USA-bolagen som kan bli tullförlorare

Marknadskommentar Det lutar åt fullt handelskrig mellan USA och Kina. Placera har listat de amerikanska bolag som kan bli de största förlorarna.

Den första reaktionen på den strandade handelsavtalsförhandling har varit att handla ner i princip alla börser. De amerikanska börserna har faktiskt klarat av den sista veckan bättre än börserna i Europa och vår egen Stockholmsbörs, trots att höjda tullar i båda riktningar mellan Kina och USA primärt kommer att slå på bolag i två handelsträtande länderna.

Visst går det att argumentera för att det är ett globalt handelskrig och det påverkar europeiska bolag som har produktion i USA, som sedan exporteras vidare till Kina och på den vägen drabbas av de kinesiska tullarna på amerikanska varor. Här har röster höjts för biltillverkare som tyska BMW och svenska Volvo som har USA-tillverkning skulle påverkas.

Men nu har jag valt att se på amerikanska bolag som har störst relativ försäljning i Kina, och har potentialen att bli de största förlorarna när Kina svarar med ökade tullar till 25 procent på 5 000 amerikanska varor den första juni. Det ser ut som det kommer att slå hårdast mot amerikanska jordbruksprodukter som exempelvis sojabönor. Men det finns många amerikanska bolag som har en allt större del av försäljningen i Kina och inte minst många teknikrelaterade bolag.

Urvalet är S&P 500 index, som innehåller de 500 största och mest omsatta börsnoterade amerikanska bolagen. Listan bygger på uppskattad och rapporterad omsättning i Kina relativt bolagets totala omsättning. Listan är inte fullständig, man vet inte den exakta handelsvägen var bolagens produkter hamnar i slutändan och om den sedan exporteras tillbaka till USA. Men tanken är att listan ger en sannolik exponering mot Kina som täcker de 25 amerikanska bolagen med störst exponering.

Många bolag på listan är hårdvaruproducerande teknikbolag. De tio bolagen som har störst omsättning från Kina är just den typen av bolag. Det handlar om tillverkare av processorer och halvledare, något som Kina inte är självförsörjande på ännu. Kina har ambitionen att bygga upp en egen hårdvaruindustri på sikt. Men fram till dess så importeras det mängder av teknisk hårdvara från amerikanska bolag och grannländerna Sydkorea, Japan och Taiwan.

De tre bolagen med störst exponering har en försäljning i Kina på mellan dryga 60 procent till över 80 procent. Alltså ett superberoende av bra kinesiska handelsrelationer. Vi hittar även teknikjätten Apple som har stor försäljning av iPhone, iPads, Apple Watch mm i Kina som uppskattas till minst 20 procent. Här försvåras det av att vi inte vet alla handelsvägar för en iPhone som tillverkas i Kina och har flera insatsvaror från både amerikanska teknikbolag och asiatiska teknikproducenter.

Vi hittar kafékedjan Starbucks i listan. Bolaget har storsatsat på Kina i många år. Det har skapat stor försäljningstillväxt och totalt står Kina för drygt 20 procent av omsättningen. Frågan är hur och vilken typ av tullar som kan beläggas här – eller kanske ingen, Starbucks skapar ju trots allt många lokala arbetstillfällen i Kina.

Det finns flera stora amerikanska bolag som ser ut att klara handelskriget bra, då man har avslutat sina Kinasatsningar eller inte har något större Kinaexponering.

Google med sitt noterade moderbolag Alphabet stängde ner sin sökmotor i Kina 2010. De har idag ingen nämnvärd exponering mot Kina. E-handelsjätten Amazon är en annan stor amerikansk spelare som har begränsad försäljning i Kina.

Även streaminggiganten Netflix har hållit sig borta från Kina, vilket har varit en medveten strategi då de fokuserar på 130 andra länder för sin expansion. Och de drabbas inte direkt av några ökade tullar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -