Starkt år för vattenaktierna

Börs De elva ledande vattenaktierna på New Yorkbörsen har i genomsnitt stigit knappt 20 procent i dollar under senaste året. Samma period har storbolagsindexet S&P500 stigit 4 procent.

Överlägset störst bland de noterade amerikanska vattenbolagen är American Water Works som har ett börsvärde på nära 20,5 miljarder amerikanska dollar. Senaste året är aktien upp hela 38 procent.

Totalt levererar företaget dricksvatten och tar hand om avloppsvattnet för 14 miljoner människor i 46 amerikanska stater samt hushåll i provinsen Ontario i Kanada.

Bolaget grundades 1886 och har sitt huvudkontor i Voorhees i New Jersey. Idag har företaget 7100 anställda och är därmed det ledande privatägda vattenbolaget i Nordamerika.

Största ägare är amerikanska fondjätten Vanguard med 10,5 procent av ägandet följt av BlackRock med 5 procent. Även norska oljefonden finns representerad med en ägarandel på 1,5 procent.

2018 ökade omsättningen med 2,4 procent till 3,44 miljarder dollar. I år beräknas omsättningen öka med 5,7 procent till 3,6 miljarder dollar. Vinsten per aktie ökade från 2,38 dollar 2017 till 3,15 dollar 2018. Det motsvarar en ökning med 32 procent och förklarar uppgången i aktiepriset.

Under 2019 väntas vinsten fortsätta öka med 14 procent.

American Water Worksaktien är inte billig. Den handlas till ett p/e-tal på 31,7 för innevarande år och 29,2 för nästa år. Till bolagets nackdelar hör också att det är högt skuldsatt. Nettoskuld/Ebitda ligger på över 5.

Bäst av de noterade vattenbolagen har det gått för Companhia de Saneamento, vars aktie stigit 43 procent senaste året.

Companhia de Saneamento sköter dricksvattentillförseln och reningsverk i Brasilien och är noterat både på den amerikanska börsen och på Sao Paulobörsen. Bolaget har en lägre värdering jämfört med sina amerikanska konkurrenter. Aktien handlas till ett p/e-tal på drygt 9 för 2019.

Direktavkastningen är strax under 3 procent. Bolaget är inte särskilt skuldsatt till skillnad från sina amerikanska branschkollegor. Nettoskuld/Ebitda ligger på strax under 2.

En investering i Companhia de Saneamento ger dock ytterligare en valutaexponering mot den brasilianska realen samt en annan politisk risk.  

Näst störst bland de noterade vattenbolagen är Aqua America, med ett börsvärde på 8,5 miljarder dollar. Aktien är upp 14 procent under senaste året. Aqua America sköter vatten- och reningsverk åt tre miljoner hushåll i Virginia, Texas, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, New Jersey, North Carolina och Pennsylvania.  

Aktien handlas till ett p/e-tal på 29 för innevarande år. Bolaget är också högt skuldsatt. Nettoskuld/Ebitda ligger på över 5.

Senaste tre åren har de i Nordamerika noterade vattenbolagen stigit med 48 procent.

När det gäller aktiekursutvecklingen framstår vattenaktierna som en ö av trygghet i en stormig och volatil miljö. Vatten och vatteninfrastruktur är något som måste finnas och som måste fungera.

Det rör sig dessutom om lokala monopol. Det är kanske inte så förvånande att det bolag i världen som har den längsta obrutna utdelningssviten är just ett vattenbolag.

Det handlar om York Water som årligen delat ut pengar till sina aktieägare under de senaste 203 åren.

På amerikanska börsen finns elva vattenaktier. Tillgången på rent dricksvatten är begränsad samtidigt som befolkningen ökar. Urbanisering, demografi och lokala monopol talar för aktierna på lång sikt även om värderingarna just nu är i högsta laget.

Marknaden för vattenbolag är fragmentiserad och det pågår en konsolidering i Nordamerika. Mindre kommunala vattenbolag sälj ofta i samband med att större investeringar i infrastrukturen behöver göras helt enkelt för att det saknas pengar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -