Klarar Alimak sig när det blåser?

Aktieanalys Alimak har inlett 2019 med ett kraftigt vinstlyft. Orderingången har dock tydligt tappat tempo och på en allmänt nervös börs har det satt press på aktien.

Hisstillverkaren Alimak Group blandade och gav en hel del mellan kvartalen under fjolåret. Bolaget hade bland annat problem med vissa projekt inom fasadunderhåll, förkortat BMU. Det är en verksamhet som kom in i Alimak via förvärvet av Facade Access Group 2017.

Förseningar och tekniska problem i projekten tog tid att komma till rätta med. Mot slutet av förra året märktes dock tydliga förbättringar och i det första kvartalet i år stärktes resultat och lönsamhet kraftigt inom området Industrial Equipment där BMU-verksamheten ingår.

Nu har dock tyvärr det andra stora förvärvet från 2017, Avanti Wind Systems, fått problem. Efterfrågan från vindkraftindustrin var stark under hela fjolåret men i det första kvartalet i år var det stopp. Kraftigt minskade beställningar på interna komponenter till vindkraftverk i Kina innebar att orderingången för Industrial Equipment underliggande föll med hela 17 procent.

Industrial Equipment är det omsättningsmässigt största affärsområdet i Alimak Group. Det servar kunder inom en lång rad områden med hissar, plattformar och underhållsenheter. Alimak Group är en av de största spelarna i världen inom vertikala transportlösningar.

Byggsektorn är en viktig kundgrupp och har ett eget affärsområde inom koncernen. Construction Equipment står för runt 20 procent av omsättning och resultat. Utvecklingen under inledningen av 2019 har varit relativt stabil. Orderingången var stark i USA men lite blandad i Europa. Sammantaget sjönk orderingången med 1 procent organiskt. Omsättningen var dock stark och lönsamheten förbättrades kraftigt mot i fjol.

Den absoluta vinstmotorn i Alimak är området After Sales. Försäljning av reservdelar och service genererade drygt 50 procent av koncernens samlade rörelseresultat i det första kvartalet. Koncernen har cirka 70 000 installerade enheter runt om i världen och 75 procent av livslängdskostnaden på en hiss består av service.

Utvecklingen för området After Sales har varit stabil under inledningen av 2019. Orderingången ökade med 5 procent organiskt och intäkterna med 1 procent. En kall vinter i Tyskland och USA under inledningen av året påverkade tjänsteleveranserna i kvartalet. Det ledde till sämre kapacitetsutnyttjande och en något lägre lönsamhet än motsvarande period i fjol.

Fjärde och sista affärsområde är Rental som hyr ut hissar och plattformar och säljer begagnad utrusning. Rental svarade för 8 procent av det samlade rörelseresultatet i det första kvartalet, minst av de fyra områdena. Orderingången föll kraftigt i perioden. Det beror på att orderboken i närtid är full och kapacitetsutnyttjandet högt. Nya order kan därför bara tas om de har startdatum längre fram. Med en välfylld orderbok att jobba ur steg omsättning, resultat och lönsamhet för Rental i det första kvartalet.

Sammantaget rapporterade Alimak en organisk tillväxt på starka 13 procent i det första kvartalet. Valutaeffekterna är positiva och totalt sett steg omsättningen med 22 procent. Lönsamheten förbättrades kraftigt och rörelseresultatet steg hela 75 procent.

Orderingången var dock svag och föll med 8 procent organiskt. Den var lägre än omsättningen i kvartalet vilket allt annat lika pekar mot fallande tillväxt de kommande kvartalen.

Alimak har som målsättning att öka omsättningen organiskt med minst 6 procent om året. I fjol blev den underliggande tillväxten noll men 2019 har startat bättre. De analytiker som bevakar bolaget räknar enligt databasen Factset med 10 procents tillväxt för innevarande år.

Målet för rörelsemarginalen är satt till 15 procent men det väntas inte bolaget nå de närmaste åren. Utfallet i fjol blev 11,7 procent och innevarande år väntas landa på 13,5 procent enligt Factset. En ytterligare förbättring väntas under 2020 till 14,1 procent.

Snittprognoserna för vinst per aktie ligger på 8,98 innevarande år och på 9,92 kronor nästa år. Det ger i dagsläget p/e-tal på 16,1 respektive 14,6. Justerat för skuldsättning värderas rörelsen till 12,7 gånger nästa års väntade rörelseresultat, ev/ebit.

Direktavkastningen i Alimak-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 2,5 procent respektive 3,0 procent.

Alimak-aktien slutade 2018 på minus men har tagit ordentlig fart uppåt sedan årsskiftet. Kursen toppade kring 160 kronor i slutet av april och var då upp nästan 45 procent för året. Den typen av rusningar lämnar inte mycket utrymme för besvikelser och även om resultat och marginaler stärktes kraftigt i det första kvartalet så var orderingången en besvikelse. Sedan rapporten är aktien ned 7 procent.

Värderingen är i dagsläget i linje med hur det brukar se ut för Alimak. Estimaten har höjts en hel del det senaste halvåret och nästan hållit jämna steg med kursen. Multiplarna var dock nedtryckta kring årsskiftet och en återhämtning har skett sedan dess.

Med kunder inom industri, olja, energi och byggsektorn är Alimaks efterfrågan konjunkturkänslig. Den stora eftermarknadsaffären stabiliserar vinsterna då service och reservdelar behövs oavsett konjunkturläge. Omkring hälften av rörelseresultatet är dock beroende av nyförsäljning.

Konjunkturpilarna pekar överlag nedåt för tillfället och på börsen åker cykliska aktier berg och dalbana då investerarna kastas mellan hopp och förtvivlan i sin framtidssyn. Förväntningarna är inte direkt lågt ställda på Alimak de närmaste åren men de känns heller inte orimliga. Förhållandet mellan risker och möjligheter känns sammantaget rätt välbalanserat på dagens nivåer och rekommendationen blir Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Alimak Group Neutral 143,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -