Det finns mer att hämta i Husqvarna

Aktieanalys Efter ett blytungt 2018 har Husqvarna fått en bra start på 2019. Vinsttillväxten väntas bli stark de kommande åren och vi tror aktien har mer att ge.

Husqvarna har efter ett svagt 2018 fått en bra start på det nya året. Rapporten för det första kvartalet överträffade förväntningarna och aktien steg. Både omsättning och resultat i perioden landade högre än väntat, även om lönsamheten var något under prognos.

Det som framför allt tyngde fjolåret var den extremt varma och torra sommaren som drabbade stora delar av norra Europa. Aktien tog också rejält med stryk under fjolåret på beskedet att Husqvarna ånyo tvingades ta krafttag kring sin divisionen Consumer Brands.

Det är en huvudsakligen amerikansk lågmarginalverksamhet som dragits med stora problem de senaste åren. Vid halvårsrapporten i fjol meddelades stora omstruktureringar som kortsiktigt kostar en hel del, men som på sikt ska rensa ut förlustverksamheterna en gång för alla.

Ett drygt halvår efter att de senaste åtgärderna sattes in kunde vd Kai Wärn i rapporten för det första kvartalet i år också konstatera att de börjar ge effekt. Rörelseresultatet förbättrades med 23 procent jämfört med första kvartalet i fjol. Effektiviseringar och besparingar var en bidragande orsak, liksom ökade volymer, höjda priser och en förbättrad produktmix.

Organiskt ökade omsättningen med 7 procent i det första kvartalet, om vi justerar för valutor och de nedlagda delarna av Consumer Brands.

Av de tre divisionerna var det Husqvarna och Construction som rapporterade den starkaste tillväxten i det första kvartalet: 12 respektive 13 procent. Gardena ökade omsättningen med 6 procent.

I Gardena ryms bevattnings- och trädgårdsprodukter medan Husqvarna säljer skogs-, park- och trädgårdsmaskiner. Construction vänder sig till proffskunder i byggsektorn och tillverkar utrustning för att kapa, slipa och behandla hårda material som sten och betong.

Husqvarna-divisionen är något av vinstmotorn i koncernen. Trots ett svagt 2018 har den svarat för  cirka 60 procent av det justerade rörelseresultatet de senaste tolv månaderna. Huvuddelen av gamla Consumer Brands har införlivats i Husqvarna och divisionen tyngs därför av den pågående omstruktureringen av den verksamheten. Justerat för engångsposter ökade rörelseresultatet i Husqvarna-divisionen med 18 procent.

Tillväxten rapporteras ha varit stark på de flesta håll i världen för divisionen, dock särskilt i Nordamerika. Organiskt ökade omsättningen med 9 procent om vi bortser från nedlagda Consumer Brands-delar. 

Husqvarna satsar inom såväl Husqvarna-divisionen som Gardena på batteridrivna produkter och robotgräsklippare. Inför högsäsongen i Nordamerika görs i år en extra stor satsning på robotgräsklippare, bland annat via 900 butiker i kedjan Lowe’s. Inledningen på året bjöd på lite svagare tillväxt än tidigare för robotprodukterna. För helåret räknar dock Kai Wärn med att tillväxten har återgått till historiska nivåer en bit över 20 procent.

I det första kvartalet förbättrade Gardena-divisionen sin lönsamhet kraftigt. Justerat för omstruktureringskostnader steg rörelsemarginalen till 14,1 från 10,6 för ett år sedan. Rörelseresultatet ökade med hela 41 procent. Enligt Husqvarna var det effektiviseringar, mixeffekter och ökade volymer som tryckte upp resultatet.

Construction hade en stabil utveckling och divisionens marginal var i princip oförändrad på 11,8 procent i det första kvartalet.

Husqvarna har för tillfället medvind från positiva valutaeffekter men motvind från ökade råvarukostnader och tullavgifter. Tidigare har bolaget räknat med att nettoeffekten av dessa olika faktorer skulle bli negativ med 300-400 Mkr för helåret 2019. I samband med den senaste rapporten justerades dock den prognosen ned till minus 100-200 Mkr.

De analytiker som bevakar Husqvarna räknar enligt Thomson Financials med ett kraftigt förbättrat resultat i år jämfört med det svaga fjolåret. Snittprognosen ligger på en vinst per aktie på 4,84 kronor jämfört med 2,12 ifjol. 

Lönsamhetsmålet 10 procent väntas nästan uppnås i år men snittprognosen ligger marginellt under 10 procentsstrecket. För 2020 är dock prognosen en rörelsemarginal på 11 procent.

Vinstprognoserna för 2019 och 2020 innebär i skrivande stund p/e-tal på 17,6 respektive 14,9. Justerat för skuldsättning värderas rörelsen till 11,8 gånger nästa års väntade rörelseresultat, ev/ebit.

Direktavkastningen i Husqvarna-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 2,9 procent respektive 3,3 procent.

Räknat ett år tillbaka är Husqvarna-aktien oförändrad. Kursen föll dock kraftigt under andra halvåret i fjol och den nedgången har hämtats tillbaka under inledningen av 2019. Sedan årsskiftet står aktien på plus 30 procent. 

Den kombinerade effekten av interna effektiviseringar, förbättrade volymer, bra tillväxt för de lönsammaste produkterna och ett slut på förlusterna från Consumer Brands väntas leda till stark vinsttillväxt för Husqvarna de kommande åren. Den starka återhämtningen under första kvartalet lovar i det avseendet gott.

Husqvarnas försäljning har ett tydligt säsongsmönster där det första halvåret resultatmässigt väger klart tyngre än det andra. En bra start på året är därför viktig. Jämförelsetalen för resten av 2019 är lätta då Husqvarna som sagt hade en hel del problem under fjolåret. 

Väder och vind kommer alltid att vara en viktig faktor för Husqvarnas försäljning och det kan slå väldigt olika mellan åren. Med den brasklappen tycker vi ändå att mycket talar för Husqvarna-aktien de närmaste kvartalen äntligen kan kravla sig över 90-kronorsstrecket som utvecklats till lite av ett spöke de senaste åren.

Vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Husqvarna B Köp 84,12 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -