Småbolagen har halkat efter

Aktiekrönika Under kraftiga börsuppgångar så brukar småbolagen ta täten. Men inte i år. Småbolagen har presterat hälften så bra som storbolagen. Det skapar en hel del möjligheter för långsiktiga investerare.

När börsen rusar på det sätt som varit hittills i år så brukar småbolagen ta täten i normalfallet. Så har det inte sett ut under denna uppgångsperiod. Tittar man på storbolagsindexet på Stockholmsbörsen så har den stigit med 16 procent sedan årsskiftet. Även indexet för ”mid caps”, dvs mellanstora bolag, har stigit med drygt 16 procent sedan årsskiftet. Det kan jämföras med småbolagsindex som är upp med 9 procent.

Hur kommer det sig? En teori är att indexförvaltningen ökar alltjämt, där inslaget av storbolag med hög likviditet är stort. Ett exempel är gratisfonden Avanza Zero som trackar OMXS30, de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Avanza Zero är upp med nästan 17 procent sedan årsskiftet. Även robotrådgivning och den typen av allokerare blir allt mer populärt och även här tenderar fokus ligga på stora likvida bolag.

Nedgången vi fick se i höstas var kraftig och en gissning är att det var just robotar och den typen av algoritmhandel som spädde på nedgången. Vi fick se stora utflöden i olika typer av aktiefonder och i stunder som dessa så brukar det vara större kapitalutflöden från exempelvis passiva indexförvaltare som framförallt äger likvida aktier. Småspararna brukar vara tvåa på bollen. Och nu när det har studsat upp rejält i år (där många av förlorarna under hösten fått revansch) så har storbolagen därför tagit täten. Bolag som Getinge (+67%), Nibe (+44%) och Dometic (+60%) är exempel på Large Cap-bolag som är stora börsvinnare hittills under 2019.

Småbolag med tunn handel har alltså kommit lite i skymundan och det är just i sådana lägen som det kan uppstå goda affärsmöjligheter för den som är lite långsiktig i sitt sparande och som inte skyr risk. Risk finns såklart överallt, men kanske mer i mindre bolag som oftast behöver mer tid för att bevisa sig.

På de mindre listorna är även handeln som sagt sämre vilket gör att det blir svårare att dels köpa men framförallt komma ur aktier som man inte längre är bekväm med att äga. Men här finns oftast bäst chans att hitta dolda pärlor. Bevakningen är sämre och det är på gott och ont, oftast på gott då det ger ett visst övertag för småsparare som är initierade kring olika branscher och småbolag framför passiva indexförvaltare som jagar storbolag där bevakningen är stor.

Fördelen med att ha storbolag i portföljen är att de oftast ger en relativt hög och stabil utdelning. Det rör sig inte sällan om bolag i mogna branscher där tillväxt är en bristvara men där kassaflödet är stabilt vilket medger hög direktavkastning. Ju längre ner på listorna, desto fler bolag med hög tillväxt men med å andra sidan sämre utdelning.

En bra balans mellan storbolag och småbolag i portföljen tror jag är den bästa kombinationen över tid. En portfölj bestående av en likaviktad andel av OMXS30-bolagen (sinnebilden för trygga investeringar) hade förvisso resulterat i en stark utveckling hittills under 2019, vilket man också kan se i många indexnära fonder. Men på fem års sikt så har småbolagen gått dubbelt så bra som Avanza Zero (+99% för OMXSSCPI vs +42% för Avanza Zero) och även i tidsserier ända bak till 2006 så har småbolagsindex gått klart bättre än storbolagsindexet. Så en kombinerad portfölj av större och mindre bolag hade förmodligen gett bäst riskjusterad avkastning.

Åter till småbolagen. Jag har tagit fram vinnarna och förlorarna hittills under 2019. På vinnarlistan finns en del bolag vi gillar och som har en köpstämpel från oss. Rottneros, Christian Berner, Moberg Pharma, Beijer Electronics, Midway och Balco är några. Sintercast och Semcon är två aktier vi gillat men där vi ansåg att man kunde ta hem vinsten efter kursuppgången som varit. Men bolag som Beijer Electronics, Balco och Moberg tror vi kan fortsätta ge god avkastning under året.

På förlorarlistan finns en del vi säljstämplat å andra sidan och som inte riktigt lockar trots kursnedgången som varit. Actic har vi ställt oss avvaktande till, det är uppenbart att gymkedjan har problem med tillväxten och att det kommer ställas allt tuffare krav på hög effektivitet på anläggningarna för att man ska kunna skönja vinsttillväxt. I MQ och Strax har vi avvakta-råd sedan en tid tillbaka och förra veckan sattes sälj på Projektengagemang och även Sportamore, RNB och Bong är aktier som har en säljrekommendation. Det är egentligen bara Medivir som vi har haft köp på i högriskfacket och det rådet har inte fallit väl ut. Aktier i biotechbranschen är till naturen riskfyllda och ska ses lite granna som lottsedlar. Kanske vänder det nu för aktien när det kommit positiva data från fas II-studien med remetinostat i veckan som gick?

PS. För att ingå i Large Cap-index så krävs ett börsvärde på minst 1 miljard euro. På Mid Cap återfinns bolag med börsvärde mellan 150 miljoner euro och 1 miljard euro. På Small Cap är det börsvärden på under 150 miljoner euro som gäller. DS.

 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 21 den 20 maj. Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -