Duvaktiga Fed och ECB svenskt trubbel

Makrokommentar Världen stora centralbanker börjar alla flagga för en mjukare penningpolitisk linje. Det har gett finansmarknadens aktörer lite råg i ryggen även om det även fortsättningsvis är handelsfrågan som dominerar riskaptiten.

Även om finansmarknaden inte reagerade med någon vidare entusiasm på ECB:s relativt mjuka besked i samband med torsdagens penningpolitiska besked står det klart att vi åter är på väg in i en period med mjukare penningpolitik, globalt sett. ECB valde att skjuta fram den länge planerade räntehöjningen ytterligare och nu är den aktuell först efter mitten på 2020.

Mario Draghi 

ECB-chefen Mario Draghi valde också att, i något försiktiga ordalag, flagga för att det både kunde bli aktuellt med räntesänkningar och nya, kvantitativa lättnader om de ekonomiska utsikterna skulle försvagas ytterligare. ECB:s huvudspår är dock fortfarande att svagheten i industrin är övergående och att tjänstesektorn ska lyckas hålla hjulen i rullning fram till dess en återhämtning sker i industrin.

Villkoren för den generösa utlåningen till europeisk banksektor (TLTRO-III) presenterades också och även om villkoren inte blev riktigt lika generösa som förra gången kommer flera banken att kunna lån till negativ ränta hos ECB.

Att man på marknaden reagerade lite ljumt på ECB-chefens besked kan delvis spåras till att hans makt över marknaden naggas en del i kanten av att Mario Draghis nuvarande mandat går ut i oktober. I alla fall är det planen även om det sägs gnissla en hel del i förhandlingarna kring vem som ska bli hans ersättare.

Även från amerikanskt håll är det de mjuka penningpolitiska beskeden. I tisdags flaggade Fed-chefen Jerome Powell för att det kunde bli aktuellt meden räntesänkning om handelskriget mellan USA och Kina skulle få er märkbart negativa effekter på ekonomin. Det här har bidragit till att en amerikansk räntesänkning redan i september är mer eller mindre fullt prissatt på räntemarknaden.

Jerome Powell

En nyckelfaktor för Federal Reserve är hur arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas nu när inflationen är mer eller mindre under kontroll. På fredagseftermiddagen publiceras arbetsmarknadsstatistiken för maj. Väntat är en sysselsättningsuppgång med 185 000, en arbetslöshet på 3,6 procent och timlöneökningar på 3,2 procent i årstakt.

Hamnar utfallen i linje med förväntningarna kan det ge aktiemarknaden en ny skjuts. Risken är ändå att en fortsatt stark, amerikansk arbetsmarknad betyder att en eventuell räntesänkning skjuts på framtiden så det är en viss osäkerhet kring marknadensreaktionerna. Även ett svagt utfall skulle kunna spä på optimismen eftersom det därmed lutar åt en räntesänkning redan i närtid.

Slutligen har även den kinesiska centralbankschefen Yi Gang varit ute och uttalat sig om den kinesiska penningpolitiken. Hans konstaterande är att Kinas centralbank har ”enorma” möjligheter att agera med penningpolitiken om den kinesiska ekonomin försvagas. Han pekar bland annat på ett stort utrymme för att både sänka räntan och minska på bankernas kassakrav.

Yi Gang, som tillhör den kinesiska förhandlingsdelegationen för handelsfrågorna, har för övrigt möjlighet att träffa den amerikanska finansministern Mnuchin i samband med helgens G20-möte för finansministrar och centralbankschefer. Det blir i så fall det första handelsmötet på toppnivå på närmare en månad. Förhoppningen är att ett möte mellan dessa kan bli ett första försök att bana väg för ett toppmöte mellan presidenterna Donald Trump och Xi Jinping i samband med G20-mötet i Osaka den 28 -19 juni.

Att den globala penningpolitiken nu börjar röra sig i en mjukare riktning gör det givetvis ännu svårare för Riksbanken att genomföra den planerade räntehöjningen i slutet av detta, eller i inledningen av nästa år. Vi håller därför fast vid vår bedömning att det inte blir någon räntehöjning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -