UBS-förvaltarens kinesiska favoriter

Fondkommentar Placera har träffat Projit Chatterjee, en av medlemmarna i UBS Asset Managements kinesiska investeringsteam, för att höra om kinesiska aktier fortfarande är köpvärda efter årets starka inledning.

UBS Asset Management är den största utländska kapitalförvaltaren i kinesiska aktier och de förvaltar i dagsläget drygt 13 miljarder dollar.

Varför bör de globala investerarna investera långsiktigt i Kina?

”Den lokala kinesiska aktiemarknaden är faktiskt den näst största i världen efter den amerikanska. Men utländska investerare har bara 3 procents ägande i kinesiska A-akter. Det är en vikt som gradvis kommer att öka. Kinesiska-aktier motsvarar 3,5 procent i det globala aktieindexet MSCI ACWI, jämfört med amerikanska bolag som väger 53 procent. Ser man på ländernas andel av globalt BNP så är skillnaden betydligt mindre. USA:s andel är knappt 25 procent samtidigt som Kina närmar sig 15 procents andel och växer", säger Projit Chatterjee.

Projit Chatterjee

”Det finns flera faktorer som talar för kinesiska aktier. Det har blivit betydligt lättare för utländska investerare att handla och köpa kinesiska A-aktier noterade på de lokala kinesiska börserna. Det har skapat förutsättningar för att inkludera kinesiska A-aktier i stora globala aktieindex. MSCI börjar i maj att inkludera fler kinesiska A-aktier i indexet.

”Den lokala marknaden har fortfarande hög volatilitet, då marknaden fortfarande domineras av kinesiska privatsparare. Vi ser det som en fördel, det ger oss bra tillfällen som aktiv förvaltare att köpa bolag som vi identifierat genom vår aktieanalys.”

”Kinesiska A-aktier är en av de mest ineffektiva aktiemarknaderna på tillväxtmarknaderna. Det ser man tydligt på den höga volatiliteten. Bolagen är helt klart underanalyserade när man jämför med andra asiatiska marknader som Taiwan, Sydkorea och Indien. Till stor del beror på att det historiskt varit svårt för utländska investerare att handla på de lokala kinesiska börserna.”

Vad skiljer mellan den lokala kinesiska marknaden - onshore-marknaden med kinesiska A-aktier, mot de kinesiska bolagen som är noterade på offshore på Hongkong-börsen och de amerikanska börserna?

”Den lokala aktiemarknaden innehåller många fler bolag än offshoremarknaden. Ungefär 3 000 aktier är noterade på de lokala marknaderna, jämfört med mindre än en sjättedel som finns offshore.”

”Inom de 3 000 kinesiska A-aktiebolagen finns det flera intressanta bolag och sektorer. Visst är många investerare skeptiska och tveksamma till kvaliteten på bolagen, företagsledningarna och ägarstyrningen - det är relevanta frågor. Genomsnittskvaliteten kanske inte är så hög och skillnaden mellan de sämsta och bäst bolagen är stor. Men det är så många bolag noterade och vi behöver bara hitta 30 till 40 välskötta bolag med en bra affärsmodell som vi kan investera i.”

”Vi har hittat flera intressanta bolag som är noterade lokalt. Vi har investerat i en lokal tillverkare av hushållsvaror, de tillverkar bland annat luftkonditioneringar. Något som inte har så stor penetration i Kina, men allt fler kinesiska hushåll investerar nu i luftkonditionering. Andra intressanta sektorer är traditionell kinesisk medicin som vi hittar på den lokala aktiemarknaden.”

Hur har fondmarknaden utvecklats i Kina det senaste decenniet?

”Om man backar 20 år har den kinesiska aktiemarknaden förändrats mycket. Då handlade man så kallade Greater China-fonder, vilket innebar att man köpte bolag noterade på Hongkongbörsen, Sydkorea och Taiwan som hade exponering mot Kina.”

”För ungefär tio till femton år sedan var det en ny trend och många kinesiska bolag började notera sig på Hongkongbörsen och även på de amerikanska börserna. Då skapades fonder som bara har fokus på kinesiska bolag noterade utanför Kina. De senaste åren ser vi fonder med inriktning på investeringar både i kinesiska A-aktier och kinesiska offshore-aktier, vilket ger en större flexibilitet i val av bolag.”

Vilken typ av fond ska man investera i för att får högsta avkastning?

”Ska man investera i aktiv förvaltare så tror jag att det bästa valet att investera i Kina är en fond med inriktning och fokus på både kinesiska A-aktier och kinesiska offshore-aktier.

Hur många år tror du att kinesiska A-aktier kan ge överavkastning?

”Vi tror att det bästa för investerare är att det sker en gradvis exponering av kinesiska A-aktier i olika index. Men det borde inte försvinna så snabbt. Man ska också tänka på att även om marknaden öppnar upp sig för utländska investerare så förändras den underliggande marknaden. Det är intressant att se på dynamiken i Kinesiska A-aktier det är en marknad som ständigt växer med nya noterade bolag som fortsätter att skapa möjligheter. Kinas aktiemarknad hör till den marknaden som förändras snabbast. Hela Kinas ekonomi håller på att ställas om från industri- till en konsumtionsdriven ekonomi. Det gör att de kommer helt nya spännande bolag inom exempelvis grön teknik, hälsovård, underhållning och reseindustri. Nya bolag som kapitalet letar sig till idag.”

Vilka trender tycker ni är extra intressanta att investera efter?

”Vi letar efter bolag som är marknadsledare och gynnas av strukturella trender. Den kinesiska konsumtionen styrs allt mer mot varor och tjänster med högre kvalitet. Man spenderar mer kapital på hälsovård, kläder med högre kvalité, sportkläder, extra utbildning till barnen, fordon och drycker med högre kvalité. Vi ser det som en stark trend när inkomstkurvan skiftar och människor får högre totalinkomst som genererar dyrare konsumtion, vi kallar trenden för premiumization.”

”Premiumization är ett av våra huvudteman inom servicesektorn. Det innebär att man skiftar i konsumtionsmönster och köper premiumprodukter som är dyrare. Det är tydligt när man ser på exempelvis bilförsäljningen. I fjol växte marknaden för bilar i Kina ganska lite, samtidigt som premiumbilar som tyska BMW och Mercedes Benz växte med tvåsiffrig tillväxt. Det finns flera kinesiska bolag som tjänar på försäljning av premiumprodukter.”

”Ett annat bra exempel är ölförsäljningen. Den marknaden har totalt sett minskat med närmare 7 procent samtidigt som försäljningen av dyrare premiumöl växer med drygt 15 procent. Vi är investerade i Kweichow Moutai som är premiumtillverkare av vit alkohol som är en väldigt populär festdryck i Kina. Deras produkt i superpremiumsegmentet växer med 15 procent.”

Vilka andra investeringar föredrar ni?

”Vi har även investerat i utbildningsindustrin där vi har identifierat bolag som vi tror påverkas av premiumization-trenden. Inom varje sektor vi tror på har vi stort fokus på att hitta marknadsledare. Över tid har vi sett marknadsledare brukar gynnas bäst när en sektor växter. En av våra största investeringar är TAL-Education som är marknadsledare och växer snabbt."

"Vi köpte aktien när det var ett litet bolag och har haft den länge i fonderna. Trenden är tydlig, föräldrar betalar gärna extra för att barnen ska få extrautbildning på eftermiddagar och kvällstid. TAL-Education investerar mycket i IT och infrastruktur. De kan växa snabbt i många år och de har bara 5 procents marknadsandel idag och kan på sikt sannolikt nå 15 procents marknadsandel. TAL-Education har ett bra varumärke. Det är ett tydligt exempel på premiumization.”

”Vi gillar även försäkringsbranschen. Fler har råd med försäkringar och strukturells blir befolkningen blir allt äldre. Här gillar vi försäkringsjätten Ping An Insurance.”

Hur mycket bör man investera i Kina i en fondportfölj för att ta del av den framtida tillväxten?

”Om det är en global portfölj, så tycker jag man ska ha mer än de 3,5 procent som Kina idag utgör i globalt aktieindex. Kinas BNP är ju 15 procent så man ska kanske investera hälften av det långsiktigt.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis.

Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -