Nervositeten lever kvar på börsen

Makroveckan Handelskriget mellan USA och Kina lär hålla investerarna på mattan under veckan som kommer. De preliminära inköpschefsindexen för maj ger en första indikation på hur företagen tagit emot handelsnyheterna.

Vi har en lite lugnare vecka på finansmarknaderna bakom oss och den svenska börsen mäktade faktiskt med en uppgång på 0,9 procent. Den amerikanska börsen tappade i sin tur 0,8 procent medan MSCI-index för tillväxtekonomierna sjönk med hela 3,6 procent. Så någon vidare optimism har inte spritt sig och oron över det eskalerande handelskriget mellan USA och Kina fortsätter att pressa investerarna.

Noterbart är dessutom att den kinesiska yuanen fortsätter att försvagas och nu närmar sig 7 yuan per dollar.

Den svenska kronan har däremot, för ovanlighetens skull, hållit sig förhållandevis stabil och till och med stärkts några ören mot euron.

Den underliggande nervositeten märks också på att marknadsräntorna fortsätter nedåt. En svensk tioårsränta ligger nu på 0,18 procent och vi får gå tillbaka till turbulensen 2016 för att hitta motsvarade nivåer En tysk tioåring är nere på -0,11 medan den amerikanska ligger på 2,40 procent.

Handelsfrågorna lär tynga sentimentet på marknaden under veckan som kommer men en positiv nyhet är ändå att den amerikanska administrationen beslutat att skjuta på de biltullar som man tidigare hotat införa på bilar från Japan och EU.

Vi får också viktig information kring hur upptrappningen av handelskriget slagit på företagshumöret när de preliminära inköpschefsindexen för maj publiceras under torsdagen. Hyggliga siffror skulle kunna lyfta investerarhumöret även om vi tror att risken främst ligger på nedsidan.

Annat att hålla koll på under en i övrigt ganska tunnmakrovecka är onsdagens penningpolitiska protokoll från den amerikanska centralbanken och fredagens siffror över svenskt bostadsbyggande under årets första kvartal.

Sen väntar förstås ett EU-val och nya turer kring Brexit där förhandlingarna mellan Theresa May och oppositionen tycks ha brutit samman.

 

Måndag

Veckan inleds lugnt på makrofronten. Av den statistik som släpps är Chicago Feds nationella aktivitetsindex det mest intressanta men för att det ska ha någon större effekt på marknaden krävs en rejäl överraskning.

 

Tisdag

Hushållsförtroendet i EMU-området har hållit sig förhållandevis stabilt under de senaste månaderna. Ett värde på -7,7, vilket är analytikernas genomsnittsprognos, betyder ett utfall som fortfarande håller sig en bra bit över det historiska snittet. Bostadsmarknaden i USA är fortsatt stark.

 

Onsdag

Inflationen i Storbritannien väntas ha tickat upp i april. Den brittiska centralbanken lär dock inte göra särskilt mycket så länge Brexit-kaoset håller i sig. Mest intresse riktas mot det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar. På marknaden söker man efter ledtrådar till vad som skulle kunna föranleda en förändrad ränta. Flera ledamöter i räntekommittén har under senare tid uttalat att man under en tid kan acceptera en inflation över målet.

 

Torsdag

De preliminära inköpschefsindexen för maj publiceras. Nu får vi viktig information kring hur upptrappningen av handelskriget mellan USA och Kina har slagit på företagshumöret. Riskerna tycker vi finns på nedsidan. Ett utfall i linje med försiktigt positiva prognoser kan därför räcka för att gjuta lite nytt mod i investerarna. Tjänstesektorn väntas fortsatt vara motorn i ekonomierna, framför allt i EMU-området.

 

Fredag

En högintressant siffra över det svenska bostadsbyggandet under årets första kvartal publiceras. Ett överutbud av nyproducerade bostäder talar för ett minskat bostadsbyggande men frågan är hur mycket det fallit. Brittiska hushåll fortsätter att shoppas loss trots Brexit-turbulens och påtvingat EU-val.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -