Kinnevik säljer i Millicom, sänker utdelningsnivå

Börs Kinnevik, som på måndagskvällen flaggade för försäljning av en stor del av bolaget innehav i Millicom, ändrar sin utdelningspolicy. Bolaget flaggar för lägre utdelningar de kommande åren.

Det framgår av ett pressmeddelande som skickades ut sen på måndagskvällen.

Kinnevik avser sälja 29 procent av sitt innehav i Millicom via ett erbjudande i USA och sedan dela ut resten av aktierna i teleoperatören till sina aktieägare. Posten som ska säljas är värd nästan 6 miljarder kronor och kapital ska enligt Kinnevik gå till nya investeringar.

"Med den tilltänkta utvecklingen av vår portfölj kommer våra aktieägare dra nytta av exponering mot en portfölj med en högre andel tillväxtbolag. Som en del av vår ambition meddelar vi idag en justerad utdelningspolicy som är mer i linje med vår framtida portföljsammansättning. Efter genomförandet av våra offentliggjorda planer kommer vår portfölj vara mer viktad mot tillväxtbolag, vilket medför att våra ordinarie utdelningar under de närmsta åren kommer vara lägre än under tidigare år", säger Kinneviks vd Georgi Ganev.

Bolaget betonar att andelen tillväxtinvesteringar i portföljen kommer att "öka markant" framöver. "Stabiliteten" i avkastningen är tänkt att komma från innehaven i Tele2 respektive Zalando, är budskapet från investmentbolaget.

Mot den bakgrunden justerar Kinnevik sin utdelningspolicy gällande år 2020 och framåt.

"Framgent kommer Kinnevik betala en årlig utdelning motsvarande de ordinarie utdelningar som erhålls från portföljbolagen. Vidare kommer Kinnevik betala ut överskottskapital som genereras från investeringsverksamheten till aktieägarna", heter det.

Kinneviks tidigare policy var en årlig utdelning som skulle öka i linje med erhållna utdelningar från portföljbolagen och det kassaflöde som genereras från investeringsverksamheten.

Kinnevik meddelar även att bolaget kommer att anordna en kapitalmarknadsdag den 19 september för "att ge en uppdatering på portföljens utveckling och den tillväxtfokuserade investeringsstrategin".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -