Därför rasar Wirecardaktien

Börs Tyska betaltjänstbolaget Wirecard faller på börsen efter uppgifter i Handelsblatt att tyska och österrikiska åklagare undersöker vilken roll bolaget haft i att hjälpa oseriösa aktörer inom så kallade "binära optioner".

Det handlar till exempel om bolaget Option888 som påstod sig erbjuda kunder börshandlade produkter med hävstång. Pengarna som kunderna betalade in investerades aldrig utan försvann spårlöst.

Option888 hade konton hos Wirecard Bank. Totalt rör det sig om 100 miljoner euro som ska ha försvunnit och enligt Handelsblatt riskerar Wirecard ett civilrättsligt mål. Frågan är om och hur stor del av skulden i så fall Wirecard har.

Wirecard själva tillbakavisar uppgifterna och säger dels att de inte har någon information om att de är direkt påverkade av utredningarna och att de dessutom alltid löpande prövar kunder enligt penningtvättslagen och om någon kund bryter mot dessa sägs avtalen upp, vilket också skedde i fallet med Option888.

Wirecard skriver i en kommentar som publicerades under fredagseftermiddagen att Option888 hade en officiell licens att bedriva sin verksamhet. När Wirecard såg att misstänkta transaktioner genomförts avslutades samarbetet 2016. Transaktionsvolymen från Option888 var mindre än 40 000 euro, skriver Wirecard. Bolaget skriver vidare att de idag inte har några samarbeten med företag som sysslar med "binära optioner".

Trots detta faller Wirecardaktien med över 10 procent på Frankfurtbörsen. Aktien handlas nu till 135 euro per aktie, vilket innebär ett fall på 18 euro jämfört med gårdagens slutkurs. Så sent som i måndags handlades aktien till kurser på över 160 euro.

Investmentbanken Morgan Stanley påpekar i en färsk kommentar att samarbetet med Option888 avslutades redan 2016 och att det inte rör sig om några stora summor i förhållande till Wirecards totala transaktionsvolymer. Dagens nedgång anser banken är överdriven. 

Wirecard har haft ett synnerligen turbulent 2019 efter anklagelser i Financial Times om att ha kokat böckerna i sin asiatiska verksamhet. Det fick aktien att falla från 170 euro ner till som lägst 86 euro i februari.

Sedan dess har en extern utredning till största delen friat bolaget. Dessutom har bolagets bokslut godkänts av revisionerna på EY. Wirecard har också fått en ny storägare i form av japanska Softbank samt släppt en stark kvartalsrapport för det första kvartalet.

Enligt Marketscreener sätter 20 av 26 analytiker köp på aktien och den genomsnittliga riktkursen är 192 euro. Aktien finns också med bland Placeras mest köpvärda aktier som ett spetsval.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -