Två aktier med köp - och en sälj

Teknisk analys Investtech har hittat två aktier med köpsignaler, däribland en aktie som är handlas på rekordnivåer. Samtidigt får en aktie säljsignaler.

Det blev en svag nedgång på marknaden under måndagen, en nedgång på -0.15 procent där Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index stängde på 593 punkter. För ett par veckor sedan bröt index ned genom golvet i trendkanalen på medellång sikt, vilket kan vara inledningen av en mer horisontell utveckling och indikerar i första hand en svagare stigningstakt. Indexet befinner sig strax under motståndet vid 594 punkter på medellång sikt. I den korta grafen hittar vi stöd vid 587 punkter.

Brott upp genom motståndet vid 594 punkter är positivt för indexet, och särskilt vid vidare uppgång genom 618 punkter vilket utlöser köpsignal. Just nu håller en möjlig huvudskuldra-formation (HS) på att utvecklas. Stängning under 592 punkter kommer att utlösa en säljsignal som indikerar en vidare nedgång. Närheten till stöd och motstånd gör sålunda att index står och väger och att rekommendationen kan svänga från en dag till en annan.

Investtechs hausseindex som förenklat är en optimism-indikator står i 48 på kort sikt och 59 på lång sikt. Det råder alltså nästan jämvikt men något mer optimism på lång sikt än på kort sikt. Stockholmsbörsens insynspersoner är fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 512 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 171. Köpandelen på månadsbasis är därmed 75 procent. På årsbasis är köpandelen 75 procent.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Garo som utvecklar och tillverkar produkter för elinstallationsmarknaden visar till en stark utveckling och bara i år har aktien stigit med över 50 procent. På kort- och medellång sikt har aktien även brutit upp genom trendkanalerna vilket signalerar en ökande stigningstakt. Aktier som bryter upp ur stigande trendkanaler ger isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång och signalerar med det en starkare stigningstakt. Statistiskt gör dessa aktier det också bättre än referensindex enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Aktien handlas nu på all-time high nivåer och saknar motstånd vilket stärker utsikterna. Vid en rekyl ned så återfinns stöd runt 190 kronor. En starkt positiv volymbalans indikerar en hög handelsvolym på dagar med uppgång och låg handelsvolym på dagar med nedgång. Volymtopparna och volymbottnarna motsvaras väl av toppar och bottnar i kursen, vilket styrker trendbilden. Vi har fortsatt en del studier kvar innan vi kan publicera en fullständig forskningsrapport omkring volym, men efter en positiv signal från Investtechs volymbalansindikator anses det sannolikt att man kan uppnå en statistisk avkastning över genomsnittlig avkastning på börsen. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Miljöteknikföretag Swedish Stirling som specialiserat sig på att omvandla värmeenergi till elektricitet har också en starkt positiv volymbalans som indikerar en hög handelsvolym på dagar med uppgång och låg handelsvolym på dagar med nedgång. Det indikerar att optimismen är ökande hos investerare vilket avspeglar sig i den starka utvecklingen innanför en stigande trendkanal på medellång sikt där investerarna under det senaste halvåret betalt allt högre kurser för att köpa in sig i bolaget.

Aktien testar nu all-time high nivåer vilket stärker utsikterna. Aktien har både en hög likviditets- och volatilitetsrisk vilket gör att det är stor sannolikhet för en procentuellt stor vinst och stor sannolikhet för en procentuellt stor förlust. Aktien saknar motståndsnivåer medan närmaste stödnivån på vår medellånga graf ligger runt 11.40 kronor, vilket är -23.00 procent ned från den senaste stängningskursen. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Bioteknikbolaget RhoVac har fallit med över 30 procent sedan årsskiftet. Det har lett till att aktiekursen har brutit ned genom en närmast horisontell trendkanal på medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare stadigt sålt till allt lägre kurser för att komma ur bolaget. Aktien har därtill en starkt negativ volymbalans som indikerar låg handelsvolym på dagar med uppgång och hög handelsvolym på dagar med nedgång.

Aktien har nyligen brutit ned genom det tidigare stödet vid cirka 20.00 kronor som nu agerar nytt motstånd där vidare nedgång är signalerad. Aktien saknar nya stödnivåer på medellång sikt. Det råder ett starkt negativt momentum med ett RSI-21 värde på bara 17. Det indikerar ökande pessimism hos investerare och ytterligare kursnedgång enligt Investtechs forskningsresultat på högt och lågt RSI. Aktien är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Volymbalans – Investtechs indikator på aggressivitet hos köpare och säljare

Investtech har utvecklat indikatorn Volymbalans som ett mått på aggressiviteten hos köpare och säljare av en aktie. Syftet var att utforma en indikator som kunde förutsäga om en aktie stod inför en uppgång eller nedgång. Tanken var att om kurs- och volym-mönster i en aktie kunde förklaras av att köparna var aggressiva och säljarna passiva, skulle detta indikera att kursen skulle stiga. På liknande sätt skulle ett mönster med aggressiva säljare och passiva köpare förutsäga att aktiekursen skulle falla.

Diagrammet visar att aktier med positiv volymbalans (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier med negativ volymbalans (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om volymbalans här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -