"Det kommer vinsthemtagningar"

Fonder "Efter årets starka inledning på börserna har jag ökat skyddet i fonden", säger hedgefondsförvaltaren Mikael Petersson på Coeli till Placera.

Med ett stort analysfokus på medelstora europeiska bolag med en lång/kort strategi startade Mikael Petersson Coeli Absolute European Equity för 16 månader sedan. Det är en av få hedgefonder som drivs i Sverige med ett europeisk lång/kort fokus. Det förvaltade kapitalet är 500 miljoner kronor

Mikael Petersson

Mikael Petersson har närmare 25 års finansmarknadsbakgrund. Han har tidigare arbetat i London på några av Europas största hedgefonder. Han har som mål att fonden ska leverera i genomsnitt 15 procents avkastning.

Fondens första år började med minus 1,8 procent samtidigt som börsen var ner 13,5 procent. Men under årets första kvartal i år var fonden upp 13,5 procent samtidigt som börsen steg 10 procent, då har fonden en exponering på 68 procent, alltså inte full aktievikt som ett index.

Hur är din investeringsstrategi?

”Jag lägger ner stor vikt på fundamental aktieanalys. Två komponenter som måste vara på plats för att aktien ska leverera avkastning är att bolaget skapar värde åt sina aktieägare och priset på aktien är attraktivt. Jag letar bolag som idag är missförstådda, som har ett större värde än vad marknaden prissätter det till. Det är viktigt att bolagen har en bra ledning som kan jobba för dig. De kan dela ut bolag för att skapa aktieägarvärde, eller förbättra avkastningen på kapitalet vilket ger högre avkastning”, säger Mikael Petersson.

”Jag gillar bolag som är marknadsledare de har större fördel än konkurrenterna att investera. Det fria kassaflödet är en av de viktigaste parametrarna i bolaget. Är det kassaflödet starkt kan bolaget, betala av skulder och ge utdelning det som är värdeneutral. De kan även genomföra återköp och investera, de två sista skapar värde. Gör du en bra analys ligger du före marknaden och då tjänar du bra med pengar.”

”Den stora delen av mitt investeringsunivers är medelstora bolag i Europa. Här finns det en bra förmåga att skapa värde åt aktieägarna. Fonden har en koncentrerad portfölj, med färre och större innehav. Min investeringsstrategi är att jag hellre tar 15 procents avkastning till 15 procents volatilitet än 5 procents avkastning till 5 procent volatilitet. Det gör att jag kan ta för mig när det erbjuds möjligheter på marknaden.”

”Coeli Absolute European Equity har haft en nettoexponering mellan 40 – 80 procent, vilket innebär en övervikt mot aktier. I snitt har fondens nettoexponering legat mellan 65 - 73 procent. Det gör att om aktiemarknaden tappar mycket sjunker fonden också i värde, men fonden ska tappa mindre än marknaden. Fonden ska tjäna pengar när marknaden går sidledes och när marknaden går upp ska vi försöka följa med.”

Är du överraskad över året starka börsstart?

”Jag har fångat uppgången ganska väl, men jag har haft fel på ungefär en månad. Jag ökade aktievikten i slutet på november vilket var en månad för tidigt. Men jag trodde inte vi skulle vara upp så här mycket i år. Och ser vi till april så är det stora cykliska bolag som har dragit. Nu har jag börjat förbereda fonden för att det kan smälla till. Jag gör inte så mycket i den långa boken utan just nu, så köper jag skydd till fonden genom att köpa säljoptioner på det tyska DAX-indexet. När jag är klar kommer fonden att vara skyddat till 30 procent, vid en indexnedgång på minst 5 procent, det kostar bara 0,6 procent. Och om marknaden kommer ner 10 procent, då ger det 3 procent i avkastning. Och backar marknaden inte då kostar det bara 0,6 procent i tappad avkastning och då har förhoppningsvis de långa innehaven stigit i värde som väl kompenseras för det.”

”Jag tror att börsen kan sjunka under maj och juni, det kommer vinsthemtagningar. Men på längre sikt så tror jag att börsen har mer att ge. Normalt bettar jag inte på om börsen ska gå upp eller ner, utan jag lägger ner tiden på att hitta riktigt bra långa investeringar.”

Varför har du fokus på medelstora bolag i Europa?

”Det är den bästa tillgångsklassen. Det finns många medelstora bolag som med svenska mått mätt har låg värdering. I Sverige och Schweiz hittar vi de bästa bolagen med bra bolagsledningarna och bra bolagsstyrning, men bolagen är inte billiga och i Schweiz är de dyra. I Tyskland finns har vi en stor exponering. Bolagen ligger efter i bolagsstyrning och aktiägarvärde, men utvecklingen går åt rätt håll, vilket gör att de är billigare och det finns en större uppsida.”

Vilka aktiefavoriter har du haft och har i fonden?

”Jag gillar Getinge. Det är slående att aktien vid slutet på året bara hade en köprekommendation av femton analytiker. Inga stora fonder var ägare i bolaget och den var mycket blankad. I år är aktien upp över 70 procent. Nu har tre till fyra analytiker gått till köp. Jag ägde Getinge under det fjärde kvartalet, då var det jobbigt. Men nu har jag fått betalt och det är det jag menar med att fonden hellre har 15 procent som mål till 15 procents risk.”

”Getinge har varit en arbetsseger. Bolaget har ett bra ledningsteam, vilket gör en enorm skillnad. De har delat ut Arjo samtidigt som Getinge har ökar marginalen, vilket är värdeskapande aktiviteter. Om två år bör Getinge ha en vinst per aktie på 11, vilket ger ett värde på 220 – 230 kr. När vi investerade i Getinge var det vid 80 kr. Jag sa att Getinge skulle dubblas, vilket den nu är på väg att göra.”

Atai Life Science är ett tysk onoterat innehav som varit ett bra bidrag till fonden i år, totalt har fonden 4 procent investerat i onoterade innehav. ATAI är ett investmentbolag med inriktning mot biotechbolag. Bolaget ska sannolikt börsnoteras på Nasdaq i USA före årsskiftet, vilket gör att aktien har mer att ge.”

Hur jobbar du med kortningarna i fonden?

”Jag tar direkta aktiekortningar, där fonden blankat både Swedbank och SEB. Andra aktiekortningar är Raysearch, italienska Piaggio och franska BIC, som tillverkar pennor. Nu är fonden även kort i spel- och bettingbolag. Jag använder även terminer och så köper jag säljoptioner. Men det största jobbet lägger jag ner på den långa aktieanalysen. Det är mer lönsamt för fondens andelsägare.”

Har du gjort något stort misstag under de 16 månaderna du har förvaltat fonden?

”Först och främst så var fjolåret ett av det svåraste året jag varit med om. Fonden klarade av året bra jämfört med gruppen europeiska hedgefonder lång/kort. Men ett misstag som jag lyckades rädda till viss del var Cinnober. Där gick jag in alldeles för tidigt, och köpte in det före det smällde i bolaget. Men bolaget blev ju uppköpt av Nasdaq, vilket räddade innehavet. Oktober var en annan dålig period, då var fonden ner 8 procent. Det var en av de sämsta månadssiffrorna jag varit med om.”

”Under månaden kom 70 procent av månadsförlusten från fyra av innehaven. Det beror på att det blev panik i några av de mindre bolagens aktier vilket det kan göra ibland. Även april i år har fonden haft det lite tyngre än vad jag räknat med. Fonden har faktiskt förlorat pengar på den allt svagare svenska kronan.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -