Asien Stilla havet: Tillväxt och stabilitet

Fondanalys Asien är given plats för en fondsparare att investera i. Men tycker du att breda Asienfonderna innehåller för mycket tillväxtmarknadsbörser och saknar utvecklade börser som Tokyobörsen? Placera har tittat närmare på en fondkategori som erbjuder båda delar.

Längst österut i Asien hittar vi Stilla havet som är världens största hav och utgör 30 procent av jordens yta. I den regionen finns det en fondkategori som heter Asien och innehåller asiatiska länder som har kontakt med Stilla havet. Den hör till de absolut mindre fondklasserna när man letar bland fondkategorier och innehåller bara nio fonder.

Det är en fondkategori som är lite unik då den består av både tillväxtmarknader och utvecklade börser runt Stilla havet. Den innehåller även australiska och nyazeeländska bolag, vilket inte hör till vanligheterna.

Det är länder som tillför bioteknikbolag, banker, försäkringsbolag, transportbolag och råvarubolag.

Asien Stilla havet är en dynamisk region och utvecklingen för regionen kommer att vara långsiktigt god under överskådlig tid.

Regionens ledande aktieindex är MSCI Asia Pacific, som täcker fem utvecklade börser och nio tillväxtmarknader och 1 300 noterade bolag.

Den största vikten får japanska bolag med drygt en tredjedel. De största tillväxtmarknadsländerna är Kina med 20 procent och Indien med 6 procent. Fördelningen är 70/30 med fördel utvecklade börser.

Med en förståelse för regionens mest använda aktieindex hos investerarkollektivet tar jag mig an att leta bland bra fonder i kategorin. Placera gillar Spetsfonden AMF Asien Stilla havet. Fonden erbjuder en bra riskjusterad avkastning i kombination med den absolut billigaste förvaltningsavgiften.

AMF Asien Stillahavet förvaltas av Henrik Oh sedan årsskiftet maj 2011. Han har jobbat med Asienförvaltning på AMF sedan 2007.

Henrik Oh 

Investeringsprocessen har fokus på större bolag med unika produkter eller tjänster, starka marknadspositioner och global närvaro. Bolagen ska ha goda utsikter att växa år från år och vara attraktivt värderad. Andra kvalitetsmått som är viktiga i investeringsprocessen är ett tydligt fokus på avkastning på eget kapital och att bolagen har en stark balansräkning.

Investeringsprocessen har även ett tydligt fokus på hållbara investeringar. Utländska investeringar följer hållbara aktieindex, fonden följer MSCI Asia Pacific ESG.

Processen mynnar ut i en portfölj på drygt 100 bolag. Det relativt stora antalet bolag ger fonden en bra riskspridning. Fondens tio största innehav väger drygt 37 procent. Största innehavet är det kinesiska internetkonglomeratet Tencent Holdings.  

Vi hittar årets aktieraketer bland några av fondens mindre innehav, de väger alla runt 0,5 procent. E. Sun Financial, en taiwanesisk bank, har gått starkast sedan årsskiftet med 36 procent. God tvåa är det japanska teknikbolaget Omron verksamt inom automatisering och elektroniska hälsovårdskomponenter. Aktien har stigit med knappt 36 procent. Axis Bank som är verksamma i Indien har 33-procentig avkastning sedan årsskiftet.

Fondens största sektorer är teknikbolag på knappt 30 procent och finansbolag står för 21 procent. Och båda sektorerna är överviktade relativt index och kategorisnittet för liknande fonder.

Japanska bolag utgör drygt en tredjedel av fonden, vilket är en undervikt från både aktieindex och fondkategorins snittinvesteringar. Näst största land är Kina med en vikt i fonden är 18 procent. Tredje störst är Australien med en tydlig övervikt som utgör 14 procent.

Totalt investerar fonden i tolv länder och fördelningen är till de utvecklade marknadernas fördel där 70 procent är investerat. Nästan hela fonden investerad i stora bolag. Medelstora bolag utgör drygt en procent, vilket avviker från snittet av liknade fonder som oftast har större del investerat i medelstora och mindre bolag.

AMF Asien Stilla havet har uppvisat bra avkastning i relation till fondens relativt låga risk. Det gör att den riskjusterade avkastningen för fonden blir riktigt bra. För det har fonden premierats med fyra stjärnor av Morningstar.

En konkurrensfördel är fondens låga produktavgift. Den ligger på 0,4 procent per år, vilket är riktigt lågt i förhållande till konkurrensen och särskilt med tanke på att den är aktivt förvaltad. Snittavgiften i fondkategorin ligger på 1,5 procent. Totalt förvaltar fonden drygt 1 miljard.

Placera tycker spetsfond AMF Asien Stilla havet är köpvärd för fondspararen med en lång placeringshorisont, som vill ha exponering mot Stilla havs Asien.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AMF Aktiefond Asien Stilla havet Köp 209,93 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -