Handelskriget - ljusning eller mörker?

Makrokommentar Även om den kinesiska handelsdelegationen anländer till Washington blir det svårt att hamra fram ett avtal innan nya tullar införs redan på fredag. Att samtalen fortsätter är ändå ett positivt tecken.

Idag anländer den kinesiska delegationen, med vice premiärminister Liu He i spetsen, till Washington för fortsatta handelsförhandlingar.

Liu He 

I sig ett positivt tecken eftersom det fanns en risk för att kineserna skulle lämna förhandlingsbordet efter Donald Trumps hot om höjda tullar. Den kinesiska ledningen gjorde tidigt klart att man inte tänkte förhandla under direkta hot men har ändå bestämt sig för att fortsätta samtalen.

Någon vidare börsyra har däremot inte det kinesiska beslutet lett till utan börserna i Asien har tappat på bred front och nedgångarna har spridit sig till Europa och USA-terminerna pekar också rejält nedåt.

Det senaste som hänt är att Donald Trump vid ett tal under onsdagskvällen vidhöll att kineserna redan brutit mot delar i det avtal som redan förhandlats fram. Därmed kvarstår hotet om att USA redan på fredag höjer tullarna på kinesiska varor omfattande 200 miljarder dollar från 10 till 25 procent. Dessutom finns ett hot om att inom kort införa tullar även på resterande del av kinesiska importvaror. Totalt rör det sig om amerikanska import motsvarande cirka 550 miljarder dollar.

Det är dessutom inte bara Donald Trump som talar om höjda tullar utan även den amerikanska chefsförhandlaren Robert Lighthizer har uttryckt att hotet om att ett avtal inte kommer att nås är överhängande och att tullarna då kommer att behöva höjas.

Den kinesiska ledningen har i sin tur hotat at införa motåtgärder men eftersom den kinesiska importen av amerikanska varor är betydligt mindre än den amerikanska importen av kinesiska varor så kan man inte möta de amerikanska åtgärderna rakt av.

En av punkterna som ser ut att vara svårast att lösa är att kineserna motsätter sig de delar i avtalet som kräver förändringar i kinesisk lag. Istället vill man tydligen ha någon form av lösare skrivningar kring regleringar i själva avtalstexten. Dessutom vill kineserna att de redan införda tullarna ska tas bort innan ett avtal kan skrivas under. Det råder dock ganska stor oklarhet kring vilka de stora stötestenarna egentligen är eftersom väldigt lite har läckt ut från förhandlingarna.

Eftersom så lite tid finns kvar innan tullhotet träder i kraft på fredag ser det mörkt ut för att hamra fram ett slutligt avtal redan till dess. De flesta räknar ändå med att förhandlingarna kommer att fortsätta även efter att de nya tullarna införts men noterbart är att något möte mellan Trump och Liu He inte är inbokat.

Skulle förhandlingarna helt kollapsa räknar de flesta analytiker med stora börsnedgångar. Storbanken UBS räknar med att den amerikanska börsen skulle gå ned med 10 – 15 procent, och den kinesiska med 15 - 25 procent, i ett sådant scenario.

Den kinesiska yuanen har, av förståeliga skäl, försvagats kraftigt under den senaste veckan. Men även valutor som euron och kronan har pressats medan den japanska yenen stärkts. En dollar kostar nu 9,66 kronor, vilket är den högsta nivån sedan 2002.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -