Svensk småbolagsfond månadsvinnare

Fondkommentar Världens börser toppade i slutet på april efter en urstark start på börsåret 2019. Sedan har börserna fallit brant. Placera har tittat närmare på vilka fonder som är vinnare i den senaste månadens tuffare börsklimat.

Det finns ganska många fonder som klarat sig bra de senaste veckorna, men huvuddelen av fondkollektivet har haft det tuffare att leverera avkastning. Men det är tydligt att allt flera fondförvaltare nu tror på en längre period med svagare börs. Det visar inte minsta Bofa Merrill Lynch senaste investerarenkät som tidigare i veckan landade i mailen.

Investerarenkäten gjordes under den turbulenta perioden, 3 till 9 maj, vilket gör att den verkligen fångar upp investerarnas sentiment och riskvilja. Den visade att en tredjedel av de tillfrågade har ökat skyddet i portföljerna mot kraftigt fall på aktiemarknaden under de närmaste månaderna, vilket är den högsta nivån någonsin. Det är något vi redan fångat upp på Placeras redaktion och varit ett återkommande tema när vi träffat fondförvaltare den senaste månaden.

Men samtidigt är investerarna inte förberedda på en total kollaps i handelsförhandlingar som kan leda till ett fullskaligt handelskrig. Trots att just handelskriget legat högst upp som den största riskfaktorn i enkäten under en mycket lång period något som skulle få börserna att sjunka kraftig.

Enkäten hade en annan liten skrivning som fångade mitt intresse. Det var investerarnas syn på euroområdes aktieinvesteringar som varit väldigt lågt under en lång period men som nu ser ut att vända. Det är faktiskt något som även fått genomslag på listan över vinnarfonder som innehåller flera europafonder, vilket var länge sedan.

För den som vill fördjupa sig i utvecklingen för de globala aktiemarknaderna och vilka makrofaktorer som dominerat den senaste månaden, hänvisar jag till Pekka Kääntäs artikel.

Placera har i vanlig ordning valt att lista vinnar- och förlorarfonder ur Avanzas fondutbud. Det skiljer 17 procentenheter mellan den bästa och den sämsta fonden, vilket är mindre än vanligt. Kanske ett tecken på att det varit en tuffare månad än vanligt.

Drygt halva listan innehåller fonder med europeisk anknytning. Överst på listan tronar en Sverigefond med fokus på små- och medelstora bolag. Fonden har levererat klart bättre än kategorisnittet för liknande fonder som är knappt 2 procent. Och den har solklart högst avkastning under månaden.

Utöver det finns det fyra europafonder med helt olika investeringsfokus. Intressant att notera är att vi hittar två fonder på listan som investerar i noterade riskkapitalbolag och tillhör branschfonden onoterat. Något som Placera tidigare skrivit om i Så investerar du direkt i PE-bolag.

Strand Småbolagsfond är en aktivt förvaltad fond som investerar i små och medelstora bolag med stabil vinstutveckling och starka balansräkningar. Fonden förvaltas av Johan Torén och det är en specialfond med ett koncentrerat innehav på runt 25 innehav. De tio största innehaven utgör drygt halva fondens värde. Fonden har rusat hela 7,5 procent den senaste månaden.

De klart största bolagen är medicinteknikbolaget Xvivo Perfusion på 7,1 procent och Sectra som är verksamma inom medicinsk teknik och kommunikations med 6,7 procent. Teknik- och energibolaget Climeon är fondens tredje största innehav och väger drygt 6 procent. Största sektorer i fonden är hälsovårdsbolag och teknikbolag.

Fondens tre största innehav har haft en väldigt hög avkastning i år. Xvivo Perfusion har avkastat 47 procent, Sectra 65 procent och Climeon hela 71 procent.

Näst bästa fond är en japanfond som förvaltas av JP Morgan. JPM Japan Equity A har utklassat övriga Japanfonder under månaden. Och den hör till en bästa Japanfonden i år med en avkastning på drygt 23 procent. Knappt två tredjedelar av fonden är investerade i storbolag. Största sektor är Teknikbolag på 24 procent följt av industribolag med knappt 20 procent.

Fondens största bidragsgivare är i år är det japanska digitala betaltjänstbolaget GMO Payment Gateway som stigit 61 procent.

Vi har fem fonder med tydlig Europainriktning på vinnarlistan. Två av fonderna har småbolagsfokus och två av fonderna satsar i huvudsak på fastigheter. Den som haft högst avkastning under månaden är Belfius Equities Europé Conviction C Cap, som stigit 5,5 procent under månaden.

Fonden har 58 investeringar och de tio största innehaven väger 36 procent. Största landet är Storbritannien på 25 procent och finansbolag är största sektor på 26 procent.

Brittiska försäkringsjätten Prudential och belgiska banken KBC Group som är fondens största innehav. Prudential har stigit hela 18 procent sedan årsskiftet. Men fondens största bidragsgivare i år är den belgiska ölproducenten Anheuser-Busch, som har avkastat 30 procent.

På vinnarlistan hittar vi två fonder som investerar i noterade Riskkapitalbolag. Både båda fonderna DNB Fund - Private Equity retail B och OPM Listed Private Equity har den stora amerikanska riskkapitaljätten Blackstone Group som största innehav. Aktien har stigit drygt 9 procent den senaste månaden.

Förlorarlistan består som tidigare månader av två Turkietfonder. Förutom dem är det en stor spridning på fonderna. Vi hittar råvarufonder, energifonder, Koreafonder och en fond som använder Artificiell Intelligens för att hitta bra investeringar.

Det har höjts många röster om den svaga svenska kronan. Men Turkiet har i år den näst sämsta valutautvecklingen efter Argentinas valuta mot den amerikanska dollarn. Då ska man vara medveten om att den turkiska liran tappade 30 procent i värde mot dollarn under 2018.

Både inhemska och utländska investerare börjar nu misstro regeringens möjligheter och vilja att reformera och återställa landets ekonomi. Det efter år av en för lättvindig penningpolitik och finanspolitik som fått inflationen att stiga helt okontrollerat till 20 procent, vilket är fyra gånger högre än den turkiska centralbankens målinflation. Flera investerare ser nu risken för att landet kommer att få stora problem med återbetalning av de stora dollarlånen som både staten och företagen i landet tagit.

De utländska investerarna fortsätter att ta hem vinster och den amerikanska dollarn har stärkt mot den turkiska liran med 4 procent den senaste månaden. Valutaförändringen förklarar en stor del av nedgången i turkietfonder som tappat runt 5 procent den senaste månaden.

Bloombergs basmetallindex har tappt betydligt i värde den senaste månaden, vilket fått flera råvarufonder på fall. De viktiga basmetallerna nickel och koppar har tappat närmare sju procent. Handelskriget och svagare utsikter för världsekonomin anses vara anledningar till den minskade riskaptiten för basmetaller och råvaror.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -