Tesla-hyllande analytiker sänker riktkurs

Börs Tesla har en brant uppförsbacke för att som utlovat bli lönsamma under andra halvan av året, anser analytiker.

Wedbushs analytiker Dan Ives höjer ett varningens finger i en analys publicerad på söndagen där han påpekar att både efterfrågan för nya Model 3 och möjlig tillväxt är stora frågetecken som måste rätas ut för att det ska bli möjligt för Tesla att vända till vinst, enligt Bloomberg.

I sin analysuppdatering sänker Wedbush sin riktkurs för elbilstillverkaren med 43 dollar till 230 dollar. Det representerar en kraftig justering från ett av de analyshus som varit mest positiva under längst tid till Tesla. För bara en månad sedan var riktkursen 365 dollar per aktie. Stängningskursen på fredagen var 211:03 dollar, lägsta nivån på två och ett halvt år.

"Det finns uppenbara och stora osäkerheter om Teslas tillväxtmöjligheter, främst den underliggande efterfrågan för Model 3 i USA de kommande kvartalen", skrev Dan Ives.

Tesla levererade 63.000 bilar i första kvartalet och förväntas kunna leverera 90.000-100.000 bilar i andra kvartalet. Det är mål som måste nås och dessutom höjas rejält för att målet på 360.000-400.000 ska nås för helåret.

"Att nå helårsmålet blir en Herkules-uppgift", skrev Dan Ives.

Teslas aktie backade 7,6 procent på fredagen efter att det rapporterats att vd:n och grundaren Elon Musk varnat anställda för ett kommande sparprogram och på rapporter om en ny dödsolycka involverande en Tesla i självkörandeläget autopilot. I den tidiga förhandeln på måndagen backade aktien ytterligare 1,5 procent efter analysen.

För närvarande är fokuset mycket ogynnsamt för bolaget, skrev Dan Ives.

"I tillägg till den alarmerande situationen hos Tesla har Musk och hans kumpaner expanderat in i försäkringar, robottaxi och andra science fiction-projekt när bolaget i stället borde vara totalfokuserade på att säkra efterfrågan på Model 3 och på att förenkla affären och kostnadsstrukturen", skrev analytikern.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -