Heta Listan tänker på nattsömnen

Heta listan Rapportsäsongen är snart över och svängningarna stiger på börsen. Efter en mycket bra start på 2019 är det hög tid för en snabb genomgång av aktierna på Heta Listan.

Det stormar lite mer på börsen än tidigare. Året har fått en drömstart och det har varit lite för enkelt att skapa hög avkastning. Det är en verklighet som inte kommer bestå. Kanske är den ökade oron på börsen ett första varningstecken om att det snabba rallyt i alla fall börjar lida mot sitt slut.

Förra veckan höjde jag stop loss-nivåerna i ett antal affärsförslag på listan. Börsen är ännu skakigare och därför har jag valt att göra en större översyn av affärsförslagen. Listan rymmer en hel del upparbetade vinster och 2019 kan därför bli ett bra år för Heta Listan. Det vore synd att slösa bort för att jaga sista kronan. Målet med Heta Listan-strategin är att leverera avkastning i absoluta termer oavsett hur börsen utvecklas. För nattsömnen vore det därför skönt att låsa in en del av dessa vinsterna.

Både för er läsare, och för min egen skull, har jag därför väldigt kort gått igenom bolagen på listan. Jag har scannat nyhetsflödet och granskat de senaste rapporterna, samt tagit del av analytikernas uppdaterade prognoser. Kontentan av genomgången nedan är höjda stop loss-nivåer och ett par avslut bland affärsförslagen. De nya stop loss-nivåerna är markerade med fetstil och med en stjärna i tabellen.

Waste Management

Den starka trenden i WM-aktien är intakt. USA:s största sophanteringsbolag Waste Management har trotsat oron på världens börser. Av den anledningen finns därför inget skäl att lämna affärsförslaget.

Skärpta regler i USA kring sophanteringen talar för att affärerna strukturellt kan fortsätta växa. I senaste kvartalet föll resultatet dock 12 procent. Detta ska bero på investeringar i ny teknik och marknaden har tagit avvikelsen med ro.

Tidigare samma månad annonserades att bolaget vill köpa konkurrenten Advanced Disposal Services för 2,9 miljarder dollar, vilket gör affären till den största i sektorn på över ett decennium, enligt 4-traders. För att finansera affären ställer bolaget ut (senior notes) konvertibler till ett värde av 4 miljarder dollar. Den längsta (1 miljard dollar) med löptid fram till 2049 och en ränta på 4,15 procent årligen.

Bolaget har också hunnit besluta om en kvartalsvis utdelning på 0,5125 dollar. Analytikerna har inte inkluderat det förväntade förvärvet i sina prognoser ännu. Verksamheten som den står och går väntas växa vidare i maklig takt. I år antas omsättningen stiga med 5 procent, och 4,3 procent under 2020. Vinsten per aktie väntas krympa något i år, men stiger sedan vidare under 2020 och 2021. En ny uppdatering kring siffrorna är lämplig framåt sommaren, om och när förvärvet blivit verklighet.

För att skydda vinsten i affärsförslaget höjs stop loss-nivån till 100 dollar.

Paypal

Det är heller ingen panik kring trenden i Paypal-aktien. Kursresan har gått fort uppåt och skakar det till ytterligare förväntar jag mig att aktien faller tillbaka relativt kraftigt mot tidigare bottnar.

Paypal som är ett av internets största transaktionsbolag har meddelat att man investerat 500 miljoner dollar som del i Ubers enorma börsnotering. Finansmedia har inte sparat på kritiken kring Uber, men Paypal ser sannolikt en stor potential i ett samarbete med taxibolaget och hanteringen av framtida betalningar. Värderingen på bolaget och dess enorma förluster taget åt sidan.

CRM-bolaget Salesforce har gjort en liknande investering, dock betydligt mindre och i Uber-konkurrenten Lyft.

Paypal slog analytikernas förväntningar i första kvartalet. Väntat var en omsättning på 4,12 miljarder dollar och bolaget levererade på 4,13 miljarder dollar. Den justerade vinsten per aktie steg med 37 procent. Och bolaget adderad ytterligare 9,3 miljoner nya aktiva konton. Swish-kopian Venmo hade vid utgången av första kvartalet mer än 40 miljoner användare.

För att skydda vinsten i affärsförslaget höjs stop loss-nivån till 100 dollar.

Shopify

Shopify erbjuder nyckelfärdiga e-handelsplattformar för så lite som 9 dollar i månaden. Systemet går att få med butiksfront, betalningssystem och en modul för orderuppföljning. I samma gränssnitt hanteras också annonseringen i sociala medier.

Aktien har varit ett av de bästa affärsförslagen på Heta Listan i år. Sedan aktien valdes till listan denna gång har prislappen stigit med ungefär 40 procent.

Trenden i aktien är urstark om än svävningarna är lite stora. Så på den punkten finns få anmärkningar att göra.

Intäkterna fortsätter att växa snabbt för Shopify men utan att bolaget lyckas göra vinster ännu. I första kvartalet, justerat för kostnaden hänfört optionsprogram, tappade verksamheten 9 cent per aktie.

Omsättningen steg till 320,5 miljoner i kvartalet mot väntade 310 miljoner dollar, enligt Market Screener. Guidningen från bolaget är en omsättning mellan 1,48-1,5 miljarder dollar 2019.

I prognoserna som finns tillgängliga stiger intäkterna exponentiellt och tack vare SaaS-affärsmodellen följer rörelseresultat med uppåt. Analytikerna tror att bolaget når sitt eget omsättningsmål under 2019 och att man sedan adderar ytterligare 500 miljoner dollar i omsättning under 2020.

För att skydda en del av vinsten i affärsförslaget höjs stop loss-nivån till 237 dollar.

Atlassian

PaaS-bolaget Atlassian har specialiserat sig på samarbeten inom grupper av mjukvaruutvecklare. Olika typer av mjukvarulösningar blir en större del i nästan alla bolagsverksamheter och utvecklarna får därför en mer central roll. På Atlassians plattform kan arbetsflöden följas av alla olika avdelningar. Och den ansvarige för ett delmoment kan göra sitt jobb och bocka av åtgärden. En känd applikation från bolaget är kommunikationsverktyget Jira.

Aktien handlas nära nyligen nådda rekordnivåer och den stigande trenden är intakt. Volatiliteten har ökat något, vilket är en liten varningssignal. Men det finns inga skäl att lämna positionen just nu på grund av detta.

Bolaget har ett brutet räkenskapsår och redogjorde för en knapp månad sedan för sitt tredje kvartal. Omsättningen steg med 38 procent. På rörelsenivå gjorde bolaget en förlust på 27,6 miljoner dollar, vilket var betydligt mer än 10,3 miljoner dollar back motsvarande period ett år tidigare.

Tillväxtresan förblir dock intakt i analytikernas estimat. För helåret väntas en omsättningstillväxt på närmare 40 procent, och året efter ungefär 30 procent. Några vinster väntas inte förrän någon gång efter räkenskapsåret som avslutas år 2021.

De stora förlusterna gör aktien mer riskfylld. Paradgrenen är tillväxt och värderingen hänger på att bolaget fortsätter växa i en explosiv takt.

För att skydda en del av vinsten höjs stop loss-nivån i affärsförslaget till 116 dollar.

Cisco

Cisco levererar ryggraden till internet. Tack vare trender som Internet of things, molntjänster och utrullningen av nya mobilnät lär Cisco ha att göra.

Med ett börsvärde kring 230 miljarder dollar tillhör bolaget ett av få så kallade mega-caps. Det existerar sällan fler än 30 under samma tid i USA. Bolaget sysselsätter över 70 000 personer och omsätter årligen mer än 50 miljarder dollar.

Cisco är mer rimligt värderat än många andra Heta Listan-bolag. På årets väntade resultat handlas aktien till p/e 17–18. Omsättningen antas växa med ungefär 5 procent årligen, och vinsten ökar i prognosen med 6,5 procent mellan 2019 och 2020.

Trenden i Cisco-aktien var stark under årets inledning. Men utvecklingen har varit sur i ungefär en månad. Från toppnoteringen över 55 dollar har aktien fallit tillbaka till vår ingångsnivå kring 52 dollar.

För att inte riskera att affärsförslaget slår över på minus får aktien lämna Heta Listan. Istället läggs aktien under bevakning för att kanske bli aktuell igen.

Mastercard

Kortjätten Mastercard kvalade in samtidigt som Cisco på listan och är också ett så kallat mega-cap-bolag. Bolaget väntas knappa igen på marknadsledande Visa, framförallt genom expansion utanför USA.

I Sverige är kortbetalningar helt dominerande. Men globalt sker förfarande transaktioner till ett värde av 17 miljarder dollar varje år med kontanter eller checkar som betalningsmedel.

Det strukturella tillväxt-caset i Mastercard väntas därför hålla i sig i många år. Oavsett nya betalningslösningar som dyker upp har få möjligheten att runda kortbolagen. Så även utan att ett plastkort används rent fysiskt så sker transaktionerna emot ett betal- eller kreditkort.

Aktien har backat något under den senaste tidens oro men befinner sig fortfarande i närheten av tidigare rekordnivåer. Trenden ger alltså ingen signal om att det är dags att lämna aktien.

Mastercard handlas till en framåtblickande värdering på p/e 32 för 2019. Den fina tillväxtsviten i omsättningen, vilken varit stigande i mer än fem år, antas fortsätta.

I år spås en omsättningstillväxt på 12 procent. I året efter 13,5 procent. Vinsten per aktie tros stiga med 35 procent i år och ytterligare 18 procent under 2020, enligt 4-traders.

På det hela taget finns ingen anledning att inte äga Mastercard på längre sikt. Stop loss-nivån låter jag vara oförändrad på 217 dollar.

McDonalds

Rådande hälsotrender har inte hämmat McDonalds framfart. Tidigare plumpa försök att hetta till restaurangens bjudande har gått så där. Men nu verkar man funnit ett koncept som passar både gamla trogna kunder och nya, mer medvetna konsumenter. Nu förtiden finns fler alternativ med kyckling och även vegetariskt.

För att effektivisera orderläggningen jobbar bolaget aktivt med ny teknik, beställningar i mobilen och via automatiserade orderstationer. Bolaget har också ställt om till en mer renodlad franchise-modell.

Marknaden fokuserar på lönsamhetsförbättringarna som skett i bolaget, för omsättningen den väntas inte växa särskilt mycket. Däremot ser analytikerna att vinsten per aktie ökar med 6 procent i år och 8 procent under 2020. Verksamheten är stabil och mindre känslig för svävningar i konjunkturen.

Av siffrorna att döma är McDonalds inget typiskt Heta listan-bolag med blomstrande tillväxt. Trenden i aktien är dock fortsatt stigande och volatiliteten relativt låg. Därför får den vara kvar på listan.

Stop loss-nivån höjs till 193,50 dollar för att låsa in en del av vinsten.

Indutrade

Börsens förvärvsmaskiner tuggar på. Detsamma gäller för Indutrade som funnits med på Heta Listan sedan 3 april. Det senaste fem åren har Indutrade vuxit omsättningen med 12 procent årligen, främst genom förvärv.

Men bristen på nya objekt att lägga under paraplyet har oroat investerarna rätt länge. Men även i första kvartalet 2019 lyckades bolaget att växa mer än målet om 10 procent. Ebitda-resultatet ökade man med hela 19 procent mot föregående år.

Aktien har dock fallit tillbaka lite under den senaste turbulensen och trenden är mer volatil än tidigare. För att skydda den lilla vinst som finns kvar i affärsförslaget tas aktien bort från listan.

Getinge

Det var en teknisk formation som väckte mitt intresse för sargade medicinteknikbolaget Getinge. Efter ett par tuffa år med kvalitetsproblem och på hälsningar från amerikanska läkemedelsverket FDA, så vädrade aktien och analytikerna som följer den morgonluft.

Första köpsignalen var ett gyllene kors i aktien, därefter följde flera nya rekommendationer och skriverier om bolaget i media. Analytikerna förväntar sig att marginalen har bottnat och att den letar sig högre fram till 2021. Det gör också att vinst-multipeln framåtblickande ter sig allt mer attraktiv.

På kort tid har Getinge stigit över 20 procent, och för mig som inte gjort någon djupare analys av situationen i bolaget är det lockande att ta hem vinsten. Därför avslutas affärsförslaget.

Cellavision

Medicinteknikbolaget Cellavision säljer produkter för att automatisera användningen av konventionella mikroskop i laboratoriemiljöer. Framförallt avsedda för blodanalys.

Cellavision har tidigare inriktat sig mot stora labb och större djursjukhus. Men bolaget har ganska nyligen lanserat en ny produkt, vilken även lämpar sig för mindre sjukvårdsinrättningar.

Systemen säljs in med låga marginaler men bolaget kan sedan sälja förbrukningsmateriel med goda marginaler.

Aktiemarknaden har förtrollats av bolagets höga tillväxt. I senaste kvartalet ökade omsättningen med 33 procent. Men också de löpande lönsamhetsförbättringarna. Sedan 2010 har rörelsemarginalen stigit från närmare 11 procent till närmare 32 procent i första kvartalet 2019.

Men värderingen är också satt därefter. EV/ebit över rullande tolv månader är 58 och p/e-talet 75. Så det krävs nu att bolaget ska växa i en minst lika snabb takt och under väldigt lång tid för att multipeln ska förefalla som rimlig.

Att multipeln är stretchad syns också i aktiehandeln. Trenden är fortfarande stigande men volatiliteten har ökat. Heta Listan spekulerade i ett tekniskt utbrott på ovansidan i aktien när den kandiderade till listan. Detta skedde men nu har aktiekursen fallit tillbaka till utbrottsnivån. En vändning här skulle bekräfta den rådande positiva trenden. Men de stora svängningarna i kombination med den ansträngda värderingen har höjt ytterligare varningsflagg.

För att ta det säkra före det osäkra höjs stop loss-nivån till samma nivå som Heta Listan klev in i aktien, alltså 304 kronor.

Autodesk

Autodesk är ingenjörernas svar på Adobes svit för redigering av bild och ljud. Autodesk säljer sin programvara för konstruktionsritningar och industridesign som en SaaS-tjänst. Det mest kända programmet heter Autocad. Programmet är en självklarhet för västvärldens ingenjörer och att ”cada” är ett välkänt begrepp.

Bolaget har kommit långt i sin emigration till SaaS och har nästan helt och hållet frångått licensförsäljningen. När resan är nästan komplett svalnar katalysator-effekten ifrån omställningen, vilket är en liten oro.

Men tar vi del av analytikernas prognoser syns mindre få till oro. Förutom den i dagsläget höga värderingen (vilket gäller för de flesta välkända SaaS-bolag).

I år väntas bolaget gör en förlust på 81 miljoner dollar. Men pendeln skiftar under nästa år då resultatet spås bli 337 miljoner dollar. P/e-talet faller då till 124. Men längre ut på tangenten, redan 2022, har värderingen fallit till p/e 36, vilket i SaaS-världen är en relativt kort väg till lönsamhet.

Också omsättningen snöbollar. I år spås en tillväxt på 25 procent, året efter 27 procent, och år 2021 ungefär 22 procent, enligt 4-Traders.

Eftersom bolaget levererar en självklar mjukvara för ingenjörs-communityn ser jag aktien som säker på Heta Listan. Så länge resultaten motsvarar prognoserna.

Jag har skrivit om Autodesk tidigare men aktien är det färskaste inslaget på Heta Listan. Affärsförslaget visar just nu en liten förlust, och ingen kan väl påstå att Listan var först på bollen denna gång.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -