HSBC: SAS kan visa förlust under Q2

Börs Flygoperatören SAS siffror för det andra kvartalet kan tänkas visa på en förlust, tyngt av kostnader för pilotstrejken, enligt HSBC.

Det skriver HSBC i den analys där rekommendationen för aktien sänks till behåll (köp) med ny riktkurs om 16 kronor (26), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på torsdagen.

"På rapportpresentationen räknar vi med att diskussionen kommer att röra avtalet med piloterna och hur det kan komma att inverka på de årliga personalkostnaderna och lönsamheten", skriver HSBC.

Strejken innebar en engångskostnad till följd av inställda avgångar och HSBC bedömer att SAS redovisar ett resultat före skatt för månaderna februari till april på -758 miljoner kronor. Därutöver kommer dem årligt återkommande kostnadsbördan från de kraftigt höjda pilotlönerna att påverka framtida resultat, heter det vidare i analysen.

Därutöver påverkas SAS negativt av den svaga svenska kronan i förhållande till dollarn, fortsätter HSBC.

"Vi ser ingen katalysator i närtid för aktien. De flesta nyheterna kan förväntas bli negativa", skriver HSBC som tror att nästa utmaning kan komma att bli miljöfrågor.

SAS öppnar ned mer än 6 procent till kursen 14:45 svenska kronor på torsdagsförmiddagen. Bolaget släpper sin delårsrapport den 28 maj.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -