Närmar vi oss en räntesänkning i USA?

Makroveckan Handelskonflikten mellan USA och Kina samt stegrad oro för den globala konjunkturutvecklingen har satt ny fart på börsnedgångarna. I veckan kommer viktiga makrosignaler från Europa, Kina och USA.

Vi har på nytt en lite tyngre vecka på finansmarknaden bakom oss. Den svenska börsen backad med 1,9 procent medan den amerikanska sjönk med 1,2 procent (S&P500). Även på räntemarknaden ses en stegrad oro och den amerikansk tioårsräntan är nu nere på 2,32 procent. Den lägsta nivån sedan 2017.

Även fortsatt är det handelskonflikten mellan USA och Kina som är det stora bekymret för investerarna och det börjar också synas allt tydligare tecken på att dem börjat påverka ekonomierna på ett mer avgörande sätt.

De preliminära inköpschefsindexen för maj visade på nya svaghetstecken och den kanske största negativa överraskningen vara svaga amerikanska index för både industri- och tjänstesektor.

Den svenska kronan har ändå hållit sig förhållandevis stabil under de senaste veckorna och har till och med stärkts med några ören mot både euro och dollar. Någon ordentlig förklaring till det bättre kronklimatet är svår att hitta utan beror nog mest på vinsthemtagningar hos de som framgångsrikt spekulerat mot den svenska kronan.

Noterbart under rådande finansoro är att guldpriset inte visar några tecken på att stiga och att volatiliteten håller sig förhållandevis låg.

Veckan som kommer väntas inledas under relativt lugn då både den amerikanska och brittiska börsen håller stängt, vilket väntas hålla nere volymerna. Veckan fortsätter att vara lite rumphuggen eftersom den svenska börsen håller stängt på torsdag.

På makrosidan bränner det till på tisdag när konjunkturbarometrar släpps i både Sverige och EMU-området. Viktiga signaler om hur konjunkturen utvecklas och undersökningarna av humöret bland företag och hushåll bygger på ett betydligt bredare underlag än inköpschefsindexen.

BNP-siffror för årets första kvartal får vi för Sverige på onsdag och för USA på torsdag.

Veckan avslutas med de riktigt tunga makrosiffrorna när inköpschefsindexen för Kina publiceras och viktiga inflationssiffror kommer från USA. De kinesiska siffrorna blir en viktig värdemätare på hur upptrappningen i handelskonflikten slagit på företagshumöret.

På marknaden finns också förväntningar på att den amerikanska centralbanken ska sänka räntan redan i år och ett lågt inflationsutfall kan spä på den tron. Något som borde vara positivt för börsen och negativt för dollarn.

 

Måndag

I princip helt tomt på makroagendan. USA och Storbritannien håller dessutom helgstängt. Kan därmed bli en ganska lugn dag på den svenska börsen, även om osvuret som alltid är bäst.

 

Tisdag

Viktiga makrosläpp när konjunkturbarometrar publiceras i både EMU-området och Sverige. Ganska försiktiga nedgångar väntas men vi tror att riskerna finns på nedsidan. Inte minst efter fortsatt svaga inköpschefsindex. Även den svenska hushållsutlåningen i april är högintressant. Kan den möjligen studsa upp efter en stabilisering på bostadsmarknaden eller ska den nedåtgående trenden fortsätta?

 

Onsdag

Den svenska BNP-siffrorna för årets första kvartal publiceras. Det väntas en ganska kraftig dämpning av tillväxten jämfört med utfallet från slutet av förra året. Men som alltid är det ganska stor osäkerhet kring de preliminära utfallen och några större markandsrörelser är heller inte att vänta. Bank of Canada lämnar räntebesked men väntas sitta still i båten. Möjligen kan det komma signaler om framtida räntesänkningar.

 

Torsdag

Kristi Himmelfärds dag och den svenska börsen håller stängt. Den intresserade kan med fördel ta del av de amerikanska BNP-siffrorna för årets första kvartal. En mindre nedrevidering väntas jämfört med de preliminära siffrorna men fortsatt god fart i amerikansk ekonomi.

 

Fredag

Tunga kinesiska siffror när inköpschefsindexen för maj publiceras. Svagt industriindex men hygglig fart i tjänstesektorn väntas till följd av de inhemska stimulanserna. En bild av konjunkturläget som vi känn er igen från Europa. Negativa överraskningar skulle sannolikt bidra till börsfall i Asien men också leda till ökade förväntningar om nya stimulanser och en större vilja hos kineserna att återvända till förhandlingsbordet gällande handeln. Håll dessutom koll på den amerikanska prisdeflatorn för privat konsumtion. Federal Reserves viktigaste inflationsmått och ett lågt utfall skulle spä på spekulationerna om en kommande räntesänkning.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -