Järnmalmspriset på femårshögsta

Råvaror Järnmalmsvärdet har nått sin högsta nivå på fem år, över 100 dollar per ton för ett kontrakt på Singapores råvarubörs, efter att Kina presenterat rekordhög stålproduktion samtidigt som storproducenten Vale varslat om nya säkerhetsbrister i Brasilien.

Globala ståltillverkaraktier steg mot strömmen på Sydney- och Londonbörsen på fredagen, Fortescue Metals stängde 6,6 procent upp medan Rio Tinto steg 1 procent på den sura Londonbörsen.

Järnmalm, som är den primära insatsvaran i stål, såg en kraftig prisförstärkning i början av året efter den katastrofala dammkollapsen vid en gruva i Brumadinho, Brasilien, som bragte över 300 människor om livet. Därefter har flera andra faktorer, bland annat leveransbegränsande väderlek, bidragit till utbudsbrister. Samtidigt har den kinesiska stålproduktionen fortsatt leverera överraskande höga rekordresultat de senaste veckorna.

Priset på järnmalm har därmed stått i kontrast till prisutvecklingen på metallsidan under året. Metallmarknaden har darrat betänkligt av farhågor om att ett uppblossande handelskrig ska dra ner efterfrågan på metaller som är avgörande för den konjunkturkänsliga verkstadsindustrin.

Fredagens nyhet om att den brasilianska järnmalmsproducenten Vale nu återigen varnat lokala myndigheter för att ännu en av bolagets avfallsdammar kan komma att kollapsa så snart som nästa vecka bedömdes initialt ha liten effekt på priset eftersom att gruvan är stängd. Men under fredagsförmiddagen har nyheten satt tydlig fart på priset, för dagen runt 4 procent upp.

Den här gången handlar det om en damm i samhället Barão de Cocais i sydöstra delen av landet till följd av problem i en inaktiv gruva i närheten. Risken påtalades redan i februari, men nu säger bolaget sig ha sett tecken på att ett jordskred vid gruvan i närtid skulle kunna förstöra dammen, enligt Wall Street Journal.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -