Fördel USA i giganternas kamp

Marknadskommentar Fyra asiatiska bolag. Tre europeiska. Och 29 bolag från USA. Så ser listan ut över världens mest värdefulla börsbolag.

De största bolagen i världen mätt i börsvärde går under den engelska benämningen mega caps. De är marknadsledare, har enormt starka varumärken och är oftast dominerande på flera marknader globalt. Apple är ett typiskt så kallat Mega Cap. Det var det första bolag att nå det börsvärdet 1 000 miljarder dollar, under sensommaren 2018, vilket motsvarade 9 000 miljarder kronor.

Det finns olika definitioner på gränsvärdet för börsvärdet som ger benämningen Mega Cap. Jag har sonderat terrängen hos de globala indexberäknare för att hitta ett vedertaget gränsvärde. Definitionen varierar från 90 miljarder dollar till 300 miljarder dollar i börsvärde. Jag valt att göra en lista med där gränsvärdet ligger på ett marknadsvärde över 200 miljarder dollar. Då finns det tillräckligt många mega cap-bolag från flera sektorer samt regioner utanför USA som annars är det dominerande landet.

Totalt finns det 36 bolag som når upp till 200 miljarder dollar i marknadsvärde. Det motsvarar knappt 2 000 miljarder kronor i börsvärde. Som jämförelse så är Stockholmsbörsen totala marknadsvärde knappt 7 000 miljarder kronor, vilket faktiskt är gör hela Stockholmsbörsen mindre värderad än världens mest värdefulla bolag. Microsoft har tagit över ledartröjan med ett värde på 981 miljarder dollar, motsvarande drygt 9 400 miljarder kronor.

Teknikbolag och USA

De fem nordamerikanska bolagen som har högst börsvärde är alla teknikrelaterade. De nordamerikanska bolagen dominerar listan, hela 81 procent av världens mega caps är amerikanska.

Microsoft har återtagit tronen som etta i världen. Första gången Microsoft var störst i världen var 1998 under den heta dot.com-eran, med ett marknadsvärde på 345 miljarder dollar. Året efter nådde Microsoft den tidens rekordvärdering på 604 miljarder dollar. Efter raset tog Microsoft år 2002 tillbaka förstaplatsen med den blygsamma värderingen 276 miljarder dollar, och nu sjutton år senare är bolaget nummer ett igen.

Det teknikdrivna e-handels och molntjänstbolaget Amazon har under 2019 tagit sig förbi Apple och placerat sig som världens näst dyra bolag. Amazon är det andra bolaget som under en kort period lyckats nå drömgränsen 1 000 miljarder dollar i fjol.

Apple återfinns numera som det tredje mest värdefulla bolaget. Det är en omställning då Apple haft det största marknadsvärdet från 2012 till det blev omsprunget av Microsoft precis före årsskiftet.

År 2004 var Volvo och Apple värderade till ungefär lika mycket på börsen. Idag är Apple värt 870 miljarder dollar och Volvos börsvärde i dollar är runt 30 miljarder.

Först på sjätte plats hittar ett bolag som som inte är teknikbolag eller drivet med ny teknik. Det är stjärninvesteraren Warren Buffetts investmentbolagsskapelse Berkshire Hathaway med 500 miljarder dollar i marknadsvärde.

Det största energibolaget är Exxon Mobile med ett marknadsvärde på 321 miljarder dollar placerar sig på en elfteplats. Så sent som 2011 var det världens största bolag med 406 miljarder dollar.

Asien

Asien har en liknande teknikrelaterad dominans. De fyra mest värdefulla bolagen är teknikbolag. De kinesiska internetbolagen Tencent och Alibaba dominerar. Båda har ett marknadsvärde norr om 400 miljarder dollar, vilket placerar dem bland de tio mest värdefulla bolagen i världen precis efter Berkshire Hathaway.

Seoul-börsens absoluta dominant Samsung Electronics tar en tredjeplats precis före hårdvaruproducenten Taiwan Semiconductors. Totalt står de fyra asiatiska bolagsgiganterna för 11 procent av de globala mega-cap bolagen.

Det som är slående är att vi inte hittar några Mega caps på Tokyobörsen. Toyota Motor Corporation är japans mest värdefulla bolag på 150 miljarder dollar, och som tvåa hittar vi teknikkonglomeratet Softbank Group.

Om det nu var tunnare med Mega-caps i Asien jämfört med USA så ser det ännu svagare ut i Europa. Totalt finns det bara tre bolag som lever upp till definitionen mega cap med ett börsvärde på minst 200 miljarder dollar. Alla tre bolagen hör hemma i Schweiz.

Livsmedelsbolag Nestle är Europas största bolag. Bolaget är Zürich-börsen största med sina 300 miljarder dollar och är grundat redan 1866. Nestle har en arsenal av kända varumärken som Nescafé, Mövenpick, After Eight, Lion, Perrier och djurfoder som Friskies.

Roche och Novartis är Europas största läkemedelsbolag och båda bolagen har huvudkontor i Basel. Roche grundades 1896 och Novartis är en sammanslagning från 1996 av bolagen Ciba-Geigy och Sandoz, som i sin tur grundades redan 1886.

Största icke-schweiziska bolag är den brittiska banken HSBC som hamnar utanför vår Mega cap-lista, med ett marknadsvärde på knappt 170 miljarder dollar.

Verkstadsjätten Atlas Copco är det största svenska bolaget mätt i börsvärde med sina 325 miljarder kronor, motsvarande blygsamma 34 miljarder dollar. Atlas Copco står sig slätt jämfört med den danska insulinjätten Novo Nordisk som med sina 115 miljarder dollar i börsvärde är ledande i Norden, före den norska olje- och energikoncernen Equinor (tidigare Statoil) som väger dubbelt upp mot vår svenska kronjuvel Atlas Copco.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -