USA-räntorna signalerar recession

Makroveckan Tullar, tullar, tullar och på det ökad konjunkturoro. Inte konstigt att maj fick en synnerligen dyster avslutning. Nu väntar en högintressant makroinledning på juni.

Finansmånaden maj fick en dyster avslutning och den svenska börsen backade med 3,1 procent under veckan som gick. Något mer än i de flesta andra utvecklade ekonomier. Därmed summerar den svenska börsnedgången i maj till 6,9 procent.

Än mer dramatik har det ändå varit på räntemarknaden där marknadsräntorna fortsätter att sjunka på bred front. Den amerikanska tioårsräntan är nu nere på 2,12 procent efter att ha inlett månaden på 2,52 procent. Den tyska tioårsräntan är nere på rekordnivån -0,20 procent medan den svenska ligger på 0,11 procent.

När det gäller amerikanska räntor kan noteras att tremånadersräntan nu ligger 0,21 procentenheter över tioårsräntan. En negativ avkastningskurva på räntorna har historiskt sett varit ett tämligen säkert recessionstecken.

Oljepriset har dessutom sjunkit kraftigt och handlas nu kring 61,3 dollar per fat (Bent) efter att ha rasat från runt 70 dollar per fat i inledningen av veckan.

Allt är egentligen tydliga tecken på att investerarna verkligen börjar dra öronen åt sig när det gäller det eskalerande handelskriget och dess effekter på den reala ekonomin.

Donald Trump hotar nu med tullar mot Mexico, Kina spänner musklerna mot USA och det gnisslar dessutom i de handelsförhandlingar, som lite i skymundan, förs på lite halvfart mellan EU och USA. Nyheter som marknadsaktörerna inte vill ha när den globala konjunkturen dessutom ser ut att mattas i en allt snabbare takt.

Veckan som kommer är fullmatad med makrodata och – händelser som både kan spä på oron och gjuta lite olja på vågorna.

Inköpschefsindexen rullas ut på måndag (industrin) och onsdag (tjänstesektorn). Industriindexen väntas måla upp en dyster konjunkturbild och mest intresse lär riktas mot det amerikanska indexet. Visar det ett brant fall kan det bli riktigt dystra miner på finansmarknaden.

Tjänstesektorerna vänas hålla emot lite bättre men analytikerna kommer att leta efter spår på att en svagare industri även sätter sina spår hos tjänsteföretagen.

Onsdagens inflations- och arbetslöshetssiffror för EMU-området blir en lagom uppvärmning inför torsdagen räntebesked från ECB. Normalt sett skulle vi i det här läget sett nya stimulansåtgärder som ett säkert kort men nu är utgångsläget ett helt annat. Vi rekommenderar dock att man håller minst ett halvt öga på ECB-beskedet trots att svenska börsen håller stängt för nationaldagsfirande.

Fredagens amerikanska sysselsättningssiffror skulle normalt sett vara veckans höjdpunkt. Nu ligger redan två amerikanska räntesänkningar inom de närmaste åtta månaderna prissatta på räntemarknaden och det är svårt att se vad som skulle kunna störa den bilden. Tullkriget trumfar egentligen det mesta som presenteras från annat håll.

Ett och annat Trump-twitter, i samband med hans statsbesök i Storbritannien, kan väl också komma att påverka veckans marknadsrörelser. Han har i alla fall inlett besöket med en räcka kontroversiella uttalanden.

 

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullar ut på bred front. Risken är att det svenska indexet sjunker ner under 50-strecket i likhet med vad som redan skett i EMU-området. Det amerikanska industriindexet väntas däremot hållas sig kvar en bit över 50-nivån och till och med stärkas en aning.

 

Tisdag

Intressanta hårda siffror över industriproduktion och orderingång i svensk industri. Här har det redan sett rätt tungt ut sedan en tid tillbaka och årsjämförelsen har legat i negativ territorium. Risken är påtaglig att den här svaga utvecklingen fortsätter. Inflationen i EMU-området väntas sjunka ner en bit och det skulle givetvis öka på spekulationerna om att ECB presenterar någon form av stimulansåtgärd i samband med torsdagen penningpolitiska besked.

 

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Här ska det se betydligt bättre ut än i industrin men flertalet analytiker börjar luta åt att svaghetstecknen i industrin riskerar att börja sprida sig till tjänstesektorn. Risken ligger därför på nedsidan och möjligen kan siffror i linje med förväntningarna gjuta lite mod i investerarkollektivet. Federal Reserve publicerar Beige book och på marknaden letar man signaler kring hur tullkriget kan väntas påverka företagen.

 

Torsdag

Svenska börsen håller stängt. Den finansintresserade bör ändå avbryta nationaldagsfirandet för att höra vad ECB-chefen Marion Draghi har att säga om konjunktur, inflation, tullkrig och italienska turbulens. I normalfallet vore en räntesänkning gjuten i sten men nu är utgångsläget svårare med nollräntan redan på plats.

 

Fredag

Vanligtvis skulle finansmarknaden dregla över amerikanska sysselsättningssiffror. Men nu är redan en räntesänkning fullt inprisad på räntemarknaden så det är bara höga timlöneökningar som skulle kunna kasta in lite grus i maskineriet. Väntat är att löneökningarna håller sig stabila strax över 3 procent. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -