresjöhus, Smålandsvillan och Kärnhem.

Totalt sett har det blankade kapitalet på börsen ökat från 35,4 miljarder kronor vid årsksiftet till 38,5 miljarder kronor idag. En ökning med 8,7 procent.

Näst mest blankad sett till andelen av aktiekapitalet är inkassobolaget Intrum. 11,5 procent av Intrums aktier är kortade. Värdet på de blankade aktierna uppgår till 3,7 miljarder kronor.

Intrumaktien har länge varit en favorit bland blankarna. Totalt finns åtta aktörer inne i aktien. Även här har trenden den senaste tiden gått emot blankarna. Hittills i år är Intrumaktien upp lite drygt 20 procent.

Tredje mest kortade aktien är Fingerprint. 28 miljoner aktier har kortats, vilket motsvarar 9 procent av aktiekapitalet i bolaget.

Aktie Andel blankat Blankare
  JM -15,21% 12
  Intrum -11,52% 8
  Fingerprint Cards B -8,97% 4
  NCC B -6,84% 7
  Betsson B -6,26% 6
  Elekta B -4,10% 5
  BillerudKorsnäs -3,68% 4
  ICA Gruppen -3,35% 3
  SAS -3,16% 4
  Mycronic -3,12% 2
  SAAB B -3,12% 5
     
Källa: Holdings    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -