af Jochnick lägger bud på Oriflame

Börs Kosmetikabolaget Oriflames storägare familjen af Jochnick lägger ett bud på bolaget om 227 kronor per aktie kontant.

Budet motsvarar en premie om 34,8 procent i förhållande till stängningskursen tisdagen den 21 maj och en premie om 31,9 procent i förhållande till den volymvägda snittkursen under de tio senaste handelsdagarna.

Budet kommer inte att höjas, skriver familjen af Jochnick och betonar att bolaget efter ett sådant uttalande inte kan höja budet enligt de så kallade take over-reglerna som gäller på Stockholmsbörsen.

"Vår familj har alltsedan bolaget grundades 1967 varit djupt engagerad i Oriflame och vi känner ett stort ansvar i rollen som bolagets huvudägare. Det har dock blivit allt mer påtagligt för oss att bolaget just nu står inför ett antal utmaningar", säger Alexander af Jochnick, som är representant för familjen i samband med budet och som är Oriflames styrelseordförande, i pressmeddelandet.

Familjen Jochnick äger 30,8 procent av aktierna i Oriflame.

"Vi anser att bolaget behöver genomdriva omfattande förändringar på sina kärnmarknader, vilket är svårt som publikt bolag. Vi har därför beslutat att lämna ett erbjudande att förvärva de aktier i bolaget som familjen inte redan äger, för att kunna möjliggöra för Oriflame att genomföra dessa förändringar inom ramen för de fördelar som ett privat ägande medför", fortsätter han.

Budet, som läggs via budbolaget Walnut Bidco, är villkorat bland annat med 90 procents anslutningsgrad.

"Vi anser att priset i erbjudandet representerar en mycket attraktiv värdering av Oriflame. Vi lägger fram ett värdemässigt tilltalande erbjudande samtidigt som vi tar på oss marknads- och genomföranderisken av den pågående förändringsprocessen", citeras Alexander af Jochnick i pressmeddelandet.

Den 17 maj kom beskedet att Jonas af Jochnick, en av grundarna till Oriflame tillsammans med Robert af Jochnick, hade avlidit.

Grundarfamiljen af Jochnick motiverar sitt 9-miljardersbud på resterande aktier i Oriflame med att kosmetika bolaget står inför stora utmaningar, inte minst i Asien och Turkiet.

"Detta har återspeglats i aktiens kursutveckling under det senaste året. Mot denna bakgrund arbetar bolaget med att genomföra en omfattande strategisk förändring för att kunna möta kraven från slutmarknader i snabb förändring såväl som från distributionsmodellen, samtidigt som Oriflame som noterat bolag också måste leverera på kort sikt varje kvartal", skriver budgivaren-familjen af Jochnick i onsdagsmorgonens pressmeddelande.

Aktien har fallit med 43 procent det senaste året. Omsättningen i affärsområde Asien & Turkiet föll med 16 procent i det första kvartalet.

"Familjen af Jochnick har tillbringat betydande tid med att reflektera över den rätta miljön för bolaget för att det ska kunna genomföra denna förändringsfas och åter kunna leverera stabila resultat, vilket är till förmån för alla intressenter", skriver budgivaren.

"Familjen af Jochnick har funnit att det inte är optimalt för Oriflame att vara noterat för att genomföra förändringen. Bolaget måste fortsätta att initiera och implementera strategiska förändringar vilket kommer ta mycket tid och kraft i anspråk och vars fördelar kommer att visa sig först på lång sikt och eventuellt på bekostnad av kortsiktiga vinster", heter det vidare.

Jochnicksfamiljens bud på Oriflame ligger på 227 kronor per aktie. Jochnicksfamiljens samlade innehav i Oriflame uppgår till 30,8 procent.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -