Gränges får vänta tills det klarnar

Aktieanalys 2019 ser ut att bli ett mellanår för Gränges. Ett kraftigt vinstlyft ligger i förväntningarna för nästa år men i dagsläget är det inget vi vill ta ut i förskott.

Aluminiumtillverkaren Gränges har fått en lite trög start på 2019. Bolaget är världsledande på tillverkning valsade band till värmeväxlare och Gränges produkter sitter i runt hälften av alla personbilar som tillverkas i världen. Inbromsningen av fordonsproduktionen som skedde i slutet av förra året påverkar därför bolagets försäljning. I det första kvartalet var nedgången mest kännbar i Asien där kinesiska kunder sålde ned lagren för att möta en kraftigt minskad fordonsproduktion. Gränges försäljningsvolymer i Kina föll med 13 procent.

Även i Europa och USA sjönk volymerna, dock i betydligt mindre omfattning. Totalt sett rapporterade Gränges 4 procent lägre volymer jämfört med samma kvartal i fjol. Bolagets volymer är en bättre värdemätare på den underliggande utvecklingen än omsättningen. Det beror på att priserna mot kund justeras för råmaterialkostnader som kan fluktuera en hel del mellan åren.

I USA, som är Gränges största marknad, påverkas priserna för tillfället även av det pågående handelskriget med Kina. Tullar på kinesisk import har lyft efterfrågan och priser på inhemsk produktion. Gränges genomförde ett stort förvärv i USA 2016 och har sedan dess tillverkning i landet. Produktionskapaciteten i USA håller för närvarande på att byggas ut för att möta en stigande efterfrågan. Kortsiktigt har det påverkat försäljningsvolymerna negativt i landet.

Den nya kapaciteten kommer att bli tillgänglig i mitten av innevarande år. Tullarna har även medfört att Gränges fått lov att styra om en del interna leveranser. Vissa produkter som tidigare levererades till USA från Kina kommer numera istället från Sverige. Det har lett till en del merkostnader.

Fordonsindustrin svarar för hälften av Gränges omsättning totalt sett men i USA är andelen betydligt lägre. Där är det istället tillverkare av luftkonditioneringsutrustning som står för den absoluta merparten av omsättningen. Även tunn aluminium till matformar är en relativt stor marknad. Gränges avser dock att stärka sin position inom fordossektorn även i USA under kommande år.

Skiftet till elbilar kan bidra till detta då elbilar behöver mer kylning än dagens bilar. Anledningen är batterierna som måste hålla rätt temperatur för att prestera maximalt och för att inte skadas under laddning. Avancerade värmeväxlare med lätt vikt och bra prestanda krävs då och det spelar ett bolag som Gränges i händerna. Bolaget driver utvecklingsprojekt tillsammans med kunderna för att ta fram nya lösningar för framtidens bilar.

På helårsbasis uppgår Gränges försäljning till drygt 370 000 ton. Efter de pågående utbyggnadsprojekten kommer bolaget att ha kapacitet för att tillverka cirka 500 000 ton om året. Bolaget är således förberett för tillväxt de kommande åren.

I närtid väntas dock efterfrågan vara fortsatt trög. Prognoserna för fordonsproduktionen pekar mot minskade volymer i det andra kvartalet men en förbättring under andra halvåret. Totalt för 2019 väntas fordonsproduktionen vara relativt stabil.

Gränges prognos för det andra kvartalet är en minskning av volymerna med ”medel ensiffriga tal”. Volymtappet bör dock precis som i det första kvartalet kompenseras av högre priser och valutaeffekter. De analytiker som bevakar Gränges räknar enligt databasen Factset med att 2019 slutar med 3 procent högre omsättning och 4 procent högre resultat.

För 2020 väntas dock ett rejält lyft när den nya kapaciteten är på plats och fordonsproduktionen förhoppningsvis återgått till tillväxt. Omsättningen väntas öka med 13 procent enligt Factset. Förbättrad lönsamhet ger resultatet en extra skjuts och snittprognosen för vinst per aktie är ett lyft på hela 26 procent till 11,98 kronor per aktie.

  2018 2019 2020 2021
Omsättning, Mkr 12 910 13 324 15 111 15 755
Rörelsemarg., % 7,8 7,9 8,4 8,4
Vinst/aktie, sek 9,11 9,51 11,98 12,72
Utdelning, sek 3,20 3,44 3,72 3,9
Källa: Factset        

 

Skulle den prognosen infrias innebär den i skrivande stund ett p/e-tal för nästa år på låga 7,7. Som Gränges går och står idag ligger p/e-talet på 9,8.

Direktavkastningen i Gränges-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 3,5 procent respektive 4,1 procent.

Det är huvudsakligen exponeringen mot fordonsindustrin som trycker ned värderingen i Gränges. Även en bjässe som Autoliv handlas till p/e 8 på nästkommande års estimat. Försäljningen av personbilar är extremt konjunkturkänslig och när produktionen i slutet av förra året började falla drog det med sig aktierna i allt fordonsrelaterat.

Vinstprognoserna för Gränges har gått kräftgång sedan i somras och estimaten för 2019 petades ned ytterligare efter rapporten för det första kvartalet. För 2020 har estimaten däremot höjts något sedan årsskiftet.

Det är ett kraftigt vinstlyft för nästa år som ligger i korten och i dagsläget känns risken för besvikelser när det gäller 2020 större än sannolikheten för att bolaget överträffar prognoserna. Innevarande år ser ut att bli något av ett mellanår för Gränges och med de återkommande panikattacker som börsen för tillfället drabbas av kring konjunkturen tror vi aktien får svårt att varaktigt lyfta de närmaste kvartalen.

Värderingen är rejält låg men för högre multiplar tror vi det behöver ljusna lite i fordonsindustrin. Det ligger som sagt i förväntningarna för andra halvåret men i nuvarande skakiga läge vill vi inte ta ut det i förskott. Rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Gränges Neutral 89,15 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -