Nordea: Danske favorit i banksektorn

Börs Marknadsförväntan avseende Danske Banks justerade vinst per aktie under 2020 har kommit ned 32 procent under de senaste tolv månaderna. Det skriver Nordea i ett marknadsbrev med anledning av att en ny nordisk banksektoranalys har publicerats.

"Vi anser att risken för ytterligare negativa nyheter nu bör vara begränsad. Vi upprepar vår köprekommendation och lyfter samtidigt fram Danske Bank som ny favorit i sektorn med en riktkurs på 160 danska kronor", fortsätter Nordea som samtidigt medger att utvecklingen i Danske Bank under det gångna året har varit sämre än Nordeas förväntan.

Nordea pekar på att penningtvättsproblemen har visat sig "vara mycket större än vad vi kunde förutse".

Inom svensk banksektor är SEB favoriten - Nordea upprepar köp med riktkursen 100 kronor. För Swedbank upprepas behåll medan Handelsbanken får sälj upprepat.

Nordea framhåller att den senaste tidens kommunikation, liksom utlåningsstatistik, pekar på att konkurrensen på svensk bolånemarknad har fortsatt att tillta. Det utgör en risk för att estimaten avseende Handelsbanken behöver dras ned.

Angående Swedbank heter det att marknadsandelen på nyutlåning sjunkit till 14 procent, mot 24 procent av svensk bolånevolym i bankens bok.

"Det återstår att se om det är en temporär effekt eller ett försvagat affärsmomentum efter den senaste tidens turbulens", skriver Nordea angående Swedbank.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -