Begravningsbyråer bra investering på sikt

Börs Trots strukturell tillväxt har världens största noterade begravningsentreprenörer inte varit något stillsam resa att äga senaste året. På lång sikt talar dock mycket för branschen.

Ordspråket säger att ingenting är säkert utom skatterna och döden. Fast under det senaste året har inte ens döden varit särskilt säker som investering.

De sex största noterade begravningsentreprenörernas aktier har i genomsnitt backat 18 procent jämfört med för ett år sedan.

Bakom nedgången ligger delvis färre dödsfall och ökad prispress.

Så sent som under måndagen vinstvarnade Storbritanniens största begravningsentreprenör Dignity om minskad vinst och omsättning. Aktien är ner hela 47 procent under de senaste tolv månaderna.

Under årets första kvartal minskade antalet dödsfall i Storbritannien med 12 procent. Omsättningen sjönk med 15 procent och resultatet var 42 procent lägre.

Anledningen till den lägre dödligheten är att influensan i år var mindre dödlig samt att vädret i år varit mildare.

Antalet dödsfall på de brittiska öarna väntas minska med 3 procent i år. Under första kvartalet genomförde Dignity 19 200 begravningar. Marknadsandelen är 12 procent.

I USA avlider årligen cirka 2,7 miljoner människor. Det är en siffra som väntas öka de kommande årtiondena i takt med att andelen äldre blir större. Beräkningar visar att siffran år 2040 kommer att ligga på runt 5 miljoner avlidna.

En mer oroväckande trend i USA är att medellivslängden sjunker. 2017 sjönk den till 78,6 år från föregående års 78,7 år.

Världens största noterade begravningsentreprenör är amerikanska Service Corporation International med runt 24 000 anställda. Bolaget har ett börsvärde på nära 8 miljarder amerikanska dollar.

Service Corporation International erbjuder begravningsarrangemang, kremering och kyrkogårdsskötseltjänster.

Största ägaren i Service Corporation är fondbolaget Vanguard med en ägarandel på 8,7 procent av aktierna följt av förvaltaren BlackRock med en ägarandel på 7,9 procent. Huvudkontoret ligger i Houston.

Aktien har till skillnad från de flesta konkurrenter stigit på börsen under det senaste året. Under de senaste tolv månaderna är uppgången 17 procent.

Service Corporation International handlas för närvarande till ett p/e-tal på 22 för 2019. Omsättningen väntas öka 2,3 procent i år.

Samtliga fyra analytiker som bevakar bolaget har satt köp på aktien, enligt 4-traders. Den genomsnittliga riktkursen är 50 dollar per aktie. Idag handlas aktien till 42 dollar.

Efter Service Corporation är det kanadensiska Park Lawn som gått starkast på börsen under det senaste året. Aktien är upp 12 procent på ett års sikt. Bolaget är ett tillväxtcase inom begravningsbranschen. Sedan introduktionen 2013 har aktien gett över 260 procents avkastning.

Park Lawn äger och driver begravningsplatser, krematorier och erbjuder diverse begravningstjänster.

Park Lawn är betydligt mindre än Service Corporation. Bolaget värderas till motsvarande runt 600 miljoner dollar. Huvudkontoret är i Toronto.

Värderingsmässigt handlas Park Lawn till ett p/e-tal på 29 för innevarande år. Omsättningen väntas dock växa med hela 41 procent under 2019. 2018 steg omsättningen med över 80 procent.

Rörelsemarginalen ligger på 15 procent för 2019. Direktavkastningen på nuvarande kurs är 1,7 procent.

Det som talar för branschen framöver är globalt växande folkmängd och större andel äldre. I Nordamerika är fortfarande den stora majoriteten av begravningsentreprenörerna privatägda småföretag.

Branschen befinner sig i ett relativt tidigt stadium av konsolidering. Det finns alltså utrymme för bolagen att växa genom uppköp och sammangåenden samtidigt som demografiska fakta talar till branschens fördel i alla fall på lång sikt.

Aktie Börsvärde mdr USD  % 12 mån DA % Land
Service Corporation Intern 7,76 17 1,7 USA
Matthews International Corp 1,2 -27 2,2 USA
Dignity 0,44 -47 3,8 Storbritannien
Carriage Services 0,35 -23 1,5 USA
Park Lawn Corp 0,58 12 1,7 Kanada
StoneMor Partners L.P. 0,14 -42 0 USA
         
Källa: Bloomberg        
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -