Illvarslande - men inte nattsvart

Makrokommentar De goda nyheterna i torsdagens skörd av inköpschefsindex är att indikatorerna visar vissa tecken på att stabiliseras. De dåliga nyheterna är att aktiviteten i EMU-området är fortsatt låg.

Det preliminära inköpschefsindexet för industrin i EMU-området sjönk från 47,9 till 47,7. Väntat var en synnerligen modest uppgång till 48,1. Viktiga Tyskland är även fortsättningsvis det stora sänket med ett index på låga 44,3, en mindre nedgång från föregående månad. Det franska industriindex steg i sin tur till 50,6 och pressar sig därmed över det 50-streck som enligt tumregeln markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Liksom tidigare är det tjänstesektorn som förmår hålla hygglig fart. Här ligger inköpschefsindexet på 52,5. En mindre nedgång från föregående månads 52,8. Här ligger det tyska indexet på anständiga 55,0 medan det franska indexet steg till 51,7.

Det positiva i mätningarna för maj är att inköpschefsindexen i alla fall visar tecken på att stabiliseras även om nivåerna sammantaget visar på en fortsatt låg aktivitet. Enligt Markit, som genomför undersökningarna, pekar resultaten för maj mot en modest tillväxt på 0,2 procent under årets andra kvartal.

Samtidigt publicerades det tyska IFO-indexet, som mäter aktiviteten i det tyska näringslivet och som bygger på ett betydligt bredare underlag än inköpschefsindex. Här ingår cirka 7 000 företag. IFO-indexet för maj sjönk till 97,9 i maj, jämfört med 99,2 föregående månad. Det var en bit under förväntningarna på 99,1 och pekar mot en ytterligare avtagande tillväxt i Tyskland. Och även om det är för tidigt att prata om en djupare, tysk lågkonjunktur ser trenden förstås illavarslande ut.

Marknadsreaktionerna efter publiceringen av indikatorerna har ändå varit högst måttlig. Den börsnedgång som noteras under torsdagen har mer med ökade spänningar i handelskonflikten mellan USA och Kina att göra.

Nu väntar finansmarknadens aktörer med spänning på de amerikanska inköpschefsindex (Markit) som publiceras under eftermiddagen. Väntat är ett industriindex på 52,5 och ett tjänsteindex på 53,2. Utfall i linje med förväntningarna skulle innebära små förändringar jämfört med mätningarna i april.

Annars är det mest handelsfrågan som är i marknadens fokus. Efter att de amerikanska myndigheterna satt restriktioner på Huawei väntas flera andra kinesiska företag också drabbas. Det amerikanska handelsdepartementet har redan tidigare haft ett antal kinesiska företag under lupp men ska, enligt uppgift, valt att avvakta med åtgärder så länge handelsförhandlingarna mellan USA och Kina rörde sig framåt.

Några nya handelsförhandlingar är inte inplanerade utan fokus riktas nu mot G20-mötet i Japan den 28 – 29 juni. Då väntas presidenterna Donald Trump och Xi Jinping mötas. En uppgift som bekräftades av den amerikanska finansministern Mnuchin.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -