Flyg, olja och kronan lyfter inflationen

Makrokommentar April månads inflationsutfall innebar en viss lättnad för Riksbanken. Men fortfarande är det långt kvar till att den svenska inflationen stabiliseras kring inflationsmålet på 2 procent.

Den svenska inflationstakten (KPI) steg till 2,1 procent i apri,l vilket var något under analytikernas förväntningar om en inflation på 2,2 procent. Samtidigt steg det viktigare inflationsmåttet, KPIF, där effekten av räntesatsförändringar räknas av och som är Riksbankens inflationsmål, till 2,0 procent.

Visserligen studsar KPIF därmed upp till inflationsmålet på 2,0 procent men utfallet hamnar än en gång under Riksbankens prognos. Riksbanken hade räknat med en KPIF-inflation på 2,1 procent, så det är ändå med ganska liten marginal den här gången. Vilket torde vara en viss lättnad för banken.

Det som framför allt drev upp priserna under april var en kraftigt rekyl uppåt för flygpriserna samt att svagare krona och stigande oljepriser drivit upp priserna vid bensinpumparna. Underliggande var inflationen i övrigt något mer dämpad än väntat och KPIF exklusive energi och flygpriser dämpades från 1,7 procent i mars till 1,5 procent i april.

Givet att den svenska kronan fortsatt att tappa så får man sannolikt räkna med ett fortsatt uppåttryck härifrån på priserna även framöver. Däremot har oljepriset, bland annat till följd av ökad oro för den globala tillväxten, börjat sjunka och åter halkat under 70 dollar per fat.

Sammantaget räknar vi med att inflationen kommer att ligga nära Riksbankens inflationsmål under kommande månader men, i alla fall utgående från bankens egna prognoser, ska KPIF-inflationen åter sjunka ner under inflationsmålet framåt sensommaren. Däremot troligen inte med den marginal som Riksbankens själva räknar med eftersom kronan försvagats betydligt mer än förväntat efter bankens mjuka räntebesked i samband med det senasre penningpoltiska mötet den 25 aptil.

Givet att den svenska inflationen väntas ligga en bit under målet under hösten och troligen även under större delen av 2020, samtidigt som konjunktursignalerna varit åt det svagare hållet, är det svårt se hur Riksbanken ska kunna genomföra den planerade räntehöjningen mot slutet av det här året eller i ineldningen av nästa. Vi på Placera räknar i alla fall med att det inte blir någon räntehöjning inom överskådlig framtid.

På marknaden syns en förstärkning av kronan med några ören mot både euro och dollar efter att inflationsutfallet publicerats. Det ska dock sättas i relation till den kraftiga kronförsvagning som skett under de senaste veckorna och ska absolut inte tas som något tecken på att marknaden ändrat sin syn på kronan eller Riksbanken.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -