Fingerprint: Rörelseresultat -2 Mkr

Q1 Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning, redovisar ett rörelseresultat om -1,9 miljoner kronor (-175) för det första kvartalet 2019.

Bruttomarginalen uppgick till 23 procent (15). Ebitda-resultatet var 35,8 miljoner kronor (-149).

Nettoomsättningen uppgick till 343 miljoner kronor (290), en ökning med 18 procent.

Kassaflödet från den löpande verksamheten blev -161 miljoner kronor under kvartalet (-204).

Fingerprint Cards orderingång har fortsatt utvecklas positivt under inledningen av det andra kvartalet.

Det skriver biometribolagets vd Christian Fredrikson i rapporten för det första kvartalet efter att ha konstaterat att omsättningen under årets tre första månader ökade med 18 procent i förhållande till första kvartalet 2018.

Bolagets rörelseresultat uppgick till -1,9 miljoner kronor i det första kvartalet.

"Fingerprints ska kunna uppnå högre lönsamhet och jag bedömer att den positiva lönsamhetseffekten av generationsbytet till FPC1511 kommer att fortsätta under det andra kvartalet 2019. FPC1511 har mottagits väldigt väl av våra OEM-kunder, och denna sensor kommer att vara en bärande del i vår produktportfölj inom kapacitiva sensorer under 2019", skriver han vidare.

Under det första kvartalet startades ytterligare tester inom fingeravtryckssensorer för betalkort och Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson förväntar sig ökande aktivitet under 2019, med ett betydande antal tester.

"Affärsvolymerna kommer dock att vara blygsamma 2019, men vi förväntar oss att se en bredare kommersiell lansering under 2020", skriver han i bolagets rapport för det första kvartalet.

Han skriver även att det är "en mycket viktig strategisk prioritering" att bredda verksamheten till områden utanför mobiltelefoner, och Christian Fredrikson menar att bolaget är mycket väl positionerat för att ta en betydande andel av den framväxande marknaden för sensorer inom smarta kort.

I vd-ordet berör han att så kallade "in-displaysensorer" under året troligen kommer passera den kapacitiva sensorn och bli den värdemässigt största delen av marknaden för fingeravtryckssensorer för smarta telefoner.

"Vårt mål är att ta en betydande andel av denna växande marknad, och i februari lanserade vi FPC1610, vår första in- displaysensor som bygger på vår optiska sensorteknologi. Sensorn genomgår för närvarande tester hos våra OEM-kunder, och responsen har hittills varit god", skriver han vidare om detta.

Fingerprint Cards operativa kassaflöde uppgick till -161 miljoner kronor i det första kvartalet.

"Det negativa kassaflödet vi rapporterar i det första kvartalet kan förklaras av en säsongseffekt avseende leverantörsskulder och ett antal sena kundfordringar som reglerades veckan efter kvartalsslutet", skriver bolagets vd

Christian Fredrikson i rapporten för det första kvartalet.

Kassan uppgick till 338 miljoner kronor i slutet av mars. Den växte med 108 miljoner kronor efter utgången av det första kvartalet och fram till den 10 maj, skriver Fingerprints vd. Den 10 maj uppgick kassan till 446 miljoner kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -