Investerarna tar position för nedgång

Fonder De globala investerarna positionerar sig för en kraftig nedgång på aktiemarknaden under de närmaste tre månaderna. Det visar den senaste investerarenkäten.

Mer än en tredjedel av investerare säger att de har skyddat portföljerna mot ett kraftigt fall på aktiemarknaden under de närmaste tre månaderna, den högsta nivån någonsin och till och med högre än under finanskrisen 2007 – 2008. Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 3 till 9 maj.

"Investerarna har väl säkrade portföljer men de är inte redo för ett totalt haveri i handelsförhandlingarna mellan Kina och USA. Investerarna ser liten anledning till att köpa i maj, om inte de tre k:na - krediter, konsumenten och Kina - snabbt överraskar uppåt", säger Michael Hartnett, chefsinvesteringsstrateg på Bofa Merrill Lynch.

Trots att rekordmånga investerare skyddar sina tillgångar mer än någonsin så är det bara 5 procent av investerarna som förväntar sig en global ekonomisk recession under året. Hela två tredjedelar tror att en eventuell recession kommer först under 2021 eller senare.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har tidigare kommit till undsättning när den amerikanska börsen fallit kraftigt. Synen hos investerarkollektivet är att man nu tror att amerikanska aktier skulle behöva falla till så låg som till indexnivån 2305 på S&P 500 index. Det motsvarar en nedgång med 16 procent från gårdagens stängningskurs, före Fed agerar för att stödja finansmarknaden genom att sänka räntorna.

Investerarna har en oförändrad nettokassa för den tredje månaden i rad på 4,6 procent. Vilket är snittet de senaste fem åren. Nettokassan ses som en kontraindikator över historiska snittet indikerar köp och under 3,5 procent indikerar säljsignal.

Den relativt stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – det finns torrt krut kvar. Bland hedgefondsinvesterarna säger 43 procent att de är nettolånga aktier. Det är oförändrat från april, men klart över mars då man nådde den lägsta nivån på två år.

Oron kring handelskriget är inte tillräckligt stor för att de globala investerarna ska förändra sin långa vy på teknik, sjukvård och sällanköpsvaror. Investerarna har ökat övervikten för teknikaktier till hela 34 procent, vilket är den högsta övervikten på 14 månader. Det är intressant att notera att övervikt en på hälsovårdsaktier minskar för den tredje månaden i rad. Det är den näst mest överviktade sektorn hos investerarna.

Ett tydligt trendbrott är synen på euroområdets aktier. Efter en tydlig undervikt som nådde botten i januari, ser man nu en liten övervikt. Samtidigt ligger kortning av europeiska aktier inte längre överst som den så kallad ”crowded trade”.

Marknaden ser tyska och spanska aktier som de mest sannolika att övervikta det närmaste året. Svenska aktier har minskat i intresse den senaste månaden. Minst attraktiva aktieinvesteringar i Europa anses fortfarande italienska och brittiska aktier vara. Störst förändring under månaden ser vi i franska aktier.

Tillväxtmarknadsaktier är fortfarande det populäraste tillgångsslaget som har störst övervikt. Samtidigt som Storbritannien är det minst populära landet att investera i.

Att vara investerad i amerikanska teknikaktier har tagit över ledartröjan för listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja. Vi hittar den amerikanska dollarn på en tredjeplats som fortsatt anses övervärderad. Att vara investerad på tillväxtmarknader som strategi fortsätter att sjunka, nu är den på en fjärdeplats.

De största riskerna och hoten mot fortsatt börsuppgång är oron för potentiellt handelskrig. Det har varit det största hotet under i princip hela 2018. Risken för en minskad kinesisk tillväxt är god tvåa på listan. Kvar högt på listan är även amerikansk politik som en tydlig riskfaktor.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -