Ta rygg på avknoppare och knoppar

Börs Nio av elva bolag som gjort en avknoppning och särnotering på Stockholmsbörsen under de senaste tre åren har gått starkt på börsen, visar en genomgång av Placera.

I måndags meddelade Sandvik att bolaget planerar att knoppa av affärsområdet Sandvik Materials Technology (SMT). Bakgrunden är att öka SMT:s flexibilitet. Eventuellt kommer SMT att noteras på Stockholmsbörsen dock tidigast om ett år.

I februari sa Electrolux att bolaget kommer att särnotera företagets produkter för branschfolk, Electrolux Professional. Det är den delen som gör utrustning för storkök, restauranger och tvätterier. Noteringen beräknas ske under kommande år.

Avknoppningar är oftast ett synnerligen lyckosamt sätt att skapa mervärde för aktieägarna.

Bara under de senaste dryga tre åren har elva avknoppningar skett på Stockholmsbörsen. Bara två av dessa har ett sammantaget lägre marknadsvärde idag jämfört med när avknoppningen skedde.

De två undantagen är bostadsbyggaren Bonava och byggbolaget NCC och bilsäkerhetselektronikföretaget Veoneer och bilsäkerhetsbolaget Autoliv.

Bonava/NCC har tappat cirka 10 procent av sitt börsvärde medan Veoneer/Autoliv förlorat drygt 30 procent.

Båda dessa fall kommer från branscher som just nu är under press och jag är ganska säker på att resultatet kommer att bli annorlunda när vi mäter om ett par år framåt. 

Senaste avknoppningen gjordes i slutet av mars när MTG:s aktieägare fick andelar i NENT utdelade. Sedan dess har det sammanlagda börsvärdet stigit 5 procent.

Den mest framgångsrika avknoppningen under de senaste tre åren är probiotikbolaget Biogaia och avknoppningen Infant Bacterial Therapeutics som gjordes i mars 2016. Börsvärdet för de båda bolagen är sedan dess upp drygt 160 procent.

Infant Bacterial Therapeutics är ett läkemedelsbolag som är inriktat på att utveckla läkemedel för att behandla sällsynta sjukdomar som drabbar för tidigt födda barn.

Mycket framgångsrik har även teknikhandelskoncern Addtechs avknoppning av life sciencesbolaget Addlife varit. Särnoteringen gjordes i mars 2016. Det sammanlagda börsvärdet för bolagen är idag 147 procent högre jämfört med när avknoppningen gjordes.

Bra har det också gått för oljebolaget Lundin Petroleum som i april 2017 särnoterade International Petroleum Corp. Sedan dess har bolagens sammanlagda värde stigit drygt 90 procent.

En annan känd avknoppning under de senaste åren är SCA:s särnotering av hygienpappersdelen Essity. Sammanlagda börsvärdet för de båda bolagen är upp 21 procent sedan noteringen genomfördes.

Vanligaste skälet till en avknoppning är att frigöra värden i moderbolaget och ge större flexibilitet åt en del av företaget som växer bättre på egenhand. Det kan också handla om att bolaget vill renodla sin verksamhet.

I samband med avknoppningen är det inte ovanligt att det särnoterade bolaget inledningsvis faller i värde. Ofta pressas aktierna av att större institutionella placerare säljer ut sina innehav.

Det kan handla om att fonder har en gräns för hur stora innehaven får vara. Ytterligare en faktor som gör att avknoppade bolag ofta pressas är att indexfonder säljer av aktien eftersom denna kanske inte är med i samma index som moderbolaget var.

Andra skäl kan vara att de som investerat i moderbolaget helt enkelt säljer avknoppningen eftersom de inte är intresserade av inriktningen på det nya bolaget.

När och om det händer visar historien att det i de flesta fall är ett bra läge att köpa. 

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Avknoppningar (moderaktie) Börsvärde före avknoppning milj. SEK Sammanlagt börsvärde  milj. SEK Förändring % År
Nent (MTG) 23,3 24,4 5% 2019
Epiroc (Atlas Copco) 419 466 11% 2018
Veoneer (Autoliv) 138 95 -31% 2018
Nyfosa (Hemfosa) 20 22,5 13% 2018
Momentum Group (Bergman & Beving) 5,5 5,6 2% 2017
IPCO (LUPE) 56 107 91% 2017
Arjo (Getinge) 33 46,2 40% 2017
Essity (SCA) 212 257 21% 2017
Addlife (Addtech) 9,3 23 147% 2016
Bonava (NCC) 32,4 29,5 -9% 2016
Infant Bacterial Therapeutics (Biogaia) 3,8 10 163% 2016
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -