Vapenaktierna som slår index

Börs Vapenaktierna håller ställningarna. Hittills i år har världens tio största tillverkare stigit med i genomsnitt 19 procent. Fortsatt geopolitiska spänningar talar för sektorn.

Det romerska talesättet "Om du vill ha fred, rusta dig för krig" gäller i högsta grad ännu. Vapen- och försvarsaktierna följer med världens ökade rustningsutgifter uppåt.

De tio största vapentillverkarna slår index hittills under 2019. Bäst har det gått för den europeiska luftfartsjätten Airbus, vars aktie rusat med hela 43 procent i år.

Airbus är förutom att det är Europas största tillverkare av civila flygplan också Europas största flygvapentillverkare. Knappt 20 procent av omsättningen kommer från försvarsdelen.

I deras produktutbud ingår transportplanen A400M, C295 och CN235, tank- och transportplanet A330 MRTT och stridsflygplanet Eurofighter Typhoon

De två största ägarna i Airbus är franska respektive tyska staten med vardera 11 procent av aktierna. Airbusaktien är primärnoterad på Parisbörsen.

Den genomsnittliga riktkursen bland de 24 analytiker som bevakar aktien är 133 euro. Idag handlas aktien till 120 euro.

Sju av världens tio största vapentillverkare är amerikanska. Bäst av dessa har det gått för L3 Technologies. Bolaget sysslar främst med säkra kommunikationssystem, telemetri, navigationspaneler och kommandocentraler.

Största kunderna är USA:s militär och amerikanska departementet för inre säkerhet (Homeland Security) samt andra underrättelseorganisationer.

L3 Technologiesaktien är upp 37 procent i år. Största ägaren är fondbolaget Vanguard med 11 procent av aktierna.

Bolaget väntas öka omsättningen med 7 procent i år. Aktien handlas till ett p/e-tal på 20 för innevarande år.  

Fortsatt bra har det också gått för världens största militärflygplanstillverkare Lockheed Martin. Aktien är upp 27 procent i år.

Lockheed Martin tillverkar bland annat världens mest kända militärtransportflygplans Hercules och stridsflygplanet F35.

Den amerikanska staten står för 80 procent av omsättningen. Största ägare är fondbolaget SSgA Funds Management som äger 16 procent av bolaget.

Trots uppgången håller de 21 analytikerna fast vid att aktien är köpvärd. Den genomsnittliga riktkursen är 369 dollar per aktie.

Den svenska försvarsaktien Saab har inte alls lyckats hänga med i uppgången. Hittills i år är aktien ner drygt 7 procent. 

I år väntas USA lägga 686 miljarder dollar på sin krigsmakt. Siffran motsvarar 3,5 procent av USA:s BNP.  Även om det kan låta högt och det är högt så är det lägre än vad det var under exempelvis kalla kriget, då landet i genomsnitt la 6 procent av sin BNP på militärutgifter.

Inom Nato är målet att länderna inom försvarsalliansen ska lägga motsvarande 2 procent av BNP på försvar. Det är något som talar strukturellt för sektorn eftersom många Natoländer inte når upp till målet. Till exempel väntas Tyskland inte nå 2-procentmålet förrän i mitten av 20-talet. 

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Land Värde Md USD %, 2019
Boeing USA 194 7
Airbus EU 106 43
Lockheed Martin Group USA 94,8 28
Northrop Grumman USA 50 20
Raytheon USA 49,6 16
General Dynamic USA 48,5 7
Thales Frankrike 25 -2
L3 Technologies USA 19 37
BAE Systems UK 11,3 1
Leonardo Italien 6,3 29
       
Källa: Bloomberg      
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -