Fed-sänkning nära, riskaptiten tillbaka

Makrokommentar Stigande förväntningar på en amerikansk räntesänkning har satt fart på riskaptiten. I veckan blir det därför stort fokus på den strida ström av inflationssiffror som rullas ut.

Det var bra fart på världens börser i förra veckan. Den svenska börsen steg med 3,6 procent medan den amerikanska rusade uppåt med hela 4,4 procent. Det senare den bästa börsveckan sedan november i fjol.

Att det inte blev några amerikanska tullar på mexikanska varor var en positiv nyhet men den stora triggern bakom börsuppgången var att finansmarknaden nu börjat ställa in sig på en amerikansk räntesänkning redan i sommar. På räntemarknaden prissätts nu en julisänkning med cirka 80 procents sannolikhet.

Lite av en paradox i sammanhanget är att det var överraskande svaga amerikanska arbetsmarknadssiffror för maj som fick marknaden på bästa humör. Men vi känner igen mönster från tidigare att marknaden kan reagera positivt på lite dåliga nyheter när en räntesänkning börjar nalkas. Värt att notera är dessutom att dollarn nu befinner sig i en lite svagare trend. En amerikansk dollar kostar nu cirka 9,40 kronor.   

Mot den bakgrunden blir också veckan ström av amerikanska makrosiffror högintressanta. Håll särskilt fokus på onsdagens inflationssiffror och fredagens siffror över detaljhandel och industriproduktion. Det blir intressant att se hur marknaden reagerar om siffrorna skulle överraska på uppsidan.

Även här på hemmaplan lär det bli fokus på inflationssiffrorna för maj som publiceras på fredag. Väntat är att KPIF-inflationen åter halkar ner under inflationsmålet på 2 procent. Därmed riskerar Riksbanken att ligga fel med sina prognoser igen och en räntehöjning skulle i så fall förefalla allt mer osannolik.

Norsk inflation väntas däremot ligga förhållandevis högt och blir det fallet kan den norska kronan ta förnyad fart.

Som vanligt lär det också bli stort fokus på utspel kring handelskriget mellan USA och Kina. Helgens möte mellan den amerikanska finansministern Mnuchin och den kinesiska centralbankschefen Yi Gang bjöd inte på några nyheter. Därmed ligger fokus kvar på ett möjligt toppmöte mellan presidenterna Trump och Xi Jinping i samband med G20-mötet i slutet av juni.

Intressenter till partiledarposten i brittiska Tories ska anmäla intresse senast kl 16.00 idag, måndag.

 

Måndag

De viktigaste makrosiffrorna har släppts under natten när de kinesiska handelsbalanssiffrorna för maj publicerades. Exporten steg överraskande kraftigt med 7,7 procent i årstakt medan importen sjönk med 1,1 procent. Att exporten stiger ses som mycket positivt sett till handelskriget med USA medan svaga importsiffror väcker vissa frågetecken kring den inhemska efterfrågan.

 

Tisdag

Intressanta norska inflationssiffror. Den norska centralbanken är ju lite med strömmen och flaggar för nya räntehöjningar. Möjligen kan en låg inflationssiffra få dem på andra tankar men det mesta talar för att inflationen i maj var tämligen hög. Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha dämpats men bygger snarast på den svag börsutvecklingen i maj.

 

Onsdag

En strid ström av inflationssiffror publiceras under onsdagen. Viktigast för finansmarknaden är de amerikanska inflationssiffrorna för maj eftersom marknaden nu prissätter en räntesänkning redan i juli. En hög inflationssiffra skulle sätta lite griller i huvudet på analytikerkåren. Ett lågt utfall kan i sin tur ge börsen ett lyft.

 

Torsdag

SCB publicerar siffror över prisutvecklingen på småhusmarknaden. Det mesta talar för fortsatt stigande priser nu när balansen på bostadsmarknaden har förbättrats rejält.

 

Fredag

Den svenska inflationen väntas ha dämpats något och KPIF-inflationen riskerar att åter halka ner under inflationsmålet på 2 procent. Under natten mot onsdag publiceras högintressanta siffror över industriproduktion och detaljhandel i Kina. På eftermiddagens publiceras motsvarande siffror för USA och här får vi sannolikt se hyggliga siffror som möjligen kan spä på riskaptiten ytterligare. De får däremot inte vara alldeles för starka.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -