Moskva och Pharma vinnare i börsoron

Fondkommentar Världens börser nådde årets högsta notering för en månad sedan. Sedan har det varit utförsbacke. Vinnarna finns i Ryssland och bland läkemedelsaktier.

Den ökade risken för ett fullskaligt handelskrig mellan USA och Kina har fått världens investerare att omallokera sina taktiska investeringar.  Det har varit massiva utförsäljningar på de lokala kinesiska börserna och Hongkong-börsen.

ska man ha i bakhuvudet att fram till för en månad sedan hade många kinesiska fonder med inriktning mot kinesiska A-aktier 40-procentiga uppgångar sedan årsskiftet. Den senaste månaden har många av fonderna tappat drygt 10 procent i värde.

Den kinesiska nedgången som smittat av sig på stora delar av tillväxtmarknaderna. Breda Asienfonder som oftast har en stor Kinaexponering på runt 35 procent, har fallit mellan minus 7 till 8 procent.

Men Indien har dock hållit emot bra i spåren av ett gynnsamt valresultat där sittande premiärminister Modi och hans BJP-parti sitter kvar med egen majoritet. Indienfonder har enligt Morningstar avkastat i genomsnitt 2,3 procent den senaste månaden, men då kom avkastningen den senaste veckan.

Handelskriget har tagit med sig breda tillväxtmarknadsindex söderut. Tillväxtmarknadsindex har backat runt 7 procent den senaste månaden. Och det inte bara börserna som drabbats. Även de asiatiska valutorna har backat i takt med börserna.

Den enda starka valutan i Asien är som brukligt vid oro den japanska yenen. Det är den enda asiatiska valuta som inte tappat i värde mot den amerikanska dollarn. Samtidigt oroar sig marknaden för att den kinesiska yuanen ska närma sig 7 yuan per dollar.

usd/yuan

Men vår närmaste tillväxtmarknad Östeuropa har lyckat klara sig betydligt bättre, fondkategorin är ner minus 0,2 procent på en månad. Ju mer ryska investeringar en fond har haft, ju högre avkastning har fonderna haft. Oftast har en Östeuropafond drygt 50 procent ryska investeringar. Och ju mindre turkiska investeringar ju bättre. Turkiet- fonder har den senaste månaden sjunkit som en Kinafond med runt 10 procent. Valutan står för ungefär halva nedgången.

Den energi- och oljetunga Moskvabörsen ångar på trots handelskriget och är lite av ett ”Handelskrigets Safe Haven”. Fondkategorin Rysslandsfonder är upp knappt 3 procent den senaste månaden. Och årets uppgång är nu drygt 26 procent.

Moskvabörsens RTX-index

Förutom Rysslandsfonder hittar vi även defensiva läkemedelsfonder och globala fastighetsfonder bland vinnarna. För en månad sedan när USA-börserna stod på topp var det uppenbart att investerarna undvek läkemedelsaktier. Sämsta och enda sektor med minusavkastning var just läkemedelsaktier.

Men den senaste månaden har pendeln svängt och nu är fondkategorin läkemedelsaktier upp i snitt hela 5 procent, vilket gör den till en absolut så väl som relativ vinnare. Placeras toppval i sektorn DNB Health Care har gått starkast med en nästan 9-procentig uppgång.

Europa har faktiskt klarat av den senaste månadens oro överraskande bra. Zurich-börsen har stigit den senaste månaden. Där hittar vi Europas enda tre Mega cap-bolag. Nestle som är Europas största bolag mätt i marknadsvärde har stigit drygt två procent den senaste månaden. Men Novartis är månadens aktieraket, och aktien är upp drygt 10 procent. Även den hör till Europas Mega-caps.

Novartis

Kontinentaleuropas största börs Frankfurt har bara backat 1,5 procent, vilket är stor kontrast till amerikanska S&P 500 index som backat runt 4 procent på en månad, i lokala valutor.

Teknikfonder har följt med i USA-börsfallet. Nu är många av amerikanska teknikaktier i skottgluggen för just handelskriget. Nu stoppas leverans av både hård- och mjukvara till kinesiska telekom- och teknikbolaget Huawei. Något som särskilt drabbar den amerikanska halvledarindustrin.

Stockholmsbörsen som hörde till årets vinnarbörser fram till en månad sedan, hör nu till Europas sämsta börser. Stockholmsbörsens breda aktieindex har backat tre procent, vilket är i nivå med kategorisnittet Sverigefonder.

Sist men inte minst så har säkra räntefonder fortsatt stiga i värde. Det är tydligt att de aktiva investerarna och kapitalflödet hittat tillbaka till defensiva aktier och fonder, ränteinvesteringar och börser som Moskva och Zürich.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -