AP7-kapitulationen en bra affär

Så gör jag Krig är till för att vinnas, men ibland kan det vara både bättre och lönsammare att kapitulera. Åtminstone om det gäller PPM-sparandet.

Med tanke på handelskriget mellan USA och Kina som nu är inne slutförhandlingar, kan mitt egna lilla pensionsexperiment visa att man ibland får man svälja sin stolthet och kapitulera med ett ovanligt bra utfall.

Inför 2018 kom jag till insikt i mitt PPM-sparande att jag oftast var hack i häl men hade svårt att klå AP7:s aktiefond. Sagt och gjort, inför 2018 möblerade jag om rejält i min PPM-portfölj och skrev en artikel om det ”Jag kapitulerar inför AP7”.

Då valde jag att låta AP7 Aktiefond ta över halva mitt PPM-sparande. Samtidigt vill man utnyttja premiepensionssystemets hårt rabatterade värld, och investera i dyrt förvaltade fonder till en betydligt lägre förvaltningsavgift än normalt.

Jag passar nu på att göra en avstämning av mitt PPM-sparande. Senaste bytet var att placera i infrastrukturfonden UB EM Infra, som har fokus på tillväxtmarknader. Bytet gjordes vid årsskiftet och har varit något av sänket i PPM-portföljen så hör långt. Men det är ju en långsiktig investering med defensiva egenskaper som gör sig bättre när marknaderna tuggar på i makligt tempo och inte som årets tjurrusning.

Totalt har PPM-sparandet levererat 20 procent, bättre än Stockholmsbörsen i år. Men det går inte att blunda för att Riksbankens sänkning av kronan gett utländska tillgångar en fortsatt turbo-boost i takt med kronförsvagningen. Den amerikanska dollarn har sedan årsskiftet stigit med närmare 9 procent i värde, vilket gynnat framförallt dollartillgångar.

Det bästa bidraget kommer som nästan i vanlig ordning från teknikfonden DNB Teknologi, som nästan lyft 28 procent i år. Det är bra med tanke på att åretsavkastningen i fondens största innehav Alphabet i det närmaste halverats på en vecka, efter en kvartalsrapport som inte föll aktiemarknaden i smaken.

Nu är ju året 2019 långt ifrån till ända, men jag kan konstatera att AP7 Aktiefond avkastat 24 procent i år, vilket är mer än totaltavkastningen. Det är PPM-portföljens största innehav, vilket gör att det står för det största bidraget till den totala avkastningen. Ibland är kapitulation bra och lönsam.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -