Sandvik har nya finansiella mål

Börs Verkstadskoncernen Sandvik presenterar nya finansiella mål i samband med kapitalmarknadsdagen i finländska Tammersfors på onsdagen.

"Efter att ha uppnått de finansiella målen för perioden 2016-2018, introducerar Sandvik nya långsiktiga mål. Målen omfattar alla tre nuvarande affärsområden inom Sandvik", skriver bolaget.

Sandvik sätter som mål att uppnå en tillväxt på 5 procent eller mer över en ekonomisk cykel (organisk och förvärv) och att rörelsemarginalens lägstanivå ska vara 16 procent eller mer (rullande 12 månader justerat för jämförelsestörande poster).

Vidare sätter Sandvik som mål att ha en nettoskuldsättningsgrad på maximalt 0,5 gånger eget kapital. Därutöver ska utdelningskvoten vara 50 procent av vinsten per aktie (över en ekonomisk cykel, justerat för jämförelsestörande poster).

Sandviks tidigare finansiella mål, för perioden 2016-2018, var att uppnå en tillväxt i rörelseresultatet (CAGR) på 7 procent eller mer, att uppnå en förbättring av avkastning på sysselsatt kapital (ROCE) på 3 procentenheter eller mer, att uppnå en nettoskuldsättningsgrad understigande 0,8 och att uppnå en utdelningskvot på 50 procent av rapporterad vinst per aktie.

Vid kapitalmarknadsdagen kommer bolagsledningen att presentera de huvudsakliga strategiska fokusområdena baserat på den underliggande principen om stabilitet och lönsamhet före tillväxt, samt presentera de nya finansiella målen och nya hållbarhetsmål.

"Under de senaste tre åren har vi skapat en decentraliserad struktur och förbättrat både lönsamheten och Sandviks finansiella position. Det här möjliggör för oss att öka förvärvstakten, då vi särskilt vill bredda det digitala erbjudandet för att öka kundernas produktivitet. Vi kommer också att uppnå ytterligare kostnadseffektiviseringar genom att ständigt se över antalet produktionsenheter samt vara fortsatt kostnadsmedvetna", säger Sandviks vd Björn Rosengren.

Sandvik lanserar samtidigt fyra hållbarhetsmål med sikte på år 2030. Bland annat ska bolaget halvera sin koldioxidpåverkan.

"Jag är mycket nöjd med att vi har levererat ett bra aktieägarvärde till följd av operativa förbättringar och en stark marknad. Min förhoppning är att våra nya finansiella mål ger en god indikation om vårt fokus på tillväxt samtidigt som vi uppnår förbättrade resultat, inte bara i tider av god efterfrågan, utan över en ekonomisk cykel. Parallellt fortsätter vi att prioritera en stark finansiell ställning och utdelning. I kombination med våra nya hållbarhetsmål känner jag att vi har en stabil grund för att skapa långsiktigt ägarvärde", säger Björn Rosengren.

Under kapitalmarknadsdagen kommer cheferna för de tre affärsområdena att presentera sina huvudsakliga fokusområden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -