På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Heta Listan tror på husdjurstrenden

Heta listan Djurhälsa är tema, veckans kandidat är en global marknadsledare inom hälsovårdsprodukter för sällskapsdjur och boskap.

Förra veckans kandidat American Express steg med nöd och näppe öve triggerkursen 120,75 dollar den 22 maj. Det innebär att aktien nu ryms bland listans aktiva affärsförslag. Aktien handlas dock under triggerkursen just nu.

American Express har släppt en positiv nyhet. Bolaget har slutit ett samarbetsavtal med New Yorks Transportation Authority som sköter tunnelbanan i New York. Kortutgivaren ska lansera ett kontaktlöst betalningssystem i tunnelbanespärrarna för amex-kunder. Detta är också ett av de första stegen i lanseringen av kontaktlösa betalningar i Nordamerika, en funktion som nu går att välja till för alla kunder.

Heta Listan har drabbats av börsnedgången, men inte alls i samma utsträckning som jag förväntat mig. Tidigare veckor har förberedelser gjorts inför en negativ rekyl, bland annat genom att höja stop loss-nivåerna i flera affärsförslag. Tre aktier har också fått lämna listan. Atlassian (+8,4 %), Cellavision (0,0%), Autodesk (-1,8%).

Men i övrigt tycker jag mig se styrka i affärsförslagen som finns kvar på listan, men det kan svänga snabbt. Och det finns ingen akademisk forskning bakom min okulära besiktning av nuläget.

Två aktier har rört sig mot nya rekordnivåer under veckan. Waste Management är en av dem. Imorgon, torsdag, lämnar bolaget en kvartalsutdelning på 51 cent, vilket jag justerat för i tabellen ovan. Också Mcdonalds rör sig mot en ny högstanivå, tillsynes obrytt det sura marknadhumöret.

I PayPal är kursrörelserna större än tidigare, vilket är ett orostecken, men aktien håller sig fortsatt högt. Igår meddelade bolaget att man köper in sig i svenska start-up:en Tink för 100 Mkr. Gratulerar Tink.

Listans bästa affärsförslag i år, e-handelsbolaget Shopify, har avkastat över 50 procent. Precis som i PayPal är svängningarna större i aktien nu än tidigare. Men den stigande trenden är fortfarande intakt.

Jag velar lite kring angreppsvinkeln givet det mer oroliga marknadsläget som råder. Det mest aktuella scenariot för mig just nu är att börserna (den svenska och amerikanska) står något lägre om ett par månader. Men precis som tidigare kommer det finnas tillväxtbolag i stigande trend.

Frågan är därför om tajmingen är lite fel att hoppa på fler nya affärsförslag. I alla fall med samma taktik som vi använt tidigare. Alltså att köpa aktier i stigande trend när de kursmässigt bryter upp högre. I en optimal miljö för den typen av enklare tekniska signaler stiger även den breda aktiemarknaden, samtidigt som ledarna då stiger mer.

Givet rådande förutsättningar skulle jag hellre hitta aktier som vänder uppåt efter att ha fallit nedåt inom den stigande trenden. Sådana lägen är dock svårare att tajma med den veckovisa publiceringen av den här artikelserien.

En aktie som jag dock inte kan hålla mig i från är veckans kandidat. Aktien har precis brutit ut på ovansidan efter en kortare konsolidering.

Zoetis

Trigger: 105-109 dollar               Stop loss: 100 dollar

Husdjurmarknaden blommar. Enligt researchfirman Edge by Ascential väntas marknaden värderas till 281 miljarder dollar i Nordamerika år 2023. En av anledningarna till den snabb tillväxten är att millenials-generationen väljer husdjur före familjoch barn, skriver Business Insider.

Redan nu uppskattas värdet av den Nordamerikanska husdjursmarknaden till 225 miljarder dollar, och husdjursägarna sparar inte på krutet när det kommer till omvårdnaden av sina fyrbenta vänner.

Veckans kandidat Zoetis är en av världens största leverantör av hälsovårdsprodukter för djur. Bolaget har ett brett fokus på djurhälsa, vilket inkluderar även medicinska produkter för boskapsskötsel.

Produktportföljen sträcker sig huvudsakligen över åtta olika djurtyper, boskap, fisk, kycklingar, får, grisar, katter, hundar och hästar. Zoetis levererar medicin, vaccin, diagnostiska produkter och genetiska tester.

Bolagets bredd innebär att det inte bara är husdjursmarknaden som spelar roll för framgångarna. Zoetis gynnas också av en växande industri för animaliskt protein. Deras produkter kan underlätta tidig upptäckt av sjukdomar, och produktportföljen inkluderar också medicinska lösningar till problemen.

Vd Juan Ramón lyfter också utvecklingsmarknaderna som mycket viktiga. Husdjursmarknaden i USA är väldigt mogen, men i länder där medelklassen växer ökar antalet husdjur per capita snabbt. Viktiga tillväxtmarknader är Brasilien och Kina. Den senare väcker viss oro givet den rådande handelskonflikten.

Sex år i rad har bolaget ökat sitt rörelseresultat och även framåt tror analytikerna att trenden håller i sig. Analytikerna som följer bolaget och rapporterar till marketscreener.com förväntar sig en omsättningstillväxt på 6-7 procent årligen fram till 2021. EBITDA-resultatet antas växa snabbare, med mellan 11-12 procent under samma år.

Under 2019 räknar analytikerna dock med ett litet tapp i vinsten per aktie, vilket sedan kompenseras för under 2020. Ifjol tjänade bolaget 2,83 dollar per aktie. Under 2020 tror man att vinsten ökat till 3,60 dollar.

P/e-talet kring 30 på fjolårsvinsten är ingen låg värdering, men att prislappen är hög på en marknadsledare bör inte ses som något konstigt.

Faller aktien tillbaka mot tidigare stödnivåer när USA-handeln öppnar är detta ett bra läge att kiva på. Köp aktien mellan 105-109 dollar, där tillfället ges.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -