På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Heta Listan tar in fler betalkort

Heta Listan Fler betalkortsbolag till listan. Hela branschen är i stigande trend trots att börserna överlag är fortsatt avvaktande.

Förra veckan gjordes en större genomgång av bolagen på Heta listan. Då uppdaterades stop loss-nivåer för att säkra delar av vinsten. Veckan som passerat har dock inte varit särskilt händelserik.

Flera av affärsförslagen handlas nu ett par procent högre än för en vecka sedan. Så säkerhetsåtgärden med högre stop lossar har än så länge inte gjort någon skillnad.

Världens börser handlas kors och tvärs i sidled. Stämningen är fortsatt avvaktande. Osäkerheten kring USA och Kinas handelskrig är lika högintressant som tidigare. Men det saknas ändå inte potentiella kandidater i stigande till Heta Listan efter min senaste screening. Även om urvalet aktier i stigande trend har tunnats ut.

Förra veckan avslutades affärsförslaget i Cisco. Det visade sig vara ett oklokt beslut. Aktien har stigit tillbaka mot tidigare rekordnivåer i ett snabbt tempo. Jag har också noterat att amerikansk telekom, vilka är storkunder hos Cisco, varit starka på börsen senaste veckorna.

Amerikanska T-mobile som varit aktuell på Heta Listan tidigare under året har nu fullbordat ett kursutbrott på ovansidan. Det tog tid innan det vad jag trodde skulle ske hände. Men scenariot som var på tapeten då har nu realiserats.

Heta Listan rymmer redan ett amerikanskt kortbolag. Men det finnas plats åt ytterligare ett. Här är veckans kandidat.

American Express

Trigger: 120,75 dollar               Stop loss: 114,00 dollar

Marknaden för kortbolagen växer globalt. Fortfarande hanteras en stor mängd kontanter och checkar runt om i världen. Strukturellt finns alltså alla möjligheter att växa vidare.

Och de kunder som redan använder kredit- och debitkort före kontanter har sällan bara ett kort. American Express har ett starkt varumärke. Till skillnad från utgivare av Visa- och Mastercardkort har bolaget historiskt kunnat ta ohemult mycket betalt för sina premiumprodukter.

Samtidigt närmar sig American Express övriga kortutgivare genom att erbjuda delbetalning av fakturor mot en hög ränta. I Sverige är låneräntan på deras kort strax norr om 20 procent. Men fler och fler handlare accepterar American Express-korten när bolaget valt sänka sina transaktionsavgifter.

Kortbolaget växte sina omsättningar snabbt under 2018. Intäkterna ökade med 29 procent. Framåt spår analytikerna en lugnar tillväxttakt kring 7 procent årligen.

Bryter vi ned intäkterna märks omställningen i affärsmodellen. Intäkterna från kortavgifter väntas öka 13 procent under 2019, vilket är ett högre tempo än i fjol. Ränteintäkterna stiger med 14 procent under 2019 enligt koncensus från Factset.

Värderingen på American Express är betydligt lägre än för större Visa och Mastercard. Trots liknande vinstökningar. American Express handlas till p/e 13 på 2020-års vinstestimat. Mastercard handlas till p/e 28 och Visa p/e 26, enligt Marketscreener.com.

Köp aktien om den stiger över 120,75 dollar och sätt stopp vid 114,00 dollar.

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -