Uber ger skördetid för Tech-mästaren

Marknadskommentar Warren Buffetts motsvarighet som superinvesterare inom teknikvärlden är japanen Masayoshi Son som skapade Softbank Group 1981. Och med Ubers börsnotering börjar en ny skördetid.

Softbank är idag Tokyobörsens näst största bolag mätt i marknadsvärde. Trots att aktien har rusat närmare 60 procent i år, är substansrabatten fortfarande stor i aktien. Men nu ser Softbank Group ut att stå inför en skördetid när två av bolagets större investeringar ska börsintroduceras i USA.

Softbank-aktien har tidvis haft en mycket hög substansrabatt, över 60 procent vid årsskiftet enligt Softbanks egna beräkningar. Med sedan starten på året har rabatten sjunkit i en allt snabbare takt med kursuppgången.

Rabatten började krympa i om med att bolaget börsintroducerade sin japanska mobiloperatör på Tokyo-börsen den 19 december. Det var den största börsintroduktionen någonsin till ett värde på 23,5 miljarder dollar och går under namnet Softbank Corp.

Masayoshi Son har sedan han startade Softbank 1981 investerat i mer än 800 nystartade teknikrelaterade bolag. Softbank var en mycket tidig investerare i mindre kinesiska onoterade bolag. Bolaget har blivit rikligt kompenserat för den tidiga risk man har tagit.

Masayoshi Son

Den största och mest framgångsrika investeringen gjordes i Alibaba. Men flera kritiker menar att Alibaba-investering motsvarar hela avkastningen i den underliggande Softbank-aktien. Och framförallt tror man inte att Masayoshi Son kan upprepa superinvesteringen. Flera röster har även höjt för att skuldsättningen är allt för hög i bolaget. Och att Softbank de senaste åren blivit allt mer ett konglomerat, som är svårt att överblicka och inte särskilt väl genomlyst.

Och sammanslagningen mellan den Softbank-ägda mobiloperatören Sprint och T-Mobile i USA som skulle frigöra kapital och synliggöra värden har gått på pumpen. Affären initierades i fjol men det amerikanska justitie antikartell-enhet har opponerat sig mot sammanslagningen.

Men nu står flera av de viktigaste och största investeringarna står på kö för att noteras. Före den lyckade noteringen i december av den japanska mobiloperatören Softbank Corporation, så gjorde man även en mycket lyckad investering på kort tid som marknaden till viss del har missat.

Affären gjordes i det indiska bolaget Flipkart som är ett e-handelsbolag likt det kinesiska Alibaba. Den amerikanska detaljhandelsjätten Walmart vann en utdragen budstrid med bland annat e-handelsjätten Amazon under våren 2018 och köpte upp bolaget. Flipkart blev en lysande investering, som inte var särskilt långsiktig. Insatsen på 2,5 miljarder dollar under 2017 gav 4 miljarder dollar tillbaka.

Softbank gjorde investeringen genom den stora Visionsfonden som har runt 100 miljarder dollar i förvaltat kapital. Det är en skapelse i samarbete med bland annat den Saudiarabiska investeringsfonden, och den drivs och ligger under Softbank Groups paraply.

Om Flipkart-affären var lyckat med en avkastning på 60 procent och 1,5 miljarder i nytt kapital, på drygt ett år, så står nu betydligt större vinster på spel.

Närmast ligger börsnoteringen av Uber Technologies som erbjuder internetbaserade tjänster för beställning och betalning av taxiresor och samåkningsresor. Tanken är att Uber ska noteras på NYSE den 10 maj och kommer att bli årets största börsintroduktion. En börsintroduktion där det ska säljas 180 miljoner aktier och dra in upp till 9 miljarder dollar till bolaget. Det spås ger ett marknadsvärde på 80 - 90 miljarder dollar.

Efter börsintroduktionen kommer Softbank bli en av de största ägarna med ett marknadsvärde på runt 10 miljarder dollar. Utöver det säljer man av en del aktier direkt. Totalt har Softbank genom Visionsfonden investerar 7,7 miljarder dollar under hösten 2017 i Uber. Det är tydligt att investeringstiden inte är så lång, för många av de investeringar som nu skördas.

WeWorks är en annan betydande investering för Softbank. WeWorks hyr ut kontorslokaler till nystartade mindre företag och frilansare. En börsintroduktion av WeWork skulle sannolikt placera den som årets näst största amerikanska börsintroduktion efter Uber. Sedan WeWorks grundandes 2010 har bolaget tagit in mer än 12 miljarder dollar i finansiering, främst från Softbank som lagt in uppskattningsvis 6,5 miljarder dollar.

Det ger en ägarandel på minst 50 procent. I den senaste finansieringsrundan i början på året värderades WeWorks till 47 miljarder dollar enligt Softbank. WeWorks har lämnat in ansökan om börsintroduktion till den amerikanska finansinspektionen. Om den positiva börsen fortsätter så kommer sannolikt WeWork till någon av de amerikanska börserna senare i år.

Vi hittar ett annat stort innehav i San Fransisco-baserade teknikbolaget Slack Technologies. Där det också talas om en börsintroduktion senare i år. En investering som Softbank gjorde sommaren 2017. Även här säger Softbank att det finns dolda värden som marknaden inte prissatt till rätt nivå.

Grab är en annan stor Softbank-investering som kan säljas av eller börsnoteras inom en snar framtid. Grab har huvudkontor i Singapore och är en mix av Uber i Sydostasien och digitala betaltjänster.

I februari i år såldes en stor del av innehavet i Nvidia som designar avancerade processorer. En investering som gjordes i maj 2017 på 4 miljarder dollar. Som mest var Softbank Nvidias fjärde största ägare och har sålt av aktier för motsvarande 3,6 miljarder dollar.

Softbank passade också på att genomföra aktieåterköp på 5,5 miljarder dollar i februari. Men Masayoshi Son använt delar av kapitalet att för nya intressanta investeringar.

Senast köpte Softbank in sig med en miljard dollar i det lite skandalomsusade tyska betaltjänstbolaget Wirecard. Och en annan miljard dollar har skjutits in Latinamerikansk Rappi. Ett bolag som påminner om en e-handelsplats i kombination med en serviceapp som bland annat erbjuder hemkörning av varor. Rappi är ett av Latinamerikas snabbast växande nya bolag.

Under fjolåret genomförde Masayoshi Son runt 100 investeringar, motsvarande ett värde på 36 miljarder dollar. Softbank genomförde under fjolåret mer investeringar i dollarvärde än Silicon Valleys två största teknikinvesterare Sequoia Capital och Silver Lake tillsammans. Så även efter årets skördeperiod har man sått för nya investeringar. Masayoshi Son har en förhållandevis kort investeringsperiod, vilket borgar för en kommande skördeperiod om något år eller två.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -