Är det här slutet på börsfesten?

Utblick Säg den lycka som varar. Handelskriget mellan USA och Kina har eskalerat och detta har triggat en snabb rekyl nedåt på världens börser. Osäkerheten är tillbaka, men är börsfesten slut?

Var tullarna från USA verkligen en stor överraskning för investerarna, eller behövdes det bara en anledning att plocka hem årets rejäla vinster? Det råder antingen-eller-stämning på börsen och svängningarna är allt annat än hälsosamma.

Säsongsmässigt närmar vi oss en lugnare period. Men att kalla kursreaktionen i maj för stillsam vore att överdriva. Från toppnoteringen har Stockholmsbörsen (OMXS30) backat 7 procent på ett drygt dussin handelsdagar, snart är årets rally halverat. Men siffran är inte justerad för utdelningar, vilket mildrar fallets omfattning.

Under våren valde marknaden att först diskontera en låg ränta under många år framåt, och sedan prisa in ett gynnsamt handelsavtal mellan USA och Kina. Friska rapporter från bolagen spädde sen på börsuppgången.

Nästan hela rapportsäsongen är avklarad och de amerikanska S&P500-bolagen lyckades prestera små vinstökningar trots svåra jämförelsetal. Väntat var ett tapp på marginalen. Också svenska storbolag har bekänt färg, oaktat oron för en sluttande konjunktur i Europa.

Nu har USA:s president höjt tonen och istället gjort verklighet av sina hot mot Kina. Därmed höjs tullsatsen från 10 till 25 procent på kinesiska varor värda 200 miljarder dollar.

Detta kryddades sedan med hot om ytterligare tullar på övriga kinesiska importvaror värda 300 miljarder dollar. Kina svarade med att samma ammunition, om än i en nättare kaliber. Landet inför tullar på amerikanska varor som förs in i landet värda 60 miljarder dollar.

Sparfavoriten Apple var en av aktierna som hamrades hårt under måndagen. Börsgiganten, som stigit kraftigt under året, förlorade närmare 6 procent av sitt värde, motsvarande 53,3 miljarder dollar. En del av förklaringen står bak på Iphone. ”Designed in California. Assembled in China.” 

Nästa steg i upptrappningen från USA kan bli 25-procentiga tullar på europeiska bilar. Några menar att Trump inte vill föra krig på flera fronter samtidigt, andra att den hårdföra förhandlingstaktiken är som klippt och skuren ur the Art of the deal. Och att det hela faktiskt kommer lösa sig ganska snart.

När börshumöret svänger snabbt och stämningen främst beror på en faktor finns få goda råd att ge. Räkna med ökad turbulens under maj. Det är väl ungefär vad alla tyckare, mig själv inkluderat, har att komma med.

Jag vill dock damma av den gamla börsskrönan; When in doubt, stay out. Det finns inget tvång att spekulera på utgången av handelstumulten.

Att inte spekulera kan betyda flera saker. Antagligen beror det på hur portföljen sett ut när årets uppgång drog igång.

I en väska redan full med spekulationer om en vändning för konjunkturen och bolag vars framgångar på börsen varit avhängt konjunkturförbättringar och en lösning på handelskonflikten, så finns det kanske skäl skala av. Alltså att spekulera mindre helt enkelt och ta hem en del av vinsten i bolag du inte känner dig helt säker på. Det finns ingen skam i det.

Kollegan Pär Ståhl har granskat det globala kapitalflödet och en tredjedel av de professionella investerare som svarat på Bank of America Merrill Lynchs förvaltarenkät säger att de adderat ett skydd mot ett kraftigt börsfall till portföljen. Allokeringen är till och med den största sedan finanskrisen. Proffsen spekulerar alltså på mera nedgång.

Min egen portfölj har svängt rejält senaste veckorna. Jag har skalat av på mina breda bett i Sverige. Det är investmentbolaget Industrivärden som fått stryka på foten.

Men huvudtemat i min portfölj är fortfarande intakt. Portföljen är fullastad med amerikanska mjukvarubolag. Dessa drabbas inte direkt av handelskonflikten, men har ändå tappat höjd när investerarna flytt börsen.

Dock ser jag i dagsläget ingen akut anledning att sälja dem. Bolagen växer snabbt av egen kraft och det har varit svårt att hitta samma tillväxt någon annanstans på börsen.

För att skydda årets uppgång har jag dock börjat fila på stop loss-nivåer i dessa aktier. Egentligen enbart för att skydda årets avkastning på kontot.

För Placeras köpvärda aktier är grundidén att vara ännu mer långsiktig. Varje bolag på listan är där på egna meriter och ett kortare börsoväder ska inte påverka anslaget allt för mycket.

Kanske finns det skäl att utvärdera förutsättningarna för högt värderade verkstadsbolag som Hexagon inför junilistan. Men det beslutet behöver inte fattas förrän om två veckor.

När marknaden är väldigt fokuserat på en fråga och utfallet är tämligen svartvitt, då får det en allt-eller-inget-effekt på börsen. Det gör marknaden volatil och svår. Men än finns det tid att lösa tullproblematiken innan den faktiskt träder i kraft. Kanske hinner börsen vända upp igen innan vi vet ordet av.

Placeras lista med köpvärda aktier har klarat tumulten relativt väl. Men över hela linjen är resultaten svala. Lifco står på plus sedan strategisläppet inför maj, inkluderat utdelningen har aktien stigit med mer än 4 procent. Balder har stigit 1,5 procent.

Högt prisade Placera-favoriten Nibe fortsätter att leverera resultatmässigt. I första kvartalet var redovisningen helt i linje med vad analytikerna förväntat, vilket innebär en omsättningsökning på 18,5 procent, var av 13,3 procent räknas som organisk tillväxt.

Resultatet efter skatt steg till 416 Mkr, och med 24 procent mot motsvarande period ett år tidigare. Rörelsemarginalen var dock lite sämre än tidigare. Knappt 30 procent av Nibes omsättning kommer från Nordamerika och 40 procent från Europa exklusive Norden.

Också Balders kvartalsresultat bör lyftas fram som starkt. Förvaltningsresultatet per aktie steg med 32 procent, och substansvärdet ökade till 289 kronor per aktie. Detta innebär fortsatt att Balder handlas med en premie. Just nu på strax över 5 procent.

Den 8 maj lämnade Wirecard rapport för det första kvartalet. Siffrorna var starka. Transaktionsvolymen ökade med 37 procent jämfört med samma kvartal förra året. Vinsten före skatt ökade med 40,7 procent. Samtidigt passade bolaget på att höja prognosen för 2019. Bolaget spår nu en vinst före skatt för helåret 2019 på mellan 760 och 810 miljoner euro mot tidigare 740 och 800 miljoner euro

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -