Aktierna som stigit över 100 procent i år

Börs 38 svenska bolag har hittills i år lyckats dubblera sina aktiekurser. Aktien som gått bäst har ökat i värde med drygt 1500 procent.

Bara ett av bolagen som stigit över 100 procent handlas på någon av Stockholmsbörsens listor. De övriga 37 bolagen handlas på någon av listorna First North, Inofficiella listan, NGM, Spotlight Stock Market och Nordic MTF.

Bäst har det gått för AMGO iGaming, vars aktie är upp över 1500 procent under 2019. AMGO utvecklar produkter som riktar sig mot iGaming-marknaden. Enligt bolaget är fokus att vara operatör med egna varumärken inom betting, casino, esport, lotteri, bingo och finansiella spel på Internet.

AMGO iGaming handlas på Inofficiella listan.

Efter AMGO IGaming följer tre aktier som lyckats stiga över 300 procent i år. Bäst av dessa är Crunchfish med en uppgång på 332 procent, följt av Preservia Hyresfastigheter som gått upp 328 procent och SeaTwirl, vars aktie stigit 314 procent.

Crunchfish sysslar med att göra mjukvara som skapar nya interaktionsmöjligheter med konsumentelektronik.

Första kvartalet omsatte bolaget 4 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev -5,4 miljoner kronor, vilket var bättre än förra årets -6,2 miljoner kronor.

"2019 har startat lovande med många positiva nyheter som samarbetet med Swish, introduktionen av vår appterminal, lansering av AR-glasögon från Polaroid och ett fortsatt förtroende från en av våra största kunder - Oppo", skrev vd Joakim Nydemark i senaste kvartalsrapporten.

Preservia investerar och utvecklar hyresfastigheter. Intäkterna genereras genom utveckling och försäljning av fastigheterna. Bolaget äger idag två projekt för utvecklig av 500 bostäder i Gävle och Bålsta.

Aktien handlas på listan Nordic MTF.

Vindkraftbolaget SeaTwirl utvecklar flytande vertikalaxlade vindkraftverk som kan placeras på djupt vatten. De flytande vindkraftverken kan placeras platser som idag är för djupa för dagens bottenbaserade lösningar.

Bolaget värderas till drygt 200 miljoner kronor. Första kvartalet gjorde bolaget en förlust på 1,2 miljoner kronor. Framtiden ser dock ljus ut enligt vd Gabriel Strängberg.

”Vår uppfattning har alltid varit att det är den billigaste elproduktion som kommer att byggas ut och har därför redan från början haft kostnader i åtanke när vi har designat vår lösning. Vi utnyttjar de unika förutsättningar som finns för ett flytande vindkraftverk för att i varje led sänka kostnaderna så mycket som möjligt. Havet är fantastiskt och bjuder på stora möjligheter för den som är villig att ta dem”, skriver han i vd-ordet.

Bra har det också gått för Obducat, vars aktie är upp 298 procent i år. Obducat sysslar med litografilösningar för produktion och replikering av mikro-och nanostrukturer för industriell massproduktion.

Första kvartalet omsatte företaget 28,6 miljoner kronor jämfört med 7,5 miljoner kronor förra året. Rörelseresultatet uppgick till 2,8 miljoner kronor jämfört med -9,3 under samma period förra året. 

"Det råder ingen tvekan om att fokus på integrering av nanoteknik i nya produkter ökar och drivkraften kommer från ett antal globala Megatrends. Detta förväntas borga för en långsiktigt ökande marknadspotential. Utsikterna är fortsatt goda och för helåret 2019 förväntar vi oss en ökad orderingång jämfört med 2018", skriver styrelseordföranden Patrik Lundström i kvartalsrapporten.

En annan aktie som gått starkt är Bayn Europe. Aktien är upp drygt 260 procent i år. Bayn erbjuder totallösningar för sockerreducering. Bolaget skapar nya, naturligt sötade produkter med lågt kaloriinnehåll. 

Ytterligare fyra aktier har stigit 200 procent i år. Det är läkemedelsbolaget Aptahem, medicinteknikbolaget Pharmacolog Uppsala, biomedicinföretaget Peptonic Medical och diagnostiskbolaget Medfield. 

Den enda aktie från någon av Stockholmsbörsens listor som stigit över 100 procent i år är butiksinredningsföretaget ITAB, vars aktie stigit 111 procent i år.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Aktie %, 2019
 AMGO iGaming 1 525
 Crunchfish 332
 Preservia Hyresfastigheter PREF 328
 SeaTwirl 314
 Obducat B 298
 Bayn Europe 263
 Aptahem 253
 Pharmacolog i Uppsala B 217
 Peptonic Medical 200
 Medfield 199
 PowerCell Sweden 188
 Genovis 167
 Polyplank 166
 SpectraCure 164
 Realfiction Holding 163
 Adverty 161
 Hamlet Pharma 156
 Obducat PREF B 148
 Finepart 148
 Ziccum 143
 European Institute of Science B 142
 Vindico Group 137
 Implementa Sol B 137
 Paxman 137
 Cortus Energy 135
 Aino Health 134
 SolTech Energy Sweden 129
 Swemet B 116
 Maha Energy 115
 Gaming Corps 113
 Igrene 112
 ITAB Shop Concept B 111
 Abelco Investment Group 111
 Initiator Pharma 110
 Zinzino B 109
 Mediacle Group 107
 OptiMobile 102
 Hoodin 101

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -