Köpvärda fonder december - så gick det

Utvärdering Trots den senaste månadens sämre börsklimat, har det senaste halvåret gynnat dem som tagit hög risk. Det är tydligt när vi utvärderar Placeras lista över köpvärda fonder för december.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför december 2018.

Det senaste halvårets fondstjärnor hittar vi bland teknikfonder. Efter det fjärde kvartalets massiva utförsäljningar av teknikaktier har just teknikaktierna kommit tillbaka starkast. Bland de stora regionerna sticker Östeuropa ut med starkast avkastning det senaste halvåret på 16 procent. Drygt 50 procent av Östeuropafonder brukar bestå av Ryssland. Och det är tydligt att Rysslandsfonder har varit motor i regionen.

Latinamerika startade året allra starkast, men har nu gått in i lugnare fas och den svagaste utvecklingen på tillväxtmarknaderna det senaste halvåret. Asienfonder som fram till för en månad sedan när handelsavtalsförhandlingarna stannade hörde till årets vinnare, har fallit tillbaka betydligt den senaste månaden. Halvårets uppgång är knappt 11 procent.

De bredaste fonderna är Globalfonder som tack vare en starkare dollar lyckats med en riktigt hög avkastning det senaste halvåret. Sämre avkastning har det varit för Sverigefonder. De har i genomsnitt stigit med knappt 11 procent på sex månader, vilket innebär att haft en lite svagare avkastning än Europa.

Världens största aktiemarknad, den amerikanska, har haft en lite högre avkastning än globalfonder. Men har förutom stora teknikaktier, den starkare dollarn att tack för den starka avkastningen i kronor.

Jag vet inte vilken gång i ordningen jag skrivet det men det senaste halvåret har kronan fortsatt tappat i värde. Mest har dollar stigit i värde mot den svenska kronan med drygt 5 procent. Eurons uppgång landar på 4 procenten.

Det senaste halvårets positiva börssentiment och ökat risktagande gör att alla fonder på Placeras tio-i-topplista är på plus. I relativa tal har tre av fonderna utvecklats sämre jämfört med sina kategoriindex. Men då har de två fonderna Handelsbanken Amerika Småbolag och Handelsbanken Amerika Småbolag Tema A1 SEK genomfört en fusion och blivit en fond. Det har gjort det inte finns någon bra rapportering av NAV-kursen över hela tidsperioden. Det gör att den inte går att ha med i uträkningen för den här månaden.

Vi gjorde ett fondbyte inför november. Handelsbanken Nordiska Småbolag fick lämna plats för indexfonden Swedbank Robur Access Asia.

Europafonden Jupiter European Growth har lyckats bäst av fondvalen. Fonden investerar i europeiska tillväxtbolag med stark marknadsposition. Största innehav är de tyska bolagen Deutsche Boerse och Wirecard. Fonden har lyckats klå kategorisnittet för europeiska tillväxtbolag med en avkastning på knappt 17 procent.

Norron Active R som är vårt fondval bland Sverigefonder har inte hängt med sitt kategorisnitt under det senaste halvåret. Boven i dramat är som jag tidigare skrivit om Swedbank-aktien, som efter avslöjande om omfattande penningtvätt i Baltikum backat med runt 20 procent inklusive årets utdelning sedan årsskiftet. Swedbank var under inledningen på året fondens tredje största innehav på knappt 6 procent.

Placeras tre blandfonder har utvecklats bättre än sina kategorisnitt. Sensor Sverige Select har en tydlig lutning mot tillväxtaktier i sin fondportfölj och högst risk av blandfonderna. Den typen av aktier tog mycket stryk under det fjärde kvartalet men fonden har kommit tillbaka stark under 2019 med en avkastning som är högre än Stockholmsbörsens. Det är mycket imponerande med tanke på att fonden även innehåller ränteplaceringar med låg avkastning.

Blandfonden Carnegie Strategifond har haft en riktigt bra avkastning det senaste halvåret. Fokus på stabila, defensiva värdebolag vilket betalat sig under halvåret. Fonden har klått sitt jämförelseindex med bredmarginal. Swedbank Robur Access Mix som är en indexblandfond har precis lyckats nå över kategorisnittets avkastning.

De två lågriskfonderna med räntefokus är Atlant Stability och Spiltan Räntefond Sverige. Spiltan Räntefond Sverige har inte lyckats nå upp till kategorisnittet för liknande fonder. En anledning att fonden hör till den som har lägst risk i sin fondkategori.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -