Måndagens alla nya aktierekar

Börs Vitrolife och THQ finns bland aktierna som fått nya riktkurser eller rekommendationer.

DNB Markets sänker sin rekommendation för Actic till behåll från köp. Riktkursen sänks till 30 från 43 kronor. Det framgår av Bloomberg. Actic-aktien handlades kring 27 kronor på måndagen.

Danske Bank har inlett bevakning av Vitrolife och sätter rekommendationen till sälj. Det framgår av ett marknadsbrev på måndagen. Riktkursen sätts till 172 kronor. Aktien handlas ned 2,8 procent till 199:60 kronor på måndagen.

Danske Bank ser tre "tydliga" anledningar till att sälja aktien.

För det första pekar banken på att takten i bolagets organiska tillväxt kommer att komma ned från cirka 16 procent per år sedan 2010 till runt 8-9 procent de tre kommande åren.

För det andra kommer vinsttillväxten att mildras de kommande åren. Danske tror att rörelsevinsten kommer att kommer att öka med i snitt 11 procent 2018-2021, i så fall en nedgång från cirka 36 procent under perioden 2010-2018.

Det tredje skälet till att sälja aktien är enligt Danske Banks analys att "marknadens förhoppningar gällande de nystartade Genomics känns överdrivna".

Genomics är sedan första kvartalet i år ett nytt affärsområde inom Vitrolife. Genomics, som omsatte 20 miljoner kronor 2019, tillkom efter ett avtal med Illumina som gett Vitrolife rättigheter till Illuminas IVF-verksamhet för preimplantatorisk genetisk testning (PGT) i EMEA och Nord- och Sydamerika.

Handelsbanken Capital Markets höjer riktkursen för gamingbolaget THQ till 300 kronor, från tidigare 290, och upprepar rekommendationen köp. Det framgår av en analys daterad 27 maj. Aktien handlas kring 224 kronor på måndagsförmiddagen.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -